Demokrat Zafer

NÂZIM HİKMET, “MEMLEKETİMDEN İNSAN MANZARALARI”NDA BİR FERMUAR GİBİ AÇAR TÜRKİYE’NİN İÇİNİ. BEN OKURUM’UN YENİ BÖLÜMÜ YAYINDA!

Deniz Yüce Başarır’ın storytel.tr sponsorluğunda hazırladığı podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünün merkezinde, Türkçe’nin büyük şairi Nâzım Hikmet ve onun başyapıtı Memleketimden İnsan Manzaraları var. Başarır’ın bölüm konuğu, Kayıp Destan’ın İzinde – Nâzım Hikmet, İdeoloji ve Yeniden Yazmak kitabının yazarı ve akademisyen Erkan Irmak, Nâzım Hikmet’in öneminin yalnızca Türk edebiyatıyla sınırlı olmadığını söylüyor: “Dünya şiirini de dönüştüren bir şiiri var. Bizim için öncelikle önemli kısmı, Türk şiirini prangalarından kurtarmış olması. Bir dikme atmıştır yukarıya doğru ve kendi yolunu çizmiştir. Taklit edilemez bir şiir ortaya çıkarmıştır.” Irmak, usta şairin başından sonuna kadar hapishanede yazdığı ve bir kulvar açan şaheseri için de “Nâzım Hikmet, Memleketimden İnsan Manzaraları’nda bir fermuar gibi açar Türkiye’nin içini,” yorumunu yapıyor.

Deniz Yüce Başarır’ın sohbetle bilgiyi buluşturan podcast serisi “Ben Okurum”, yeni bölümünde Türkçe’nin büyük şairi Nâzım Hikmet’i ve onun başyapıtı Memleketimden İnsan Manzaraları’nı odağına alıyor. Deniz Yüce Başarır, Kayıp Destan’ın İzinde – Nâzım Hikmet, İdeoloji ve Yeniden Yazmak kitabının yazarı, akademisyen Erkan Irmak’a yönelttiği sorularla şairin iki önemli eseri Memleketimden İnsan Manzaraları ve Kuvayı Milliye arasındaki ilişkinin izini sürerken, dinleyicilere Nâzım Hikmet’in edebiyatına ve hayatına dair de birçok bilgiyi sunuyor. Bu derin sohbete, Başarır’ın sesinden Nazım Hikmet şiirleri eşlik ediyor.

“Geçtiğimiz yüzyılın en büyük beş şairinden biri”

Nâzım Hikmet’in vatan haini ile vatan şairi arasında bir politik söylemin öznesi haline geldiğini söyleyen Erkan Irmak, Nazım Hikmet ‘Ben onu ana dilinde okuyorum, biliyor musunuz?’ diye caka satabileceğimiz şairlerden biri,” diyor ve ekliyor: “Hepimiz bunun tadını çıkaralım isterim. Vatan haini ya da vatan şairi sarmalına düşmeden! Çünkü geçtiğimiz yüzyılın en büyük beş şairinden birinden söz ediyoruz. Ve Türkçe yazmış bu kişi.” Irmak, usta şair için “Romantik Komünist hakikaten mükemmel bir tanımlama onun açısından. Çünkü en aşkla yazdığı şiirlerin bir tarafında o komünist damar var, en komünistçe yazdığı dava şiirlerinin bir yerinde romantizm var. İkisini hep bir arada tutmuş,” yorumunu yapıyor.

“Memleketimden İnsan Manzaraları’nın ana karakteri halktır”

Erkan Irmak, Memleketimden İnsan Manzaralarında Nâzım Hikmet’in aslında kimsenin dönüp bakmadığı insanların hikâyesini anlatmak arzusunda olduğunu anlatıyor: “Onun ideolojisi için önemli olan insanlar… Öyle başlayıp, tutamıyor hikâyeyi. Tabii hapishanede o kadar çok farklı insanla bir araya geliyor ki! Onlarla aynı koğuşu, aynı yemeği, aynı geceyi gündüzü paylaşıyor. Hikâyeler artmaya başlıyor.”

Memleketimden İnsan Manzaraları’nın ana karakterinin halk olduğuna dikkat çeken Irmak, kitaba başladığında Nâzım Hikmet’in Kemal Tahir’e yazdığı bir mektuba da değiniyor: “‘Öyle bir kitap ortaya çıkarmak istiyorum ki, okuyup bitiren, vıcık vıcık bir insan kalabalığının içinden geçmiş gibi hissetsin kendini,’ diyor. Mahşeri bir alan kurmak istiyor. 1941 yılında Türkiye nasıl bir yerdi…”

Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.

“BEN OKURUM” HAKKINDA

Değişen medya düzeninde podcast’ler gün geçtikçe önem kazanıyor. Tüm dünyada sayısı hızla artan bu yeni mecra için Türkiye’de de durum farklı değil. Çoğunlukla sohbet ya da monolog ağırlıklı podcast’lerin arasında, nadir de olsa tematik yapımlar da ortaya çıkıyor. Türkiye’nin en deneyimli yayıncılarından Deniz Yüce Başarır’ın imzasını taşıyan “Ben Okurum” adlı podcast de bu nadir yapımlardan biri. “Ben Okurum”un her bölümünde farklı bir kitaba odaklanan Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken, yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Her bölümüne farklı bir ismin konuk olduğu “Ben Okurum”u bir arkadaş sohbeti gibi dinlemek de mümkün; kitaplar hakkında konuşan, tartışan, kitap sevgisini paylaşan dostların muhabbeti olarak… Ancak bu sohbetle sınırlı kalmayan podcast, söz konusu kitaptan alıntıları ve Deniz Yüce Başarır’ın kitapla ilgili bilgileri, kendi fikirlerini, yaşanmışlıklarını paylaştığı metinleri de kitap meraklılarına sunuyor. Birbirini tamamlayan, ustalıkla bir araya getirilmiş bu üç parçalı yapısı, “Ben Okurum”u diğer podcast’lerden ayıran en önemli özelliklerinden biri.

DENİZ YÜCE BAŞARIR HAKKINDA

Psikoloji okudu. Seslendirme sanatçılığı, çevirmenlik, televizyon programcılığı ve sunuculuğu yaptıktan sonra 2003 yılında editör olarak Doğan Kitap’ta yayıncılığa başladı. 2017 yılında yayın direktörüyken yayınevinden ayrıldı; aynı yıl genel yayın yönetmeni olarak hep kitap’ın kurucu ekibinde yer aldı. Mart 2019’da bu görevinden de ayrılan Başarır, şu günlerde Storytel’de birçok kitabın sesi olarak ve “Ben Okurum” adlı podcast’iyle dinleyicilerle buluşuyor. Başarır’ın, babası ve Kent Oyuncuları’nın kurucularından usta tiyatro adamı Kâmran Yüce’nin arşivine dayanarak kaleme aldığı Perde Kapanmasa Görecektiniz, Kâmran Yüce’nin Arşivinden Kent Oyuncuları’nın Kuruluş Hikâyesi (1959-1986) adlı kitabı Ekim 2021’de okurlarla buluştu.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ