Demokrat Zafer

ŞEBNEM İŞİGÜZEL ve MERT FIRAT, DÜNYAYI YERİNDEN OYNATAN KADINLARIN HİKÂYESİNİ MİLLİYET SANAT’A ANLATTI!

DasDas’ın yeni müzikli oyunu “Dünya Yerinden Oynar”ın yazarı Şebnem İşigüzel ve yönetmeni Mert Fırat, oyunun perde arkasını Milliyet Sanat’ın Eylül 2022 sayısında Ceyda Ulukaya’ya anlattı. “Dünya Yerinden Oynar” şarkılarla, danslarla, dev eğlencelerle ve dilbazlıkla dünyanın nasıl yerinden oynatılacağını anlatırken tarihten, kadın hareketinden, mitolojiden besleniyor, bugüne umut ve cesaret taşıyor. Mert Fırat “Ben zaten hayatımda kadınlarla çalışmayı ve var olmayı seven biriyim ve her seferinde bu mücadelenin bir paydaşı gibi hissediyorum. Haddini bilen bir feminist olmak istiyorum,” derken Şebnem İşigüzel “Bu anlamda Mert’in yazar olarak benden de istediği, kadınların feminist çıkışını yükseltmek oldu. Daha fazla coşku isteyen, ‘Burada razı olmamalı’ diyen hep Mert’ti,” diye devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde perde açan “Dünya Yerinden Oynar”da İstanbul’da bir yalıdaki yedi kadın, 300 yıl öncesinden bir hikâyeyi; neşeyi ve coşkuyu elden bırakmadan verilen zamansız bir özgürlük mücadelesini anlatıyorlar.

“İçindeki sürpriz, hikâyeyi zamansız kılıyor.”

Tarihten ve tarihî kadın figürlerden beslenmenin, geçmişe bakmanın ve onu sırtlanıp bugüne taşımanın kendisine heyecan verdiğini söyleyen Şebnem İşigüzel “Neşeli ve umut dolu bir metin yazmak çok keyifliydi,” diyor. Oyunun, bir dönem aynı konağın içinde birlikte yaşamış yedi kadının hikâyesini anlattığını söyleyen başarılı yazar “Hikâye 17. yüzyılda geçiyor fakat ilginç bir sürpriz barındırıyor. Bu sürpriz de hikâyeyi zamansız kılıyor,” diye anlatıyor ve ekliyor: “Onların gözünden hem kendi dönemlerini hem kendi hikâyelerini dinliyoruz. İçinde polisiye var, dram var, entrika var, dev eğlenceler var, mitoloji var…”

“Anaerkil toplumun çok eskiden beri var olduğunu biliyoruz.”

“Dünya Yerinden Oynar”da feminizmi neşeyle harmanlayıp seyirciye sunmanın peşine düşen Mert Fırat ise, “Bizim metnin en güzel tarafı, sahneye koyma anlayışımızın mücadeleyi hiç bırakmayan ve biçim de değiştirse o mücadeleyi hikâyeleriyle, söylenceleriyle, eğlencesiyle sürdüren kadın kültürünü anlatıyor olması,” diyor. “Anaerkil toplumun çok eskiden beri var olduğunu, karar alma mekanizmaları içinde kadınların yer aldığı modelleri biliyoruz,” diyen Fırat “Burada da hikâyeyi bu taraftan anlatan, başka türlü bir kadın hareketinden bahseden, çözüm üretmeye çalışan, ilham veren ve ruhları her zaman genç hissettiren kadın topluluğuyla karşı karşıyayız,” diye devam ediyor.

Ceyda Ulukaya’nın gerçekleştirdiği Şebnem İşigüzel ve Mert Fırat’la gerçekleştirdiği röportajın tamamı Milliyet Sanat’ın Eylül 2022 sayısında…

Kitabevlerinde, marketlerde, Getir’de, Trendyol’da, yakala.co’da ve dijital uygulamalarda okurlarını bekleyen Milliyet Sanat ayrıca, dergiyi 0850 224 02 22 numaralı çağrı merkezini arayarak satın alan okurların kapısına kadar götürüyor.

Bilgi için:         milliyetsanat.com

instagram.com/milliyet_sanat

twitter.com/milliyet_sanat

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ