Demokrat Zafer

YandexART, Shedevrum Uygulamasına Yeni Özellikler

Teknoloji şirketi Yandex tarafından, kullanıcılardan gelen metin açıklamalarını kullanıma hazır görsel ve animasyonlara dönüştüren sinir ağı YandexART, artık kullanıcıların Shedevrum uygulamasındaki metin istemlerini kullanarak görselleri değiştirmelerine olanak tanıyor. Bu da, kullanıcılara görsellerin renklerini değiştirmek, arka planları değiştirmek, farklı estetik stiller eklemek gibi kendi tercihlerine göre değiştirebilecekleri çeşitli seçenekler sunuyor. İstenen sonuç elde edildiğinde, oluşturulan “filtrum” kaydedilip paylaşılabiliyor ve böylelikle arkadaşların ve Shedevrum topluluğunun da bu “filtrum”u denemesine olanak tanınmış oluyor.

Yaratım sürecine başlamak için kullanıcıların “Filtrums” bölümünde yer alan manüel modu etkinleştirmeleri gerekiyor. Sonrasında, ister bir selfie, ister bir manzara, ister bir evcil hayvan ya da Shedevrum’dan bir artwork olsun, herhangi bir görseli yükleyebilir ve nasıl değiştirmek istediklerini istem girerek belirtebilirler. Örnek olarak, bir metin istemi şu şekilde olabilir: “İzlenimci tarzda, sıcak, yumuşak aydınlatma, geniş fırça darbeleri, kırmızı renk yok.” Kullanıcılar ek ayarlar aracılığıyla orijinal görselin ne ölçüde değiştirileceğini de ayarlayabilirler.

YandexART, teknolojide yaşanan son gelişmeler sayesinde yüklenen bir görseli kullanıcının istediği tarza uyacak şekilde tamamen yeniden görselleştirebiliyor. Sinir ağı artık yalnızca metin istemini değil, görselleri de “anlama” yeteneğine sahip. Bu görselleri önce vektör görünümlerine dönüştürüp sonra birleştirebiliyor. Nihai görsel, ağın ek özellikleri sayesinde orijinalliğini hala koruyan yeni bir görsel olarak ortaya çıkıyor.

Shedevrum’a daha önce YandexART tarafından desteklenen görsel düzenleme için sekiz yaratıcı mod eklenmişti. Şimdi ise uygulama, görüntüleri anime ve mangadan halk masallarına kadar çeşitli tarzlarda değiştiren “filtrum”ları kullanıma sunuyor. Örnek olarak, kullanıcılar evcil hayvan fotoğraflarına kil animasyonu veya kartpostal stilinde bir düzenleme yapabilirler. Aralarında yeni sanatçıların yaratımlarının da bulunduğu bütün bu yeni modlar uygulamanın “Editörün Seçimi” bölümünde yer alırken, kullanıcılar tarafından yaratılan en popüler stiller de “Haftanın Favorileri” altında sunuluyor.

YandexART işlevlerine sahip Shedevrum uygulaması, Türkiye de dahil olmak üzere tüm dünyada kullanılabiliyor.

Yandex AI Rendering Technology (YandexART), “cascade diffusion” metoduyla görsel ve animasyon üretiyor. Bunu, kullanıcılar tarafından sağlanan metin komutlarından yola çıkarak, görüntü çözünürlüğünü kademeli olarak iyileştirerek ve daha ince ayrıntılar ekleyerek yapıyor. Tanımlı 330 milyon resimden oluşan bir veritabanı ile eğitilen YandexART, kullanıcı sorgularını bağlam dışına çıkmadan ve kültürel uygunluk ile yorumlamak için benzersiz bir metin tanıma algoritması kullanıyor. Ağ, karmaşık desenler üretme ve fotogerçekçi portreler de dahil olmak üzere belirli görsel stilleri benimseme yeteneğine de sahip.

Shedevrum YandexART tabanlı bir üretken yapay zeka uygulamasıdır. Shedevrum, Nisan 2023’te piyasaya sürülmesinden bu yana 230 milyondan fazla kez kullanılarak Rusya’daki App Store ve Google Play listelerinde zirveye yerleşmiştir. Uygulama, görsel ve stop-motion animasyonlarının yanı sıra sosyal medya gönderileri de oluşturabiliyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ