Demokrat Zafer

BURSA BAROSU: SEÇMEN İRADESİNE SAYGI GÖSTERİN

Bursa Barosu, 31 Mart’ta yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimi öncesi ve sonrasında yaşanan hukuka aykırı ve adil olmayan uygulamaların sona ermesini, sandığa yansıyan seçmen iradesine saygı gösterilmesini istedi.

Bursa Barosu Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, yerel seçimlerde yurttaşların iradesi ile oluşan yerel yönetimlere başarı dileğinde bulunuldu ve “Ancak tüm seçim sürecinde, seçimlerin serbest ve adil olma ilkelerinin ihlali üzerine tespitlerimizi, itirazlarımızı da tarihe şerh etmeyi bir borç biliyoruz” denildi.

Bursa Barosu’nun açıklaması şöyle:

“Bilindiği üzere hukuk devleti ilkesi, hukuk kurallarının sadece vatandaşları değil yöneticileri de bağladığı ve hukuk kurallarının istisnasız herkese etkin ve adil biçimde uygulandığı devlet olarak karşımıza çıkar. Hukuk devletinin içeriği de eşitlik ilkesi, ayırımcılık yasağı gibi kurallar ile görünür hale gelir. Demokratik hukuk devleti de bu bahsedilen ilkelerin demokrasinin vazgeçilmezi olan siyasi partilere, sivil topluma ve seçim süreçlerinde uygulanması ile işlerlik kazanır.

Hatırlanacağı üzere 1961 Anayasası’ndan bu yana var olan adalet, içişleri, ulaştırma ve haberleşmeden sorumlu bakanların seçimden önce istifa etmesi kuralı 2017 Anayasa referandumu ile kaldırılmış, bu bakanlıkların tarafsızlıklarını koruması salt ettikleri yemine sadık kalmalarına bırakılmıştır.

Ancak geçtiğimiz yerel seçimler öncesi bu bakanların bırakın görünüşte tarafsız olmayı seçim çalışmalarına bizzat katıldıkları, adaylara oy istedikleri ve bu çalışmalarda kamu olanaklarının kullanıldığı gözlemlenmiş, kamu yayınlarında muhalefet temsilcilerine neredeyse yer verilmemiş ve buna benzer ihlallerle hukuka ve anayasaya aykırı adil, tarafsız, eşit ve demokratik olmayan bir seçim süreci yürütülmüştür.

Üstüne üstlük 31 Mart 2024 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi ülkemizin doğusundaki bölgelerde birçok il ve ilçe merkezinde seçmen sayısı ve nüfus yoğunluğuyla orantılı olmayan asker veya polislerin seçmen olarak kaydedildiği, bu kayıtlara yapılan itirazların ise ilçe seçim kurullarınca reddedildiği ve seçim günü bu kaydedilenlerin oy kullandığı gözlemlenmiş ve buralarda seçimlerin serbest ve adilliğine de şüphe düşmüştür.

Yine seçim sonrası bu bölgelerde seçilen belediyelere kayyum atanacağı söylentileri ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçiminde açık farkla birinci gelen adaya mazbata verilmemesi de halen bu şüpheleri devam ettirmektedir.

Tüm hukuka aykırı ve adil olmayan bu uygulama süreçlerinin sona ermesini, sandığa yansıyan seçmen iradesine saygı gösterilmesini talep ediyor, bu tür uygulamalara karşı demokratik, laik, sosyal hukuk devletinin tam yanında olduğumuzu kamuoyuna bir kez daha ilan ediyoruz.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ