Demokrat Zafer

Ercan Özel; Çiftçilerin Emeklilik Sorunları Çözülmelidir!

Yenişehir’de Tarım Bağ-Kur’lusu olup primlerini ödediği halde emekli olamayan çiftçilerin sorunun bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini bildirdi. İYİ Parti Yenişehir Belediye Başkan Adayı Ercan Özel; “Yaklaşık 2,5 yıldan bu yana Yenişehir’de SGK primlerini tam ödedikleri halde Tarım Bağ-kurundan emekli olamayan çiftçilerimiz yaşadıkları mağduriyet dolayısıyla büyük bir sıkıntı yaşıyorlar. Özellikle kırsal mahallerde yaşayan onlarca vatandaşımız bu sorunları için İYİ Parti İlçe Başkanlığımıza gelip mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda destek istediler. İYİ Parti olarak bizler de çiftçilerimizin emeklilik sorununun çözümü için konuyu TBMM’ye Hasan Toktaş’ın gayretleriyle getirmiş ama sonuç alamamıştık.

Yenişehir Ziraat Odası Başkanının (kendi beyanlarına göre) ilçe halkımıza ve çiftçilerimize 24 Ocak 2024 tarihinde yapmış olduğu, çiftçi ve köy gruplarından binlerce vatandaşımıza ve çiftçimize gönderdiği, şahsımı hedef alan ek’te sizlerle paylaştığım resmi açıklaması gerçekten anlaşılır değildir.
Geçtiğimiz haftalarda her ne kadar cevap vermek istemesem de özellikle kırsal mahallelere Belediye Başkan Adayı olarak yapmış olduğu seçim çalışması ziyaretleri kapsamında haksız bir şekilde şahsıma karşı bu suçlayıcı tavrını sergilemeye devam etmesi ve halkı yanlış yönlendirmesi sebebiyle üzülerek de olsa aşağıdaki açıklamayı yapmam zorunlu hale gelmiştir.
Yenişehir’de çiftçilerimizin emeklilik sorununa ilk günden bu yana çözüm bulmak için mücadele içerisinde olduğumuzu, yıllar önce yaptığımız ilk açıklamamız da dahi amacımızın bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek olduğunu belirttiğimizi tüm çiftçilerimiz çok yakından biliyor.
Yenişehir Ziraat Odası Başkanı’nın 24 Ocak 2024 tarihinde yaptığı kamuoyu açıklamasında;
1- “Bir Belediye Başkan adayı, bugüne kadar ilgisi olmayan kurumlara birkaç dilekçe vermek dışında hiçbir şey yapmamış olsa da sorunu çözeceğini vaat etmektedir. Ancak, sorunu nasıl, nerede çözeceği ile en küçük bir bilgiye yer vermemektedir.” denilmektedir.
Cevap: Yenişehir’li çiftçilerimizin Tarım Bağkuru’ndan emekli olamaması dolayısıyla sorunlarına çözüm bulmak için konu bizlere intikal eder etmez ilgili kurumların sorumluları olan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı ve SGK Yenişehir Şube Müdürü ile yüz yüze görüşmelerde bulunduk. İlgisiz hiçbir kuruma bu konuda dilekçe vermedik. Çiftçilerimizin bu sıkıntılarının giderilmesi için ilk basın açıklamamızı 11 Şubat 2022 tarihinde yaptık. https://www.facebook.com/share/p/HDDrqancx1hG63gW/?mibextid=2JQ9oc
Soruna dikkat çekmek için yaptığımız basın açıklamalarımız sonrası yetkililerden olumlu cevap gelmeyince girişimlerimiz sonucunda ilgili kurum olan TBMM’ye 01.09.2022 tarihinde İYİ Parti Bursa Milletvekilimiz Sayın Ahmet Erozan tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından cevaplanmak üzere bir soru önergesi verdik. Bu soru önergesine hala bir cevap alamadık. (Ek’te yer verilmiştir.)
Çiftçilerimiz için mücadeleye pes etmedik. Ardından yine ilgili kurum olan TBMM’ye 30.11.2023 tarihinde İYİ Parti Bursa Milletvekilimiz Sayın Hasan Toktaş tarafından bu kez meclis araştırma önergesi verdik. Maalesef verdiğimiz araştırma önergemiz reddedildi. (Ek’te sizlerle paylaşılmıştır.)
Sorunun nasıl ve hangi kurumlar ile çözüleceğine dair çözüm önerimizi daha ilk basın açıklamamızda kamuoyu ile paylaştık. https://www.bursahakimiyet.com.tr/…/iyi-parti-yenisehir… (ek’tedir.)
2- Yapılan açıklama da: “Bugün (yani 24 Ocak 2024) Mecliste reddedilen işlem de çiftçilerimizin hakkını geri almasına yönelik bir kanun oylaması değildir. İlçemizde bahsi geçen Belediye Başkan Adayının da mensup olduğu siyasi partinin verdiği bir soru önergesidir.” denilmektedir.
Cevap: 24 Ocak 2024 tarihinde TBMM’de Ak Parti ve MHP tarafından reddedilen önerge soru önergesi değil, Yenişehir’li çiftçilerimizin emeklilik sorununun giderilmesi için Milletvekilimiz Hasan Toktaş’ın 30.11.2023 tarihinde verdiği araştırma önergesi idi. Önerge kabul edilse idi. Mecliste bu sorun için bir araştırma komisyonu kurulacak ve sorun detaylıca incelenecek çok daha hızlı bir şekilde çözülecekti. (Ek’te araştırma önergesi olduğu görülmektedir.)
3- Yapılan açıklamada “Bazı üyelerimiz, Odamızın evrak eksiği sebebiyle Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmuş ise de Cumhuriyet Savcılığımız tarafından yapılan incelemelerde de Odamızın bir eksiği, usulsüzlüğü olmaması sebebi ile birden çok dosyada takipsizlik kararı verildi. Hem Savcılık kararları ile hem mahkeme kararları ile çiftçilerimizin yaşadığı mağduriyette, SGK’nın hatalı işlemlerinin olduğu ortaya çıktı. SGK’nın yok yere çiftçilerimizin gününü iptal ettiği, ZİRAAT ODAMIZIN ise BU KONUDA BİR KUSURU OLMADIĞI SAYISIZ YARGI KARARINA BAĞLANDI.” denilmektedir.
Cevap: İYİ Parti’nin Yenişehir’li çiftçilerimizın emeklilik sorunu çözülsün diye verdiği araştırma önergesi sonrası TBMM’de konu ile ilgili AK Parti Grubu yani iktidar adına söz alan Bingöl Milletvekili Zeki Korkutata sorunun sadece Yenişehir Ziraat Odasından kaynaklandığına dair en yetkili ağız olarak TBMM’de açık ve net bir şekilde ifade etmiştir.
Konuşmasında bakanlık yetkilileri, denetmenleri tarafından Yenişehir Ziraat Odası kayıtlarının incelenmesinde üye kayıt defterlerinin bulunmadığı, yönetim karar defterinde istisnai bir dönem dışında üyeliğe kayıt ve üyelikte çıkmaya yönelik bir karar alınmadığı, üye kayıt defteri yerine üye aidatı tahakkuk takip ve müfredat adında noter tasdiksiz bir defterin tutulduğu ve noter tasdiki olmadan tutulan bu kayıtların tarih sıralı olmadığı tespitleri yapıldığını altını çizerek belirtmiştir.
Ayrıca devletimizin ilgili bakanlığının resmi denetmen raporlarında, çiftçilerimizin emekli olamamasının asıl sebebinin Yenişehir Ziraat Odasının tutması gereken evrakları tutmadığı için kaynaklandığı açık ve net bir şekilde ortaya çıkmıştır. (Ek’te meclisteki konuşma ve denetmenlerin inceleme raporları sizlerle paylaşılmıştır)
Bunun yanında yine 24 Ocak 2024 tarihinde ilçemizden Ankara’ya giderek SGK Genel Müdürüne ziyarette bulunan Yenişehir’li çiftçilerimize de sorunun Yenişehir Ziraat Odasından kaynaklandığı ve hala istedikleri belgelerin kendilerine ulaştırılmadığı ifade edilmiştir.
Tüm bu gerçekler ışığında hala tek suçlu olarak devleti yani SGK’yı göstermek, anlamadığımız bir şekilde köylerde bizleri hedefe koymak anlaşılır bir tutum olmadığı gibi akıl ile izah edilememektedir.
4 – Yine Yenişehir Ziraat Odası Başkanının 24 Ocak 2024 tarihinde yaptığı açıklamasında;
” Sorunun çözümü, SGK Başkanlığı ve Mahkemeler olup Kirazlıyayla başta olmak üzere birçok konuda dava açtığını iddia eden Belediye Başkan Adayı şahıs, tüm çiftçilerimize fayda sağlayacak şekilde bu konuda niçin bir tek dava açmamıştır? Sorunun asıl muhatabı olan SGK’ya niçin bir tek başvuru yapmamıştır?” denilmektedir.
Cevap: Konuyu öğrendiğim 2022 Şubat ayında hemen hukukçu arkadaşlara danıştım. Mağdur çiftçilerimizin hakkını savunmak için ben de onlar adına dava açmak istediğimi söyledim. Ancak davayı sadece tarım bağkuru mağduru olan çiftçilerin açabileceğini, bu davayı açmak için taraf ehliyetimin olmadığını, buna rağmen bu davayı açmam halinde ise davanın taraf(husumet) yokluğundan reddedileceğini öğrendiğim için mağdur çiftçilerimiz adına dava açamadım.
Ayrıca yapılan açıklamada sadece haklarının geri iadesini isteyen ciddi bir mağduriyet yaşayan mağdur çiftçilerimizin kötü niyetli kişiler olduklarının kamuoyuna ilan edilmesi ve çözüm için çaba sarf eden şahsımın haksız ve hala anlamadığım bir şekilde topluma hedef gösterilmesi kabul edilebilecek bir olay değildir.
Bunun yanında sorunun sadece 2008 yılı öncesinden kaynaklandığının sonraki yıllarda Ziraat Odasında ki resmi evraklarda yanlış ve usulsüz işlem yapılmadığının beyan edilmesi de çiftçileri yanıltmaya yönelik yapılan bir açıklama olduğunu konuya hakim çiftçilerimiz tarafından çok iyi bilinmektedir. Devletimizin resmi evrak ve kayıtlarında “…. sigortalılığı 01.05.2015 tarihinden sonra geçerli Ziraat Oda kaydı bulunmaması nedeniyle yeniden başlatılmamıştır.” diye defalarca beyan edilmiştir. (Bu resmi evrakta sizlerle ek’te paylaşılmıştır.)
Yine CHP Bursa Milletvekili Sayın Hasan Öztürk’te İYİ Parti’nin TBMM’de verdiği araştırma önergesi sonrasında yaptığı basın açıklamasında sorunun Yenişehir Ziraat Odasından kaynaklı olduğunu alenen ifade etmiştir. (Bu basın açıklaması yine ek’te sizlere sunulmuştur.
Hepimizin devletimize ve verdiği kararlara bağlılığı tartışmaya kapalı bir konudur. Devletin en yetkili kişilerinin açık beyanları ve raporları ortada iken ayrıca bakanlık denetmenlerin Ziraat Odası kayıtlarını incelemelerinin ardından sorunun Yenişehir Ziraat Odasından kaynaklandığını tescil etmelerine rağmen Yenişehir Ziraat Odası Başkanı tarafından 24 Ocak 2024 tarihinde yapılan kamuoyu açıklamasında, şahsımın haksız bir şekilde suçlanmasına karşın belge ve görüntülerle cevap vermem, çiftçilerimize ve Yenişehir kamuoyuna bu konu hakkında detaylı bilgi vermem şart olmuştu.
Yıllardır birilerinin kör düğüme çevirdiği, binlerce çiftçiyi mağdur ettiği konuda, çözüm üretmeye çalışan bizi suçlamaya çalışmak büyük bir gafletten başka bir şey değildir. Allah insanoğluna akıl vererek tüm yarattıklarından üstün kılmıştır. Cenab-ı Hakkın vermiş olduğu bu akıl nimetini kullanan herkes tarafından, gerçekler açık bir şekilde görülmektedir. Hamd olsun doğruları gören ve bilen vicdanlı binlerce Yenişehir’li hemşehrilerimiz ve çiftçilerimiz var.
Hayatım, insanların hakkını aramak, onların sorunlarına çözüm bulmak, yaşadıkları bir zulüm varsa buna son verebilmek ile geçti. Yapmış olduğum tüm mücadeleler öncesi detaylı incelemelerde bulundum. Hiçbir zaman delilsiz, belgesiz ve ispatsız beyan vermedim, hak arayışına girmedim. Yaşadığım süre boyunca birçoğunu tanımadığım onbinlerce kişinin dertlerine derman olmaya çalışan bir kişi olarak şahsıma yapılan haksız bir saldırıya boyun eğeceğimi düşünmeleri kabul edilebilir değildir.
And olsun ki! Yenişehir’li çiftçilerimizin Ziraat Odasındaki eksik evraklardan kaynaklı emeklilik sorunu çözülecek. Bu öylesine söylenmiş bir söz değil. Mağduriyetin kesin olarak giderilmesi noktasında farklı fikir ve çözüm önerilerimiz var. Bunu hep birlikte yaşayacak ve göreceğiz.
Yenişehirli çiftçilerimize saygılarımı sunuyor. Yaşananları kamuoyunun vicdanına bırakıyorum.
Not: Sizlerle paylaştığım resmi belge ve raporlar mahkemeler ve ilgili kurumlarda hakkını arayan tüm mağdur çiftçilere verilen evraklardır. 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nu (KVKK) gereğince kişisel bilgilerin üzeri kapatılmıştır.” dedi
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ