Demokrat Zafer

Türk Diyanet Vakıf- Sen; Çalışan, Üreten, Yol Gösteren Sendikayız!

Türk Diyanet Vakıf- Sen Genel Başkan Yardımcısı Hilmi Şanlı; “ilk kuruluşumuzda belirttiğimiz gibi; çalışan, üreten , yol gösteren ve hak ettiğini almasını bilen bir sendikal anlayışla saha çalışmalarımıza bağlı olarak sorun ve çözüm önerilerimizi Diyanet İşleri Başkanlığına ilettik. ” dedi.

Genel Başkan Nuri Ünal ve Genel Başkan Yardımcısı Hilmi Şanlı’nın imzalarıyla Diyanet İşleri Başkanlığına sunuldu. Genel Başkan Yardımcısı Hilmi Şanlı’nın uzun zamandır üzerinde çalıştığı çalışma Diyanet İşleri Başkanlığına; Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkan Nuri Ünal tarafından verildi.

İşte o çalışma için hazırlanan ön rapor;

1-I.Dönemde (Yaz Dönemi) hafızlık eğitiminde kayıtlı olan öğrencilere ihtiyaç odaklı açılamaması,

ÇÖZÜM: I. dönemde (Yaz Dönemi) hafızlık eğitimi alan öğrencilerin yaz kursu eğitimine kaydedilmesinin sağlanması. (Böylece Belletmen ücretinin yaz döneminde ödenmesinin sağlanması için)

2-Sosyal etkinlik, dini bilgiler ve rehberlik derslerine hafız olmayan öğreticiler ile PDR öğretmenlerinin girmeleri durumunda hafızlık sınıfı öğreticisinin ek ders kaybı olması,

ÇÖZÜM: Hafızlık eğitiminde kayıtlı olan öğrencilerin kısa süreli programlara da kaydedilebilmesinin sağlanması.

3-Hafızlık eğitiminde yeterli başarıyı gösteremeyen öğreticilerin bu eğitimi vermeye devam etmeleri,

ÇÖZÜM: EHYS üzerinden yapılacak olan Hafızlık ders açılışlarına il-ilçelerde yer alan hafızlık takip komisyonlarının onay vermesi, onay verildikten sonra öğrencilerin kaydedilebilmesi, onay verilmeyen öğreticinin ders açamaması,

4-Hafızlık eğitimi veren kurslarımızın genelinin 5-6 ve 7. sınıf öğrencilerini kabul etmesi sebebiyle 8 ve üzeri sınıflarda hafızlık eğitimi talep eden öğrencilere kurs bulunamaması,

ÇÖZÜM: 8 ve sınıf üzeri sınıflarda olup hafızlık yapmak isteyen öğrencilere yönelik ​kursların planlanması ve halka duyurusunun yapılması, Örgün eğitimle birlikte hafızlık ​yapılan Kur’an kurslarımızla bağlantılı olan (Proje olsun veya olmasın) okullarda ​derse başlama saatlerinin birbirinden farklı olması;

5-A Okulu Saat 8.30’da, B Okulu 10:00’da C Okulu 12:00 veya 13:00’te başlamaktadır. ​Bu ​uygulamayla Kur’an kursu öğreticileri tamamen okul müdürlerine muhtaç hale ​getirmektedir.

ÇÖZÜM: Okulla beraber hafızlık eğitimi yapılan okullarda ders başlama ve bitiş ​saatlerinin aynı olması ve uygulama birliğinin sağlanması gerekmektedir.

6-Türkiye’de Örgün eğitimle hafızlık yapan öğrencilerimizin ara verdiği bir yılda ​hafızlığını ​bitirme oranı, yıllara göre değişse bile, ortalama % 5 ile %10’a tekabül ​etmektedir. %90’ı ​ara verdiği yıldan sonraki yıllarda hafızlığını ​tamamlayabilmektedir.

ÇÖZÜM: Ara verme yılı süresinin 2 yıla çıkarılması ya da öğrencilerin 2. Yılda ​devamsızlıktan kalması sağlanarak 7. Sınıf tekrarının yapılmasının sağlanması.

7-Bir öğrenci; okulda günde 7 saat, Kur’an kursunda 5 saat ve 1-2 saatte okul ödevlerini ​düşünürsek günde ortalama 12-14 saat arası dersle meşgul oluyor. Bu durumda okula ​giden bir öğrenciden her gün ezber alınması mümkün değildir ve bu bir çocuğun ​ruhsal ve fiziksel yapısına da (bu çocuk zeki bile olsa) uygun değildir.

ÇÖZÜM: Ezber dönemlerinde okul derslerinde azaltma yoluna gidilmesi suretiyle ​çocuğun rahatlamasının sağlanması.

8-Eski hafızlık programında Kur’an kurslarına kayıt döneminin hafızlık temel dâhil 15 ​dönemden bir anda 9 döneme düşmesi Kur’an kurslarının hafızlık sayısının %70 ​oranında düşüreceği kaçınılmazdır.

  1. a) Kız Kur’an kurslarının okuyan öğrencilerimizin büyük bir bölümü, ayda 10 gün ders okumadığını da göz önünde bulundurursak, kız Kur’an kurslarında kayıp daha çok olacaktır.
  2. b) Buna göre de Kur’an kurslarında kapanma sayısının çok fazla olacağı aşikârdır.

ÇÖZÜM: Yeni programa göre hafızlık hazırlık ve ezber dönemlerinin toplamının 12 ​dönem olacak şekilde revize edilmesi öğrencileri motive edecektir.

9-​Örnek; 8 öğrenciyle eğitime başlayan bir hafızlık sınıfında, 4 öğrenci verilen süre ​dolmadan hafızlığını tamamlayarak belgesini alıyor. Diğer 4 öğrenci de 15, 17, 18 gibi ​sayfalarla hafızlığını devam ettiriyor. Yeni uygulama esaslarına göre hafızlık sınıfı 8 ​öğrenci ile devam etmesi gerekiyor, alttan gelen öğrenciler bu sınıfa kayıt edilemiyor.

ÇÖZÜM: Eski hafızlık programındaki gibi öğrencilerin dönemi olmalıdır. Böylece ​aynı sınıfın içinde farklı dönemlerde okuyan öğrenciler kaydedilebileceği gibi alttan ​gelen öğrenciler de hafızlık belgesi alıp ayrılan öğrencilerin yerine kaydedilebilecektir.

10-Başkanlığımızca uygulama konulan eğitim programlarının vatandaşlarımızın her ​kesimine ​hitap etmemesi,

ÇÖZÜM:

​a-Açıktan atama sınavlarına hazırlık eğitim programının hazırlanması,

​b-Vatandaşa yönelik Tashih-i Huruf eğitim programının hazırlanması,

​c-İlahiyat ve İlahiyat Önlisans okuyanlara yönelik Kur’an’ı Anlama ve Kur’an-ı Kerim Eğitim programlarının hazırlanması,

​d-İhtiyaç odaklı programının yaş gruplarına göre revize edilmesi,

11-Kurslarımızda eğitim görüp hafızlık belgesi alan öğrencilerimiz ile Kur’an kurslarımız ​arasındaki irtibatın kopması,

ÇÖZÜM: Hafız olduktan sonra da öğrencilerimizin takibinin sağlanacağı projelerin ​Başkanlığımızca geliştirilmesi,

12-Başkanlığımızca uygulama konulan eğitim programlarının ve kayıt dönemlerinin ​vatandaşımıza zamanında ve sağlıklı bir şekilde duyurulmasının konusunda yetersiz ​kalınması,

ÇÖZÜM:

​a- Kamu spotları hazırlanarak kayıt dönemlerinde TV, radyo vb. iletişim araçlarında ​ ​    yayınlanması

​b- Başkanlığımızca program, kayıt dönemi, duyuru vb. Bilgilerin yer alacağı Kur’an Kursları ile ilgili özel bir web sitesi hazırlanarak veli, öğretici ve öğrencilerimizin kullanımına sunulması,

13-Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi için tahsis edilen İHO ların sayısının yetersiz olması,

ÇÖZÜM:  Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi için tahsis edilen İHO ların dışındaki ​ihtiyaç duyulan yerlerde İHO larda hafızlık sınıfı açılabilmesi için il ve il müftülüklerine ​ilgili milli eğitim müdürlükleri ve okul müdürlükleri ile protokol imzalama yetkisinin ​verilmesi,

14- Öğrencilerin mezun olma, ayrılma vb. Sebeplerle hafızlık sınıflarından ayrılması sonucu ​sınıf açma yeter sayısı olan 8 sayısına her dönem ulaşılamaması,

ÇÖZÜM: Sadece Hazırlık-1 döneminde 8 öğrenci sayısının aranması, sonraki ​dönemlerde ise 5 öğrenci ile sınıfın devam ettirilebilmesi, 5’in altında olması durumunda ​ise mülki amir onayı ile öğretici ek ders almadan devam ettirilebilmesinin sağlanması,

15-Hafızlık programı güncellenmeden önce hafızlık eğitimine devam eden öğrencilerin döne ​hak kaybı yaşaması,

ÇÖZÜM: Programın uygulamaya konulduğu 21.06.2021 tarihinden önce hafızlık ​eğitimine kayıtlı olan öğrencilerin hafızlıklarını tamamlayamayanlara 15 döneme kadar ​kaydedilebilmesi için hafızlık takip komisyonlarına uzatma yetkisi verilmesi,

16-Üniversitelerde C grubu kurs açılması için protokol yapılması,

ÇÖZÜM: Üniversitede okuyan öğrencilere yönelik Hafızlık eğitim programı hazırlanması,

Hafızlık Süresi ile İlgili Genel Değerlendirme

– Hafızlık Ezber Bölümü için verilen zaman dilimi 5 Dönem = 79 Hafta = 553 gün = 1 Yıl 6 ay 8 gün / Verilen bu süreden haftalık tatili, yıllık tatili düşersek dönem başı olarak Haziran ayını alıyoruz.

– 79 gün haftalık tatil – Uygulama Esaslarındaki tatillere göre yıllık tatil 21 gün.

79+21 = 100 gün = 3 ay 10 gün ( 2.yılın yaz tatili eklenmedi)

– Tatiller çıktıktan sonra kalan süre 553 – 100 = 453 = 1 Yıl 2 ay 28 gün

– Yani kısaca hasta olmadan, kesir yapmadan, bayram tatiline gitmeden ve kız öğrencilerin aylık özür halleri dikkate alınmadan 15 ay da ezber bölümü bitirilsin isteniyor.

– Ayrıca ülke genelinde Hafızlık Proje Okulu uygulaması haricinde kalan kursların %95 öğrenci profili okulla birlikte hafızlık yapmaya dayanıyor. Bunu dikkate aldığımız zaman belirlenen 15 aylık süre ezberleme bölümü için kesinlikle yeterli değildir.

– 15 aylık süre sürekli devam eden orta halli bir öğrenci için yetmez iken, okulla birlikte hafızlık yapanlar için büyük sıkıntı teşkil etmektedir.

Bunun kısa sağlaması aşağıdaki hesaplamada görülmektedir.

– Kur’an 600 sayfa, hazırlık döneminde 50 sayfa ezberlemiş olsun ki bu bir anlam ifade etmez. Çünkü hafızlıkta ders bir bütün olarak verilir, bütün ezberler aynı derse denk gelmez. Ama biz öyle kabul edelim; yani 550 sayfa = 1 yıl 6 ay 5 gün (Orta halli bir öğrenciyi kıstas alıyoruz ve her gün 1 sayfa ezberlediğini kabul ediyoruz.)

79 gün haftalık tatil – Uygulama Esaslarındaki tatillere göre yıllık tatil 21 gün 79+21 = 100 gün = 3 ay 10 gün (2.yılın yaz tatilini eklemedik) Ders işlenmeyen tatil günleri eklenince bu zaman 550+100 = 650 gün = 1 yıl 9 ay 15 güne çıkıyor.

Burada yine hastalık, öğrencinin ders vermemesi (kesir), bayram tatillerini ve kız öğrencilerin aylık özür hallerini hesaba katmıyoruz.

Sadece bu verileri dikkate aldığımızda orta halli bir öğrenci kesirsiz, hasta olmadan, bayram tatili yapmadan ve kız öğrencilerin aylık özür hallerini dikkate almadan 21,5 ayda hafızlığı tamamlar. Yani Kısaca En iyi ihtimalle 22 ayda ancak hafızlığı tamamlar.

Bu verilere bağlı olarak okulla birlikte hafızlık yapan öğrenci (proje okulu hariç) en iyi ihtimalle       30-32 ay aralığında hafızlığı tamamlayabilir.

-Bizden istenen öğrencinin 15 ayda bitirmesini sağlamak ama sağlama bölümünde de görüldüğü üzere 30 ayda (okulla birlikte) bile bitmesi zor.

Öğreticilerin Hafızlık Ders Kaydı açarken “Hafızlık Dönemi“ seçmesinin oluşturabileceği problemler:

-Son yapılan güncelleme ile birlikte (13.07.2021) öğreticiye tahsis edilen dönem 2’ye düşürülmesi sistemi bir nebze daha hafifletse de tam çözüm üretmediği kanaatindeyiz.

-Yeni kayıt yapan ve hafızlık hazırlık döneminde olan öğrencilerin toplamı 8’e ulaşmıyorsa yeni sistemde 8 öğrenci altına düşen kurslarda hazırlık sınıfı dahi açılamayacak ve öğrenciler hiçbir sınıfa kaydolamayacak.

-Bu problem belki A grubu kurslarda az hissedilir, ancak B grubu kurslarda süreklilik arz edeceği kanaatindeyiz.

-Netice olarak Öğreticilere tahsis edilen “Hafızlık Dönemi“ seçme zorunluluğu kalkarsa veya problem oluşturmayacak bir güncelleme yapılırsa daha iyi olur.

Diğer Konular;

1-Dönem başında Kuran Kursu Öğreticilerine ödenen öğretim ödeneğinin arttırılması,

2-4-6 yaş Kurslarının ücretsiz olabilmesi için Yardımcı personel ve diğer giderlerin Devlet bütçesinden karşılanmasının veya öğrencilerden para alınmaması için çalışma yapılması,

3-İhtiyaç odaklı kurslarda öğrencisi yeterli olmayan yerlerde haftada 24 saatlik temel öğretim programının sağlanması,

4-Personelden Hafızlık yapmak isteyenler için tıpkı, Bursa İl Müftülüğü örneğinde olduğu gibi Hafız ol Hafız Kal projesinin bütün İllerde uygulanması,

5-Resmi Tatiller de Kuran Kursu Öğretilerinin ek ders ücretlerinin kesilmemesi.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ