Demokrat Zafer

Bursa Büyükşehir Meclis Toplantısında “Liyakatsiz” Tartışması Damga Vurdu!

Büyükşehir Meclis toplantısında muhalefet tarafından ‘liyakatsiz’ sözleri sarf edilince Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş tepki gösterdi. Yaşanan sözlü tartışma mecliste gerginlik yarattı.

Büyükşehir Meclis toplantısında İYİ Parti Grup Sözcüsü Adnan Akın ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş arasında sözlü tartışma yaşandı.

İYİ Parti Grup Sözcüsü Adnan Akın, “İlk üç gün hiç bir şey yapılamadı. Öylesine hazırlıksızdık ki konusunda uzman kişileri deprem bölgesine ulaştıramadık. Liyakatsizliğin acısını 13 milyon kişiye, dolaylı olarak 85 milyon kişiye yaşatmış olduk” dedi.

Akın’ın bu sözüne karşılık, “Kim liyakatsiz kardeşim?” diyen Aktaş, sert sözlerle muhalefete yüklendi.

“Orada can çekişiyor millet. Hemen bir gece yapalım kardeşim. Hemen planlayın bir tane gece. Bütün meclis üyelerimiz dahil. Basın mensupları dahil gidelim dönelim olay mahalinde. İkinci günü neredeymiş? Üçüncü günü neredeymiş? Tek tek gezdiğimi söylüyorum. On bir tane vilayette binlerce şey çökmüş günah” ifadelerini kullanan Aktaş, “Herkes oradaydı kardeşim. İlk günden itibaren. Gezmeye falan gitmedim oraya ya da fotoğraf çekmeye de gitmedim. Çektim de yani yalan yok. Fotoğraf da çektim yani. Gördüğüm o dehşet manzaralarının fotoğraflarını da çektim. Ama sanki buradan hükümete giydirmek, efendime söyleyeyim, birilerine laf söylemek gibi sözü olan varsa bana göre bu size geri döner. Gidilmedi, edilmedi gibi safsatalarla falan bu işleri söylemesinler hocam. Devletin bütün kurumları seferber olmuş. Kimse bunu inkar edemez” dedi.

İYİ Parti Grup Sözcüsü Adnan Akın; “6 Şubat Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 ve Elbistan merkezli 7.6 şiddetinde, bazı bilim adamlarımızın ifadesine göre 11 şiddetinde hissedilen bir depremle yıkıldık. Yollar kapandı, ulaşım durdu, ilk üç gün hiçbir şey yapamadık. Öylesine hazırlıksızdık ki konusunda uzman kurum ve kuruluşları bile devreye sokmakta geciktik.  Liyakatsizliğin acısını çok ağır bir şekilde 13.5 milyon kişiye dolaylı olarakda 85 milyona yaşatmış olduk. Bu felakette yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar ve yakınlarına sabırlar dileriz. Milletimizin başı sağ olsun.

Ülkemizin %60 ı deprem bölgesinde olduğu halde, yıllardan beri bu bölgede Erzincan, Hakkari, Van, Çaldıran, Gölcük ve Düzce depremlerini yaşayan biz değil miyiz?

Kendi bölgemizde Gönen, Manyas Depremlerini yaşamadık mı?

“Bu neden benim başıma geliyor “ diyorsan, Bir şaman öğretisi şöyle der; ”Ders, sen öğrenene kadar devam eder

Depremle yaşamasını öğrenen Japonya’daki mimar ve mühendislerin “ bizler binaları barınmak için değil, İnsanları korumak için tasarlıyoruz” ifadeleri ile depreme bakış açılarının ne olduğunu anlatmış olmuyorlar mı?

Ama biz ne yapıyoruz? Bilim adamlarımızı dinlemediğimiz gibi, mimar ve mühendis odalarını bile dışlamaya çalışıyoruz.

Mühendisini, mimarını bilim insanını hiçe saymakla, bu depremler bitiyor mu arkadaşlar? Kaçak yapılaşmalarla sonuna kadar mücadele edebiliyor muyuz? Hayır. Çünkü nasıl olsa bir af çıkar yakında diyoruz.

Sayın Başkan, Değerli Meclis üyeleri.

Gelecekte yaşanacak olan Depreme karşı bir hazırlığımız var mı?

Bilim adamlarının ifadesine göre Bursa ve ilçelerini 7 şiddeti civarında beklenen depremlere ne kadar hazırlanıyoruz? Ulaşım master  planlarımız, toplanma alanlarımız, çadır ve konteyner kurulacak sahalarımız, mobil iletişim istasyonlarımız yerleri hakkında bir çalışmamız var mı?

Bursa’mızın ana ulaşımını sağlayan şehir içindeki İzmir-Ankara yolu, Yalova yolu, Mudanya yolu olası bir depremde kapanırsa halimiz ne olur? Hiç düşündünüz mü? Acil çıkış güzergahlarımız ile ilgili bir çalışmanız var mı?

Sayın Başkan farkındaysanız Bursa’nın geleceğini bile planlayamıyoruz.  100.000’lik planlar bitmedi, 25.000’likleri güncelleyemiyoruz. Çünkü dışarıdan hep müdahaleler var. Arkadaşlar su cenneti olan Bursa’mızda 2035 li yıllarda susuzluk söz konusu diyor akademisyenler.  Şu anda bile Gerek Uluabat ve gerekse İznik gölünde çok büyük su çekilmesi yaşanmaktadır. Birileri burasını sanayi yapalım, buna ihtiyacımız var, diyerek rant devşirenlerin önüne nasıl geçeceğiz?

Sayın Başkan, , üzerine fay hatlarının da işlendiği revizyon imar planlarımızı meclisimizce onaylanarak güncellememiz gerekmez mi?

İşte bu planlarımıza sahip çıkarsak o zaman suyumuz da olur, aşımızda.

Sayın Başkan, Değerli Meclis üyeleri,

Deprem Öldürmez, Çürük binalar öldürür ifadesini biraz irdelemek istiyorum.

Akademisyen hocalarımız ile konuşmalarımızda, hocalarımızın bir ifadesini hiç unutmam. “ arkadaşlar yapının ¼ ü toprağa girmelidir

derlerdi. Deprem bölgesinde, yapıların köksüz ağaç gibi yana yattığını görünce ne kadar haklı olduklarını anladım. Bu nedenle, Ovalarda inşa edilen yapıların bodrum katlı olarak yapılması elzemdir. Afet bölgesinde, İmar Barışı ile sorunların çözülmediğini, büyük yıkımların ve acıların ne kadar fazla yaşandığını görmüş olduk.

Sayın Başkan,

Orman yangını sonucunda tamamen yanarak yok olan Mustafakemalpaşa Karaköy Mahallesi Devlet eliyle tekrar planlanarak inşa edilmişti. Ancak arazinin jeolojik yapısı göz önüne alınmadığından, yollar bozulmuş, yeni yapılarda kaymalar oluştuğu için oturmak mümkün olmamıştır. Bu sebeple tekrardan arazinin jeolojik yapısı dikkate alınarak hazırlanan imar planlarını meclisimizce onaylamadık mı?

Sayın Başkan,

Bursa büyükşehir Belediyesi olarak, Mimar ve mühendis odaları ile acilen toplantılar yapılmalı, Proje yapım, Denetim, kontrol konuları ile ilgili acil kararlar alınmalı ve derhal çarpık yapılaşmanın önüne geçilmelidir.

Sayın Başkan, Değerli Meclis Üyeleri,  afet bölgesine baktığımız zaman yolların inşaat artıkları ile kapandığını gördük. Bursa’mızın mevcut sokaklarını gözünüzün önüne getirin. Bu yollar deprem sonucu kapandığında; itfaiye, ambulans  gibi ilk yardım araçları nasıl girecek hiç düşündünüz mü?

Sayın Başkan,

Yapılaşmalar için yer seçimine özen gösterilmeli, mevcut tarım alanları konuta ve sanayiye heba edilmemelidir.

Bursa merkez ve ilçelerindeki yapıların yıllara göre durumu tespit edilerek, acilen risk analizi yapılmalı ve bu raporlar doğrultusunda ivedilikle yeni planlama çalışmalarına başlanmalıdır.

Sayın Başkan,

Kervan yolda düzülmez. Önce inceleme, sonra plan, daha sonra yapılanma gereklidir.

Sözlerime burada son verirken, Bu gün ki olağan Şubat ayı toplantısında,  İYİ PARTİ grubu olarak, meclisimizce alınan kararların Bursa’mıza hayırlar getirmesini dilerim.” şeklinde idi.

İYİ PARTİ TARAFINDAN VERİLEN ÖNERGE;

BÜYÜKŞEHİR  BELEDİYESİ MECLİS BAŞKANLIĞI’NA

BURSA

16.02.2023

Kahramanmaraş 7.7 ve Elbistan merkezli 7.6 şiddetindeki asrın felaketi, 10 vilayetimizde yaşayan 13.5 Milyon vatandaşımızı doğrudan etkilemiştir. Bu nedenden dolayı, ülke çapında depremzede ailelerimize yardım seferberliği başlamıştır. Başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere ilçe belediyelerimizde yardım kampanyalarında Bursa’mıza yakışan faaliyetlerin içinde olmuştur.

Bu kapsamdan yola çıkarak deprem bölgesinden ilimize ikametlerini taşıyan yaklaşık 2.000 civarında ailelerin olduğunu basın aracılığıyla öğrenmiş bulunmaktayız. İlimize gelen ailelerin büyük bir çoğunluğunun ihtiyaçlarını güzide STK’larımız karşılamaktadır. İşbu sebeple Büyükşehir Belediye’mizin kuruluşu olan BUSKİ’nin, Bursa’mıza ikamet amaçlı gelen depremzede ailelerimizden, su abone bedeli ve su faturalarının tahsil edilmemesi ve ayrıca Büyükşehir ve İlçe belediyelerimizin yardımcı olabileceği diğer konularda da depremzede vatandaşlarımızın yanlarında olması hususunda gereğini arz ederiz.

 

Adnan AKIN         Ferit GÜRSOY       Ersal KAYA     Mehmet TEMİRTAŞ        İsa SÖĞÜT

Meclis üyesi       Meclis üyesi          Meclis üyesi         Meclis üyesi              Meclis üyesi

 

 

Mehmet KALPAN  M.Aybars YILANLI     Oğuz HANÇER    Ahmet KOÇİNALI   Bülent MUMCU

Meclis üyesi              Meclis üyesi            Meclis üyesi        Meclis üyesi           Meclis üyesi

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ