Demokrat Zafer

Anayasa yok sayılmaktadır

Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası Bursa İl Temsilciliği Alacahırka ve Demirkapı mahalle toplantısını yaptı. Yapılan toplantıda ÇEDES projesininin iptalini istediler.

Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası Bursa İl Temsilciliği yaptığı yazılı açıklamada;

Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası Bursa İl Temsilciliği olarak Alacahırka ve Demirkapı mahalle toplantımızı yaptık. Ücretsiz kamusal laik eğitim ve çedes konusu üzerine yapılan toplantıya Veli-Der Başkanı Barış Dinga ve Bursa Barosundan avukat Kemal Özgür Bey konuşmacı olarak katılmıştır. Yapılan toplantıda ücretsiz kamusal eğitimin önemi anlatılmış, eğitimin piyasalaştırılması sebebiyle yaşanan eğitimde fırsat eşitliğini sorununun daha da derinleştiği dile getirilmiştir. Velilerin okullarda yaşadığı sorunlar dinlenmiş okullarda toplanan paraların yasal boyutu hakkında bilgilendirilmeler yapılmıştır. Çedes’e yönelik yapılan konuşmadan sonra toplantıya katılım gösteren velilerin hepsi okula dilekçe vererek çocuğunun bu proje kapsamında faaliyete katılmaması yönünde adımlar atacağını toplantıda dile getirip yarın okula dilekçe vereceğini söylemiştir.

Töbsen olarak çedesi mahallelerde anlatmaya devam edeceğiz

 ÇEDES PROJESİ ADI ALTINDA YAPILAN 842 DİN ADAMININ OKULLARA GÖREVLENDİRİLMESİ KABUL EDİLEMEZ

Yapılan protokol bilimsel,demokratik ve laik eğitime aykırı olduğu gibi Anayasaya aykırıdır.Hedef  Laik Eğitimin ortadan kaldırılmasıdır. “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi” (ÇEDES) adıyla imzalanan protokol kapsamında okullardaki “manevi danışman” görevlendirilmesi okullarda laik eğitimde vazgeçip dini eğitime geçişin hazırlık aşamasıdır.  Bu aynı zamanda başka inanç sahiplerine veya farklı mezhepleri olan velileri yok sayma ve dini bir dayatma olarak algılanmaktadır her şeyden öte bu uygulama bilimsel laik ve demokratik eğitimin reddedilmesi demektir. Şunu belirtmek isteriz ki her veli kendi dini inançlarına göre çocuklarını yetiştirme gayreti içerisindedi.Daha önce zorunlu seçmeli din derslerine yoğunluk verilmesi,din kültürü ahlak bilgi bilgisi dersinina zorunlu hale getirilmesi, cemaat ve dini vakıflarla yapılan protokoller ve şimdide manevi danışmanlık adı altında yapılan protokol eğitimin dinselleştirilmesine yönelik adımlardır.Siyasi iktidar ÇEDES projesi ile çocuklar ve gençlerin eğitimini araçsallaştırarak çocuklarımızı ve gençlerimizi diyanete teslim etmektedir .Bu uygulama okulların diyanet’in arka bahçesi haline getirilmesi ,laik eğitimden vazgeçilmesi,dini eğitime geçilmesi için atılan somut bir adımdır.

OKULLARDA PSİKOLOJİK DANIŞMAN VARKEN ”MANEVİ DANIŞMAN” NEDEN?

Bu proje gelecekle ilgili hiçbir şekilde herhangi bir katkı sağlamaz manevi danışmanlık pedagojik formasyon açısından da okullarda pozitif yönden hiçbir geçerliliği yoktur vw ihtiyacı karşılayamaz. Okullarda Psikolojik Danışman ve Rehberlik öğretmenenine ihtiyaç varken ve halen birçok okulda  psikolojik danışman yokken. Bu ihtiyaç yerine manevi danışmanlık adı altında dünyada hiçbir örneği olmayan ve  hiçbir bilimsel geçerliliği olmayan manevi danışmanlık dayatması, kamusal bilimsel laik ve demokratik eğitim ilkelerine aykırıdır.Eğitimde,müzik, resim, tiyatro  gibi sanat dalları ile Spor etkinlikleri hemen hemen hiç yokken manevi danışmanlığın  pazarlanması tamamen ideolojik kaygılardan kaynaklanmaktadır. Telafi edilemeyecek sonuçlar doğuracak olmasına rağmen bu konuda ısrarcı olmak ve en son protokoller yoluyla okullara uygulamanın getirilmesi birey merkezli eğitimden vazgeçmedir.

Unutulmaması gerekir ki bireylerin mensup oldukları dünyada inançlarla ilgili din adımlarından, dini bilgi ve dini rehberlik almaları temel insan hakkıdır ancak ruhsal zorlanma hastalık ya da bozukluklarda alınması gereken ya da sunulması gereken ruh sağlığı hizmetidir. Ruh sağlığı hizmeti de ilgili alanlarda yetişmiş olan ruh sağlığı meslek mensupları tarafından verilmelidir din görevlisi sağlık ve sosyal hizmetler görevlisi olamaz bu uluslararası standartlara aykırılıktır. 842 din görevlisinin okullara dağıtılması laikliğe aykırıdır..Cemaatlerden beslenen Diyanet’in bu yaklaşımlardan derhal vazgeçip ideolojik dayatmalar yapmak yerine din eğitiminde olması gerektiği gibi kendi kurumlarında çalışmalar yapmalarını öneriyoruz.

 ANAYASAYA YOK SAYILMAKTADIR.

Anayasa’nın 4. maddesindeki düzenleme ile devletin değiştirilemez, değiştirilmesi önerilemez niteliği durumundadır.  Anayasa ve yasalarda korunan ve çağdaşlaşmanın, bilimsel ilerlemenin ve toplumsal barışın güvencesi olan laiklik; siyasal uygulamalarla saldırıya uğruyor, hukuksal metinlerin ve güvencelerin kaldırılması kaygı vericidir.

Devlet kurumları arasında imzalanan bu protokol, laiklik ilkesinin açık bir ihlalidir ve Anayasa’nın 2., 14. ve 42. maddelerine, 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 2., 10., 12. ve 13. maddelerine açıkça aykırıdır. Anayasa’nın 42. maddesi şu şekildedir: “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz.

Bununla birlikte; pedagojik formasyonu olmayan imam, müezzin, vaiz, din hizmetleri uzmanı, Kuran kursu öğreticisi ve Diyanet İşleri Başkanlığı personelinin eğitim-öğretim süreçlerine katılmaları çocukların psikolojik gelişimi için ciddi bir risk oluşturmaktadır. İlgili dersler Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde pedagojik formasyon eğitimi almış öğretmenler tarafından da verilebilecekken böylesine Anayasa’ya ve yasalara aykırı bir düzenlemeye gidilmesi ülkemizin geleceği adına kaygı vericidir. Bakanlık eğitim- öğretim işlerini Müftülükler, Gençlik ve Spor İl ve İlçe Müdürlüklerine bırakamaz. Okullarımızda Psikolojik Danışman ve Rehber öğretmenlerimiz varken, manevi danışman, aile ve eğitim rehberi gibi alan dışı kişilere asla izin verilemez.

Milli Eğitim Bakanlığı’nı bu uygulamadan vazgeçmesini talep ediyoruz.

Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ