Demokrat Zafer

DENİZ YÜCE BAŞARIR ve KARİN KARAKAŞLI, “BEN OKURUM”UN YENİ BÖLÜMÜNDE ADINLA ÇAĞIR BENİ’Yİ KONUŞUYOR: “HERKESİN, BU HİKÂYEYE BİR ŞANS VERMESİNİ DİLERİM.”

Deniz Yüce Başarır, storytel.tr sponsorluğunda hazırladığı podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünün odağına, Andre Aciman’ın 2017 yılında beyazperdeye de aktarılan romanı Adınla Çağır Beni’yi alıyor. Başarır’ın bölüm konuğu yazar Karin Karakaşlı “Hafıza ve zamanla da en az aşk kadar derdi olan bir roman,” dediği Adınla Çağır Beni’nin, herkesi kendi çocukluğuna, gençliğine götüren bir yanı olduğunu söylüyor ve “Herkesin, içinden geçmek için bu hikâyeye bir şans vermesini dilerim,” ekliyor. “Andre Aciman çok büyük bir atmosfer kurma ustası. Adınla Çağır Beni’nin beş duyuya birden seslenen bir yanı var,” diye devam eden Karakaşlı “İyi ki içimizden biri bu hikâyeyi yazmış!” diyor.

Deneyimli yayıncı Deniz Yüce Başarır, sohbetle bilgiyi buluşturan podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünde yazar Karin Karakaşlı’yı konuk ediyor. İki arkadaş, Mısır asıllı Amerikalı yazar Andre Aciman’ın çok ses getiren ve 2017 yılında beyazperdeye de aktarılan romanı Adınla Çağır Beni’yi konuşuyorlar. Karakaşlı’nın, romanın unutulmaz kahramanı Elio’yu kendi anılarından bir parça gibi anlattığı sohbet aşktan, tutkudan, hayal ve saplantılarımızdan yola çıkıp, hafızanın derinliklerine kadar uzanıyor. Her zaman olduğu gibi romandan en güzel bölümlerden bazıları da Başarır’ın sesinden dinleyicilere ulaşıyor.

Bölüm konuğu Karin Karakaşlı, Adınla Çağır Beni’nin başkahramanının kendisi için önemini “Elio’ya bir kurgu karakter olarak bakamadığım gibi, çok da müteşekkirim. Bana hayatımda bu kadar açılmış hayatımda kim var diye de sorgulattı. Kendi anılarımın bir parçası olarak görüyorum, bir kurgu karakter olarak göremiyorum onu,” sözleriyle anlatıyor. Karakaşlı, romanla ilgili önemli bir noktaya ise şu sözleriyle dikkat çekiyor: Adınla Çağır Beni’yi klasik anlamda bir gay hikâyesi diye tanımlamak, LGBTi edebiyatının bir parçasıdır demek kitabın katmanlarına haksızlık olur. Ama bu hikâyenin artık beni böyle bileceksiniz demek konusunda çok çok cesaretlendirici bir yönü var.”

Andre Aciman özü sözü bir olma gibi bir duygu uyandırıyor bende. Külliyatını da o anlamda varyasyonlar gibi görüyorum, müziğe de çok yakın durduğu için,” yorumunu yapan Karin Karakaşlı, “Kendisine mesele ettiği, meram anlatmak istediği bir şeyler var ve farklı türler denese de -roman, deneme, akademisyen yönü de çok baskın-, aslında dönüp dolaşıp aynı yere geliyor. Sanki bir ana ezgiyi hep yakalıyor ve onun ekseninde en iyi anlatacağını düşündüğü, bunun için doğduğunu düşündüğü bir şeyleri anlatıyor. Bunlar içerisinde de aidiyetsizlik önemli yer tutuyor tabii,” diye devam ediyor.

Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.

“BEN OKURUM” HAKKINDA

Değişen medya düzeninde podcast’ler gün geçtikçe önem kazanıyor. Tüm dünyada sayısı hızla artan bu yeni mecra için Türkiye’de de durum farklı değil. Çoğunlukla sohbet ya da monolog ağırlıklı podcast’lerin arasında, nadir de olsa tematik yapımlar da ortaya çıkıyor. Türkiye’nin en deneyimli yayıncılarından Deniz Yüce Başarır’ın imzasını taşıyan “Ben Okurum” adlı podcast de bu nadir yapımlardan biri. “Ben Okurum”un her bölümünde farklı bir kitaba odaklanan Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken, yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Her bölümüne farklı bir ismin konuk olduğu “Ben Okurum”u bir arkadaş sohbeti gibi dinlemek de mümkün; kitaplar hakkında konuşan, tartışan, kitap sevgisini paylaşan dostların muhabbeti olarak… Ancak bu sohbetle sınırlı kalmayan podcast, söz konusu kitaptan alıntıları ve Deniz Yüce Başarır’ın kitapla ilgili bilgileri, kendi fikirlerini, yaşanmışlıklarını paylaştığı metinleri de kitap meraklılarına sunuyor. Birbirini tamamlayan, ustalıkla bir araya getirilmiş bu üç parçalı yapısı, “Ben Okurum”u diğer podcast’lerden ayıran en önemli özelliklerinden biri.

DENİZ YÜCE BAŞARIR HAKKINDA

Psikoloji okudu. Seslendirme sanatçılığı, çevirmenlik, televizyon programcılığı ve sunuculuğu yaptıktan sonra 2003 yılında editör olarak Doğan Kitap’ta yayıncılığa başladı. 2017 yılında yayın direktörüyken yayınevinden ayrıldı; aynı yıl genel yayın yönetmeni olarak hep kitap’ın kurucu ekibinde yer aldı. Mart 2019’da bu görevinden de ayrılan Başarır, şu günlerde Storytel’de birçok kitabın sesi olarak ve “Ben Okurum” adlı podcast’iyle dinleyicilerle buluşuyor. Başarır’ın, babası ve Kent Oyuncuları’nın kurucularından usta tiyatro adamı Kâmran Yüce’nin arşivine dayanarak kaleme aldığı Perde Kapanmasa Görecektiniz, Kâmran Yüce’nin Arşivinden Kent Oyuncuları’nın Kuruluş Hikâyesi (1959-1986) adlı kitabı Ekim 2021’de okurlarla buluştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ