Demokrat Zafer

Milli Eğitim İflas Etti! Konkordato İlan Etsin!

Nilüfer Emir Koop İlkokulu’nda velilerden destek adı altında para istenen mesajı eğitim camiasında sert tepkiye neden oldu. konuyla ilgili bir açıklama yapan Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy; “Sendikamızın yıllardır dikkat çektiği eğitimdeki eşitsizlikler, ne yazık ki salgın döneminde eğitimi öncelemeyen bir anlayış, eksikleri kabul etme ve giderme konusunda basiretsiz davranan bir Bakanlık, yanlış politikalar ve liyakatsiz kadrolar eliyle derinleşmiştir. Her türlü lükse, şatafata kaynak ayıran anlayış, kamusal görevi olan eğitimi yük gibi görerek piyasalaştırmış, okullarına temizlik yapacak personel dahi atamamıştır.

Salgın döneminde temizlik ve hijyen koşullarının en üst seviyede olması gerekirken bugün çoğu okulda sabun dahi bulunmamaktadır. Kalıcı, kadrolu yardımcı personel ise neredeyse yok denecek kadar azdır. Nilüfer ilçesi Emir-Koop İlkokulu Okul Aile Birliği’ nin velilere gönderdiği mesaj; adeta durumun itirafı ve Milli Eğitim’in iflasının belgesidir. “Personel giderlerini dahi ödeyemez duruma geldik” diyen Okul Aile Birliği, velilerden her dönem için 200 lira destek istemektedir. Bugüne kadar okulun temel ihtiyaçlarının veliler tarafından karşılandığını da anladığımız mesaj, yetkililer için utanç belgesi olmalıdır.

İhtiyaç kadar öğretmen ataması yapmayan, okullara ödenek göndermeyen, her yıl MEB bütçesini biraz daha küçülten siyasi anlayış, bütün yükü velilere bırakmış, dönem başında “bağış” adı altında kayıt parasına göz yummuş, dönem ortasında da okulları velilerin ve okul yöneticilerinin insafına terk etmiştir.

Velilerden toplanan paralar ile ayakta kalan okullar bize göstermiştir ki; Milli Eğitim iflas etmiştir. Konkordato ilan etmesinin vakti gelmiştir.

Artan enflasyon, salgın döneminde artan işsizlik  ve ülkedeki zorlu ekonomik koşulların altında ezilen veliler, her geçen gün ihtiyaçları karşılamakta zorlanırken bir taraftan da okul personelinin maaşını ödemeye başlamıştır. Yine Emir-Koop İlkokulu’na baktığımızda tuvaletlerde temel temizlik malzemeleri olmamasına karşın idareci odalarının koltuklarının değiştirilmesi, yerlerin laminant parke kaplanması da veliler açısından bir diğer açmazdır. Bu konuda bir denetimin bulunmaması da, okulların tamamen okul yöneticilerinin vicdanına terk edildiğini göstermektedir.

Devletin temel görevlerinden biri eğitimdir. Öğrencilerin anayasal hakkı olan eğitime erişmesinin önünde hiçbir engel olmamalıdır. Zorunlu eğitim parasızdır ve Okul Aile Birliği adı altında velilerden para toplamak da tüccarlıktır.

Eğitim-İş olarak kamusal eğitimin çökmesine neden olan bu anlayışla mücadele edeceğimizi, sürecin takipçisi olacağımızı bir kez daha ilan ediyor, Milli Eğitim Bakanlığı’nı kamusal görevini yapmaya davet ediyoruz.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ