Demokrat Zafer

Fransız çellist Christian-Pierre La Marca’dan barok müzik şöleni

Bosfor Turizm ana sponsorluğunda ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen 20. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, ‘Lirik zerafetin müzisyeni’ Fransız çellist Christian-Pierre La Marca’yı 2 bin 500 yıllık tarihi taş ocağında misafir etti…

Türkiye’ye ilk kez gelen, Christian-Pierre La Marca, Londra’da aylık olarak yayınlanan klasik müzik dergisi Gramophone tarafından “Enstrümanının ustası; zevk sahibi ve lirik zarafetin müzisyeni” olarak övgüyle tanımlanmış. Geçtiğimiz günlerde Türk piyanist Gökhan Aybulus’la festival sahnesinde bir araya gelen Fransız çellist, bir eseri 6 Şubat’ta Kahramanmaraş, Gaziantep ve çevresinde etkili olan depremlerdeki kayıplarımız ve depremzedeler için çalarak büyük takdir toplamıştı.

Institut Français Turquie’nin etkinlik sponsorluğu ile Gümüşlük’te ikinci kez sahneye çıkan Christian-Pierre La Marca, Bodrum’un sanat çevrelerini ve müzik tutkunlarını tekrar bir araya getirdi. Sahnedeki parlak duruşu ve ödüllü kayıtlarıyla, dünya genelindeki seçkin konser salonlarında izleyici ile buluşma başarısını yakalayan La Marca, odaklı bir şekilde oda müziğine tutkulu bir sanatçı. Uluslararası yarışmalardan aldığı ödüllerle olağanüstü bir kariyere ulaşan La Marca, Gümüşlük’teki gecede çello için yazılmış eserler seslendirdi. Sanatçı konserinde, M. de Sainte-Colombe le fils, J. S. Bach, M. Marais, ve G. P. Telemann gibi müzik tarihinin en bilinen Barok Dönem çellist ve bestecilerinin yapıtlarına yer verdi.

Barok müziğin en sevilen eserlerini seslendirdi

Antik Taş Ocağı’nda düzenlenen konserde izleyiciye barok müziğin sevilen ve seçkin örneklerini sunan Christian-Pierre La Marca, ilk olarak babası Sainte-Colombe’un geleneğini İskoçya’da sürdürmüş ve 18.yy’ın başlarında önemli eserler vermiş Fransız çellist ve besteci M. de Sainte-Colombe le fils’ten bir eser seslendirdi. Bu eser “Prelude X:XVII in e minor | Fantaisie” başlığını taşıyordu. Bu eserin ardından La Marca, Alman barok müzik bestecisi Johann Sebastian Bach’tan, “Cello Suite No. 1 in G major, BWV 1007” ve Fransız besteci, gamba virüözü Marin Marais’ten, “La Folia-Les folies d’Espagne | Deuxième Livre de pièces de viole” başlıklı iki eser seslendirdi. Verilen aranın ardından tekrar bir J. S. Bach bestesi ile sahneye gelen Christian-Pierre La Marca, “Cello Suite No. 5 in C minor, BWV 1011” başlıklı yapıtı izleyicinin beğenisine sundu. Sanatçı, programa M. Marais’ten, “Les voix humaines | Deuxième Livre de pièces de viole” ve ardından yine bir Alman Barok Dönem temsilcisi Georg Philipp Telemann’dan, “Allegro Vivace | Sonata for viola da gamba TWV 40:1” adlı eserlerle devam etti. Günümüzde eser vermeye devam eden İtalyan postminimalist besteci ve çellist Giovanni Sollima’dan, “Lamentatio” başlıklı eserle programını sonlandıran La Marca’yı izleyici alkış yağmuruna tuttu.

Gülsin Onay’ın isteği üzerine bis yaptı

Konserin sonunda Fransız çellist La Marca’ya çiçek verildi. Festivalin sanat danışmanı Piyanist Gülsin Onay da sahneye gelerek, sanatçıyı tebrik etti ve festival adına teşekkürlerini iletti. Onay, La Marca’dan bir de bis yapmasını isteyince, sanatçı bu defa Pau Casals’tan, “Song of the Birds” adlı eseri seslendirdi.

  1. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali sponsorları

Ana Sponsor: Bosfor Turizm

Yüksek Katkı ve etkinlik sponsoru: Denizbank,

GFA eğitim ve etkinlik sponsoru: Sistem A.Ş.

Kurumsal Sponsorlar: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bodrum Belediyesi, BODTO

Etkinlik Sponsorları ve kolaylaştırıcı partnerler: Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu, Institut Français Türkiye İzmir, Adam Mickiewicz Institute, Liszt Enstitüsü Macar Kültür Merkezi, Aktur A.Ş.

Hizmet sponsorları: Pür Recording Studio, AKSA, Jotun

Basın sponsoru: sanatokur.com

Antik Taş Ocağı’nda gerçekleşecek Taşta konserlerinin başlama saati 21.00; diğer konserler 20.30’da başlayacaktır.

  1. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali‘nde sonraki konserler:
    15 Ağustos | Christian-Pierre La Marca (Fransa) / TAŞTA – Antik Taş Ocağı

16 Ağustos | GFA Piyano / Toprak Ev – Festival Merkezi

17 Ağustos | Eliane Reyes (Belçika) & Ayşegül Kirmanoğlu (Türkiye) / TAŞTA – Antik Taş Ocağı

20 Ağustos | Ezgi Su Apaydin & Elman Mecid (Türkiye) / TAŞTA – Antik Taş Ocağı

23 Ağustos | Gülsin Onay / Aktur – Zefirya Kültür Merkezi

24 Ağustos | Yasak Helva (Türkiye) / SUDA Festival Merkezi

25 Ağustos | 2+1: Sounds From The Bridge (Türkiye) / SUDA Festival Merkezi

26 Ağustos | Deniz Taşar (Türkiye) / SUDA Festival Merkezi

28 Ağustos | Rembrandt Trio (Hollanda) / SUDA Festival Merkezi

Biletler:
Biletler, Biletix online, Biletix gişeleri, Festival merkezi, konser giriş kapılarından temin edilebilir.

info@gumuslukfestival.org

www.gumuslukfestival.org

www.facebook.com/gumuslukfest

www.instagram.com/gumuslukfest

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ