Demokrat Zafer

Bulut Optimizasyonu: Maliyetleri Azaltmak İçin Atabileceğiniz Adımlar

Aaron Schenider, Çözüm Mühendisi, Couchbase

Verimliliğe odaklanmakta başarılı olamayan şirketler ek maliyetler ile karşılaşabilir, performans beklentilerinin altında kalabilir ve hatta güvenlik riskleriyle karşı karşıya kalabilir.

Bulut bilişim, kurumlara on yıl önce yapılması mümkün olmayan şekilde, bugün binlerce şirketin de yaptığı üzere benzersiz bir ölçeklendirme kabiliyeti sunuyor. Ancak, büyük güç büyük sorumluluğu da beraberinde getiriyor.

Kurumlar bulut sistemlerini etkin bir şekilde optimize etmeyi başaramazlarsa ek maliyetlerle karşılaşabilir, performans beklentilerinin altında kalabilir ve hatta güvenlik riskleriyle karşı karşıya kalabilirler.

Bulut ortamlarınızın verimliliğini sağlamak için atabileceğiniz bazı pratik adımlara, Amazon Web Services (AWS) gibi bulut bilişim platformları için önerilen yaklaşımlara ve bulut altyapınızın toplam sahip olma maliyetini azaltmak için kullanabileceğiniz araç ve hizmetlere bir bakalım.

Bulut Optimizasyonu Nedir?

Bulut optimizasyonu; en ideal performans, maliyet etkinliği ve iş hedefleriyle uyum sağlamak için bulut kaynaklarının stratejik olarak planlanmasını, uygulanmasını ve denetlenmesini içerir. Zorlu ve yoğun zaman gerektiren bir süreç olsa da kurumlar için önemli avantajlar sunar.

Bulut Optimizasyonun Temel Ögeleri

Maliyet Optimizasyonu

Maliyet optimizasyonu, bulut kullanımında meydana gelebilecek gereksiz harcamaları belirleme ve ortadan kaldırma sürecidir. Mevcut harcamaların gerçek iş ve teknik gereksinimlere göre analiz edilerek, aşırı harcama yapılmadığından emin olunmalı ve maliyet azaltma yolları belirlenmelidir. Uzun süreli kullanım sözünde veya belirli kaynaklar için indirim fırsatları sunan bulut sağlayıcılarıyla çalışmanın yanı sıra uygulamanızı doğru ölçeklendirmek için bulut kaynaklarını yoğun saatlerde kullanmak da akıllıca olacaktır.

Performans Optimizasyonu

Performans optimizasyonu, bulut uygulamalarının istenen performans standartlarını karşılamasını sağlamak için yapılan optimizasyondur. Performansı optimize etmek için uygun bulut kaynaklarını seçmek, bu kaynakları doğru bir şekilde yapılandırmak ve performansı artırmak için ön belleğe aktarma gibi teknikler kullanmak büyük önem taşır. Örneğin, bir uygulama ciddi miktarda bellek kullanıyorsa, daha yüksek bellek kapasitesine sahip farklı bir bulut kaynağına geçmek performansı artırabilir.

Güvenlik Optimizasyonu

Güvenlik optimizasyonu, bulut ortamlarını yetkisiz erişime, veri kaybına ve çeşitli tehditlere karşı korumak için en ideal önlemlerin benimsenmesini ifade eder. Bunu başarmak için bulut güvenlik araçlarının kullanılması, güvenlik politikalarının ve protokollerinin uygulanması ve çalışanların güvenlik konusunda eğitilmesi gerekir.

Bulut Ortamı Optimizasyonu Nasıl Yapılır

Optimizasyon yineleme gerektiren bir süreçtir ve zaman içinde sürekli yeni ayarlamalar yapılmalıdır. Bununla birlikte, bulut ayak izinizi iyileştirmek için hızlı bir şekilde uygulayabileceğiniz birçok strateji var:

Kullanılmayan sanal makineler (VMs), depolama ve bant genişliği açısından gereksiz maliyetlere yol açabilir. Bulut kullanımınızın periyodik olarak değerlendirmelerini yapmak ve bu tip az kullanılan kaynakları belirlemek maliyetleri en aza seviyeye indirmenize yardımcı olur. Bulut ortamınızı hemen şimdi kontrol edin. İş bittikten sonra yanlışlıkla geride bırakılmış, atıl duran birkaç sanal makine bulabilirsiniz.

Sanal makineler ve depolama gibi geçici yedekleme kaynakları, veri ve uygulama yedeklerini depolamak için sıklıkla kullanılır. Maliyet açısından tasarruf etmek için bu geçici yedekleme kaynaklarının silinme sürecini otomatikleştirebilirsiniz.

Bulut optimizasyonunda işinize en uygun katmanın seçilmesi de büyük önem taşır. Örneğin, yüksek trafik bekliyorsanız üst düzey bir sanal makineyi tercih etmek daha uygun olacaktır. Aynı şekilde, daha küçük projeler için daha düşük seviye bir sanal makine yeterli olabilir.

Otomasyon araçları, yapılandırma yönetimi ve dağıtım gibi rutin görevleri basitleştirebilir ve otomatikleştirebilir. Bu süreçlerin otomatikleştirilmesi hata olasılığının azaltılmasına yardımcı olur ve zamandan tasarruf edilmesini sağlayabilir.

Bulut ortamınızı tehditlerden korumak için güvenlik duvarlarını yapılandırın, verilerinizi şifreleyin ve güçlü parolalar kullanın.

Docker ve Kubernetes de dahil olmak üzere konteyner teknolojisi, uygulamaları tutarlı ve ölçeklenebilir bir şekilde paketleyebilir ve dağıtabilir. Bu da uygulamaların taşınabilirliğini ve esnekliğini artırır.

Veritabanı yapılandırması, indeksleme ve ön belleğe aktarma yöntemleri ile veritabanınızın performans ve maliyet etkinliğini artırabilirsiniz. Bu optimizasyon süreci, okuma replikalarının uygulanmasını, sık erişilen verilerin ön belleğe alınmasını ve veritabanı sorgularının optimize edilmesini içerir.

AWS Lambda ve Azure Functions, diğer sunucusuz bilgi işlem teknolojileriyle birlikte sunucu sağlamaya veya yönetmeye gerek kalmadan kodların çalıştırılabilmesini sağlar. Bunların uygulanması ölçeklenebilirliği artırarak maliyetlerin azaltılmasına yardımcı olur.

CI/CD gibi DevOps uygulamalarının sürece dahil edilmesi uygulama ve hizmet geliştirme sürecini kolaylaştırabilir. Kurumlar bu uygulamaları benimseyerek çevikliği artırabilir, ürün ve hizmetlerinin piyasaya sürülme süresini en aza indirebilir.

Bulut Optimizasyonu Araç ve Hizmetleri

Bulut optimizasyon araçlarının çoğuna erişim kolaydır ve ideal araç veya hizmet, farklı ihtiyaç ve gereksinimlere bağlıdır.

Amazon Compute Optimizer, yeterince kullanılmayan kaynakları belirler, maliyet tasarrufu için fırsatlar bulur ve genel performansı iyileştirir.

GCP Cost Management, az kullanılan kaynakları belirleyerek maliyet tasarrufu fırsatlarını bulur. Bütçeleme ve uyarı özellikleri sağlar.

Azure Advisor, kullanım ve yapılandırma için kişiselleştirilmiş öneriler sunar. Maliyet tasarrufu fırsatlarının belirlenmesine yardımcı olur, uygulama performansını artırır ve genel olarak bulut ortamını iyileştirir.

VMware Aria Cost powered by CloudHealth, harcamaları izleyerek tasarruflar edilebilecek noktaları belirler. İş yükü performansını iyileştirerek bulut maliyetlerini, performansı ve güvenliği optimize eder.

Bulut Optimizasyonu Neden Önemlidir

Bulut optimizasyonu, kaynakları verimli bir şekilde yönetilip yapılandırılması sağlar ve performansı, maliyeti ve güvenliği en üst seviyeye çıkarır. Doğru bulut hizmetlerini kullanma, otomasyon ve izleme gibi tekniklerle para tasarrufu sağlar, performansı artırır ve riski azaltır.

Bulut optimizasyonu, teknoloji gelişmeye devam ettikçe ve iş ihtiyaçları değiştikçe güncellenmesi gereken ve sürekli hareket halinde olan bir süreç olduğundan, bulut bilişimin avantajlarından en iyi şekilde faydalanmak ve bununla ilişkili riskleri en aza indirmek için değişiklikleri yakından takip etmek büyük önem taşır.

Maliyetleri optimize etmenin bir yolu da araçları birleştirmektir. Couchbase Capella; SQL, OLTP ve tam metin arama sistemlerinin yerine geçebilen bir bulut veritabanıdır. Toplam sahip olma maliyetinizi ve bulut harcamalarınızı önemli ölçüde azaltmanıza olanak tanır. Couchbase Capella ile veritabanınızı nasıl optimize edebileceğinizi öğrenin:

Capella ile ilgili daha fazla bilgi alın.

YouTube kanalımızdaki Couchbase videolarına göz atın.

Ücretsiz deneme sürümünüzü başlatarak Couchbase’e başlamanın ne kadar kolay olduğunu kendiniz görün.

Couchbase Hakkında

Modern müşteri deneyimleri, buluttan uca kadar uzanan uygulamaları ve aradaki her şeyi güçlendirebilen esnek bir veritabanı platformuna ihtiyaç duyar. Couchbase’in misyonu, geliştiricilerin ve mimarların nerede olurlarsa olsunlar modern uygulamaları geliştirmelerini ve kullanmalarını basitleştirmektir. Hızlı, esnek ve uygun maliyetli bulut veritabanı platformumuz Capella ile veritabanını yeniden tasarladık ve kuruluşların, sınıfının en iyisi olan bir fiyat performansla müşterilerine birinci sınıf deneyimler sunan uygulamaları hızlı bir şekilde geliştirmelerine olanak sağladık. Fortune 100 şirketlerinin %30’undan fazlası, modern uygulamalarını güçlendirmek için Couchbase’e güveniyor. Daha fazla bilgi için www.couchbase.com adresini ziyaret edebilir ve bizi Twitter @couchbase hesabından takip edebilirsiniz.

Couchbase®, Couchbase logosu ve Couchbase ürünleriyle ilişkili adlar ve markalar, Couchbase, Inc.’in ticari markalarıdır. Diğer tüm ticari markalar ilgili sahiplerinin mülkiyetindedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ