Demokrat Zafer

GELECEK BURSA; “Depreme hiç bir biçimde engel olamayız ama insan yaşamlarını kurtarabiliriz!”

Ömrünü gençlere ve yeni buluşlara adayan emekli öğretmenden çağımızın vebası “depreme dur diyecek” proje! Emekli olduktan sonra buluşları için mücadele eden emekli öğretmen İlhami Aran, Gelecek Parti İl Başkanlığı’nda AR-GE den sorumlu il başkan yardımcısı.

Gelecek Partisi İl Başkanı Alparslan Yıldız, İlhami Aran’ın projelerine destek verdiklerini belirterek; “Deprem kuşağının tam ortasında yaşayan bir toplumuz. Kahramanmaraş depremi aslında bizlere birçok gerçeği de göstermiş oldu. Bizlerin felaketlere ne kadar hazırlıksız olduğunu birkez daha kanıtlayan depremde 43 binden fazla vatandaşımızı kaybettik. İl Başkan yardımcımız İlhami Aran hocamızın yaşanabilecek felaketlerde en az can kaybını yaşatacak projesi ise 5-6 yıldır devlet kurumları tarafından sürüncemede bırakılıyor. Resmi daireler ile her türlü yazışma yapıldığı halde her ne hikmetse sümenaltı edilmiş. Bursa ve çevresi adım adım bir depreme doğru koşar adım giderken bizde parti olarak soruyoruz yetkili makamlara; “Ne kadar hazırsınız?” diyerek! Hiç olmazsa İlhami beyi birkez daha dinleyin ve geliştirdiği projeyi inceleyin. Eksiklikleri varsa giderecek olanlarda nihayetinde sizsiniz.” dedi.

Deprem çalışmalarını uzun bir zamandır sürdüren İlhami Aran görevdeyken Simitmatik, bir ampul kadar enerji harcayarak leziz ürünler pişiren Optik Fırın, karbon zehirlenmelerine karşı Lodos Bacası Projesi gibi patentleri kendine ait onlarca buluşa imza atan emekli fizik öğretmeni şimdi kendisini devletten duyacak birinin yolunu gözlüyor.

AR-GE’den Sorumlu İl Başkan Yardımcısı İlhami Aran; “Emekli fizik öğretmeni ve araştırmacıyım .yaklaşık 40 yıldır ar-ge inovasyon ile ilgili çalışmalarım var birçoğu patentli bir kısmı TRT’de belgesel halinde yayımlandı. Ülkemizin deprem kuşağı üzerinde olduğu hepimizce bilinmektedir. 1999 depreminden sonra irili ufaklı yıkıcı depremler olmuştur. Bir araştırmacı olarak depremlerde “Can” kaybının en aza indirebilecek çok sayıda araştırmalar yaptım son çalışmamın depremde binaların göçmesi halinde “Can” kaybını ve yaralanma riskinin yüzde altmış azaltacak projemi in test çalışmalarını test sonuçlarını büyük titizlikle sonuçlandırdım. Bu proje kitinin depremde hasar görebilecek binalara dairelere yerleştirildiğinde “Can” kaybını ve yaralanma riskini minimum %60 azaltacağı tespit edilmiştir. Bu projenin Bursa mimarlar ve mühendisler odasında değerlendirildiği uygun bulunduğu farklı üniversitelerden değerli bilim adamlarımızla görüşmelerin sonucunda projenin uygun bulunduğu bu doğrultuda projenin patentini alıp kullanıma hazır hale getirilmiştir.” dedi.

“Milimetrik Hesaplamalar Dahi Yaptık!”

Aran; “Ülkemizdeki insanlarımızın bu zararlara uğramaması için projenin ülkemizin tamamında uygulanması için 14.02.2021 tarihinde cumhurbaşkanlığına CİMER’e bildirdim CİMERr’in çalışmama teşekkür ettiği , konunun Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na iletildiğini bildirdi bu bakanlığın ise İçişleri Bakanlığı’na konuyu aktardığı, İçişleri Bakanlığı’nın ise 03.03.2021 tarihinden konuyu AFAD deprem dairesi başkanlığına bildirdiğini belirtti. AFAD ise bana hala 2 yıl geçmesine rağmen bir sonuç bildirmedi. Projeyi geliştirmekteki amacım para kazanmak değil ülkemiz insanlarının depremde en az hasarla atlatmasını sağlayarak manevi rahatlığa erişmektir. Ne yazık ki; bu kurumlarda çalışanlar liyakatsız insanlardan oluştuğu bilinmektedir. Acaba bu insanlar vicdanen rahatlar mı? Bir vatandaş olarak yıllarca uğraştığım bu projeyi Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne götürdüm olmadı AFAD’a götürdüm olmadı Cumhurbaşkanlığına götürdüm olmadı. Çünkü; devleti yöneten insanlar belli ki; projenin önemini kavrayamayan, bilmeyen insanlar. Tabii ki; Cumhurbaşkanımız sayın Erdoğan’ın bu konuda haberi olsa muhakkak uygulatır. Ne yazık ki; bu tür çalışmalar olaydan bihaber oldukları için ilgisiz davranıyor sonrasında da mucitler engelliyorlar. Güneydoğu Anadolu’da 6 Şubat’ta meydana gelen depremde on binlerce insanlarımız yaşamını yitirdi ve yaralandı. En azından bu insanlarımız hayatta kalabilirdi, yaralanmazlardı. Depremi engelleyemeyeceğimize göre yaşamları kurtarmalıyız. Ülkemizdeki duyarlı belediye başkanları bu konuya eğilirlerse projenin kullanım hakkını verebilirim veya ülkesini seven yatırımcı iş adamları bu konuyla ilgilenirlerse her zaman hazırım. Projenin bir daireye maliyeti 4000 ila 5000 lira. Projenin uygulaması binaların veya dairelerin dinamik yapısına bağlı olarak belirlenen noktalara uygulanır. Projenin araştırma safhasında yer kabuğu fay hattının hareketlerini defalarca inceleyip, yüzeydeki P, S, L, R, dalgalarının hareketlerini kırınımları ve spin hareketleri, ayrıca itme impus ve moment etkileri, göçme anındaki itme kuvveti her daire için ayrı ayrı konunun uzmanlarınca hesap edildi. İncelenerek bina içerisine nasıl ve ne şekilde uygulanacağı tespit edilmiştir. Sonuç olarak bu deprem kitleri insanlarımızın depremde fazla zarar görmesini engelleyen bir çalışmadır. Devletin artık bu projemizi görmesini bekliyorum.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ