Demokrat Zafer

Hayvancılığın Freni Boşaldı! Ne Olacak?

Artan maliyetler karşısında et ve süt üreticisi zor durumda. Özellikle dövizin artışı ile birlikte yem fiyatlarına gelen zamlar sonrası çiğ süt referans fiyatının hala daha güncellenmemiş olması ile birlikte süt üreticisi çıkmaza girdi. Şu an 1 lt çiğ süt maliyetinin 12 TL civarında olduğunu söyleyen çiğ süt üreticileri çok zor durumda olduklarını belirtiyor. Ulusal Süt konseyi (USK) nın bir an önce toplanıp süt fiyatlarını revize etmelerini bekliyorlar.

Çiftçiler et ve süt üretmekte zorlandıklarını belirterek; ” İşletmenin bir bölümünde hayvanlar var iken diğer bölümünde padoklar boş. Bunun nedeni tüm yemi para ile alması. Yoncası, samanı, yemi diğer bütün her şeyi parayla. Mera yok. Kuru otu kendisi sağlayamıyor. Dolayısıyla, şu anda kesim fiyatlarıyla zarar ediyor. Kurban Bayramında bir kısım hayvanını satmış. Bir kısmını kesmiş ama yerine yenisini koymuyor. Çünkü, bu fiyatlarla, bu yem fiyatı ile, bu enerji masraflarıyla, bu bakım masraflarıyla besleyip, kesip para kazanması mümkün değil.

Burada da görüyoruz ki kırmızı et hayvancılığı sürekli geriliyor. İşletmeler küçülüyor. Güzel bir işletme yapıyorsunuz ama kredi ile yapılmış ama padoklar boş. Her zaman söylüyoruz; mera yoksa ot yok, ot yoksa et yok. Çünkü et ve süt hayvancılığında kaba yem en önemli girdi kaynağı. Kaba yem ve kesif yem sürekli para ile olursa hayvancılığı sürdüremeyiz. O yüzden doğru dürüst bir destekleme, planlı bir tarım, bunca yatırım, bunca emek. Burası boş ve burası da kesime gitmiyor.
Bir kez daha yetkililere sesleniyoruz. İnsanımızın en önemli beslenme kaynağı kırmızı ettir.
Kırmızı eti sağlamanın yolu da çiftçiyi doğru, düzenli, bilinçli bir desteklemedir. Mera ve ot meselesinin ciddi anlamda çözülmesi gerekiyor. Eğer kırmızı et ve süt hayvancılığına el atılmazsa, doğru dürüst bir et ve süt politikası uygulanmaz ise ülkemiz, bu yıl da olduğu gibi, et ve süt veriminde sürekli geriye gidecektir. Tüm yetkililere, başta Tarım Bakanı o seyreden Bakana seslenmek isteriz. Tarımın sorunları oturduğunuz yerde çözebileceğiniz sorunlar değil. Tarımın sorunları çiftçiyle, üreticiyle birlikte, konuşarak, paylaşarak çözülebilecek sorunlardır ve siz sorunları çözme noktasındasınız. Ya bu sorunları çözün ya da bulunduğunuz yeri bırakın. ” dedi.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ