Demokrat Zafer

Çağdaş Mühendisler iddialı… Albayrak bırakıyor, iki aday yarışıyor

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nde seçim öncesi, 17. Dönem Olağan Genel Kurul heyecanı yaşandı.

TMMOB İnşaat Mühendisleri odasında yarın yapılacak 17. Dönem seçimi öncesinde Olağan Genel Kurul gerçekleşiyor. İki listenin yönetime aday olduğu İMO’da, Bursa Çalışma Grubu adayı Cevat Şahin, Çağdaş Mühendisleradayı olarak ise Ülkü Mercan Küçükkayalar adaylığını açıklamıştı.

17.kez gerçekleşecek olan, Olağan Genel Kurul’a AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç, AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç, CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu ve CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan program İMO Bursa Şubesi 17. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak‘ın, konuşmasıyla devam etti.

Albayrak’ın konuşmasından satır başları;

1988 yılından bu yana şube olarak meslek örgütümüz içerisinde varlığını sürdüren İMO Bursa; hinterlandına sonradan dahil olan Kütahya, Yalova, Bilecik illeri ve altı ilçe temsilciliğinde kayıtlı 5802 üyesi ile önemli bir meslek odası haline gelmiştir.

1994 yılından başlayan ve 28 yıldan beri aralıksız aynı anlayış ve hedef doğrultusunda sevk ve idare edilen İMO Bursa Şubesi; hem meslek  örgütümüzün belli bir saygınlığa ulaşmasında hem de  kentimizin süregelen sorunlarına çözümler üretme noktasında en önemli aktörlerden birisi olmuştur.

 “BU YASA İLE MÜMKÜN DEĞİL”

6235 sayılı TMMOB yasası 1954 yılında çıkarılmış olup meslek odalarının tüzel kişilik kazanması açısından çok önemli bir kanundur. Kurulduğu yıllarda 10 odası ve yaklaşık olarak 8.000 üyesi bulunan TMMOB’nin, 2021 yılı sonu itibariyle tüzel kişilik kazanmış oda sayısı 24, toplam üye sayısı ise 618.796 olmuştur. Ancak o günün şartlarında oluşturulmuş bu yasa ile bugün mühendis ve mimarların yaşadığı problemleri çözüme kavuşturmak, ihtiyaçlarını karşılamak ve üyelerinin bu birliğin gerekliliğine inancını sürdürmek mümkün olamamaktadır. Zira sadece İMO bursa şubesinin sayısı  TMMOB kuruluş yılındaki üye sayısına yaklaşmıştır.

Ülke çapında yaygın olamayan örgütsüz bir yapılanma ile gerçekçi ve amaca yönelik hiçbir başarı sağlanamayacağı açıktır.

TMMOB da 68 yıldır sürdürülen merkezi demokrasi anlayışının artık yerelden yönetim şekline dönüşmesinin temsil ve dinamizm açısından son derece faydalı olacağı  kanaatindeyiz.

ODAYA SAHİP ÇIKMAYA DAVET

20 ŞUBAT 2022 Pazar günü yapılacak olan şube seçimlerimizde tüm saygıdeğer meslektaşlarımı en tabi demokratik hakları doğrultusunda oy kullanmaya ve seçimler sonucu oluşacak yönetim ve komisyonlarda bulunmaya devam ederek, odasına sahip çıkmaya davet ediyorum. Tüm misafirlerimize aramızda bulundukları için teşekkür ediyor, seçimlerimizin bütün camiamıza hayırlı olmasını diliyor saygılar sunuyorum.

Aynı zamanda inşaat mühendisi olan AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç‘ün konuşması;

Bugün gerçekleşecek olan Genel Kurul’un ve yarınki seçimin meslektaşlarımız adına hayırlı olmasını diliyorum. Ayrıca yarınki seçim öncesinde görüyorum ki maskeler takılmış bunun için de herkese teşekkür ediyorum. Bursa’da bulunan 6bin civarında İnşaat Mühendisi olması bizim için çok değerli. Burada bulunan genç kardeşlerimiz için de hayırlı bir dönem olmasını umuyor, herkese teşekkür ediyorum.

AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç‘ın konuşması şu şekildeydi;

Meclis’te deprem araştırma komisyonunda görev aldığım süre boyunca İMO Bursa Şubemizle birlikte toplantılar gerçekleştirerek, her daim iletişimde olduk. Dolayısıyla bizim için çok değerli olan şubemizin Genel Kurul’unun ve yarınki seçiminin hayırlı olmasını diliyor, herkese teşekkür ediyorum.

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın‘ın konuşması;

İnşaat sektörü sizlerin çok daha yakından bildiğiniz gibi, maliyetleri artan, sıkıntılı bir sektör. Türkiye’nin inşaat sektörü artan maliyetlerle sekteye uğradı. Açılan birçok üniversiteden her sene binlerce öğrenci mezun oluyor. Mezun olan Mühendisler maalesef iş bulamıyor. Şimdi barajın da kalkmasıyla, zannediyorum ki işsiz üniversiteli sayısı daha da artacak. Bunun acilen düzeltilmesi gerektiğini düşünüyor, Genel Kurul ve seçimin hayırlı olmasını diliyorum.

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem‘in Genel Kurul’da yaptığı konuşma;

Genel Kurulunuzun başarışı geçmesini diliyorum. Bir mimar olarak inşaat mühendisleri ve mimarlar arasındaki hem rekabeti dayanışmayı bilen biri olarak, mesleki mücadeleleri doğru buluyorum. Bu zorlu süreçte aday olan arkadaşlarımızı kutluyorum. Umarım bugün yapılan genel kurul yaşanan sıkıntıların çözümü doğrultusunda etkili olmasını diliyorum.

Çağdaş Gurup Adayı Ülkü Mercan Küçükkayalar‘ın konuşmasından satır başları;

Kent sorunlarına bütün paydaşlar ile çözüm getireceğiz. Deprem master planı ile kentsel dönüşüm diğer mesleki disiplinlerle birlikte ele alınmalıdır. Yerel yönetimler ile nitelikli yapı üretimi için işbirliği içinde olacağız. Uzun yıllardır yapı ve proje denetimini savunan meslek odalarımızın öngörüsü, devşirme yasalarla kar amacı güden özel yapı denetim şirketleri ile ülkenin koşullarına uyarlanan yasalarla yürütülmeye çalışılmıştır.

“DİK DURACAĞIZ”

Kamu çıkarı ve bağımsız yapılanması olmayan yapı denetim yasasının tartışmadan çıkarmak için odamızın kitlesel dik duruşunu ortaya koyacağız.

“YATIRIMLARI İZLEYECEĞİZ”

Kent yatırımları ve imarları izleyeceğiz. Altyapı, kentsel dönüşüm, kamulaştırma komisyonları oluşturacağız. Kent sorunlarına bilimsel raporlar sunacağız. Kentsel hafızanın korunmasını sağlayacağız. Oda üye ilişkilerini, mesleki hak kapsayıcılığını genişleteceğiz. İl ve ilçe temsilcilikleri ile şube ile entegrasyonunu sağlayarak işlevsel ve dinamik yapılar oluşturacağız.

GENÇ MÜHENDİSLERE DESTEK

Genç mühendislere, mesleğe giriş etkinlikleri meslek ve oda hakkında bilgilendirme sağlayıp meslek edinmelerini kolaylaştırıp, tecrübe aktarımı ile tecrübeli mühendislerle bir araya getireceğiz.

Çalışma Grubu Başkan adayı Cevat Şahin‘in konuşmasından satır başları;

Ülkemiz ve bizler zor bir durumdan geçiyoruz. Bir tarafta ekonomik kriz, bir tarafta salgın. Meslektaşlarımız bu zorlu süreçte çalışmak zorunda kaldı ve maalesef salgın nedeniyle kaybettiğimiz meslektaşlarımız oldu. Hepsine Allah’tan rahmet diliyor, yakınlarına başsağlığı diliyorum.

“YASALAR YENİDEN DÜZENLENMELİ”

Bizim amacımız mesleğimizi yeniden hak ettiği yere çıkarmak olacaktır. Bugün dahi yapılacak çalışmalarla işsiz İnşaat Mühendisi sayısını bitirebiliriz. Bu anlamda kanunların düzenlenerek işsiz mühendislerimizin sesi olunmalıdır.

Meslek alanımızı ilgilendiren, biz inşaat mühendislerinin sorunları haline gelen tüm yasalar yeniden bizim lehimize olacak şekilde düzenlenmelidir. Bizler de Çalışma Grubu olarak bu sorunlarla savaşacağız.

“YANLIŞ BİR ANLAYIŞ VAR”

Üniversite sayısına paralel bir şekilde artan kontenjanlar sonucunda sayımız 2’ye katlandı. Maalesef her şeyin en büyüğü, en fazlası olsun anlayışı üniversitelerde de uygulanmaktadır. Bu anlayışın acilen değişmesi gerekmektedir.

“İŞSİZ İNŞAAT MÜHENDİSİ KALMAYACAK”

Şantiye şefliğinin acilen sonlanması gerekmektedir. Odamız bu anlamda Her şantiyeye bir şef anlamında bir çalışma gerçekleştirdi. Bu çalışmayla neredeyse işsiz inşaat mühendisi kalmayacak. Mesleğimiz açısından çok önemli olan şantiye şefliği konusunda da çalışmaya devam edeceğiz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ