Demokrat Zafer

Yıldırımlıların haklarını sonuna kadar savunacağız.

CHP Yıldırım Belediye Meclis Üyesi ve Gurup Sözcüsü Nimet Yıldız eleştiri dozaşını yükseltti! Yıldız; ”

  • Pençe kilit operasyonunda şehidimiz vardı şehidimize Allah’ tan rahmet ailesine başsağlığı ve sabırlar diliyorum ülkemizin başı sağ olsun.
  • Ülke olarak bir seçim sürecini geçirdik.
  • Öyle bir secim süreci geçirdik ki adil ve eşit koşullarda yarışmadık. Cumhurbaşkanı, bakanlarınız, devletin tüm erkanları, bütçeleri ile hizmet için değilde sanki ülkeye Cumhurbaşkanı   seçiliyormuş gibi bir seçim sürecini yaşattılar .Tüm haksızlıklara rağmen ülke de yerelde  CHP olarak seçimden başarıyla çıktık.
  • Bursa da Büyükşehir de seçilen belediye başkanımız Mustafa Bozbey’i ve seçilen tüm belediye başkanlarını meclis üyelerini tebrik eder başarılar diliyorum. Yine sizi ve birlikte görev yapacağımız   meclis üyelerini tebrik ederim bir kişi hariç
  • Şunu belirtmeden geçmeyeceğim. Geçen Cuma günü Mazbata töreninde çok çirkin bir olay yaşadık. AKP listelerinden seçilen MHP meclis üyesi zat  CHP yedek  meclis üyemiz Zülfikar Bal’a vahşice saldırıda bulunup burnunu kırmıştı.
  • Bizlere de tehdit ve hakaret dolusu küfürler etmişti.
  • Bu saldırı , hakaret , tehdit ve küfürler sadece Zülfikar abimize yapılmamıştır. Tüm CHP ve milletin iradesine yapılmıştır.
  • Eğer ilgili parti bu meclis üyesi için gerekeni yapmıyor ise bu saldırı bilinçli ve tasarlıdır
  • Dün genel başkanımızı insanlar vardır şafak vaktinde doğar, akşam ezanında ölürler.” Sözü ile tehdit eden zihniyet Bursa da meclis üyemize saldırarak bu düşüncelerinin ilk temelini atmışlardır
  • Buradan adalet ve içişleri bakanlığı yetkililerine sesleniyorum, bir partilimizin daha kılına zarar gelir ise bu sizin sorumsuz davranışlarınızdan hukuku ve yasaları uygulamamanızdan kaynaklı olacaktır. Derhal gerekli önlemleri alıp gerekeni yapınız.
  • Şiddet yanlısı barbarca saldırgan kişiler milletin iradesini temsil edemez. Derhal istifa etmeli etmez ise bu meclisin kürsüsünden YSK Sesleniyorum. Mazbatası derhal iptal edilmelidir.
  • Bu saldırgan ve tehlikeli kişileri bu mecliste görmek istemiyoruz.
  • Biz milliyetçiyiz diye naralar atan bu şahsa sormak lazım Bursa’nın evladı Sinan Ateş üç beş torbacı tarafından katledilirken senin milliyetçiliğin neredeydi.
  • Yeni bir dönem, yeni arkadaşlar ile seçildik. Yıldırım halkının iradesini temsil ediyoruz bizlere bu 5 yılda  çok büyük görevler düşüyor.
  • Sadece el kaldırıp el indirmek ile olmuyor Yıldırım halkının, işçinin emekçinin, çocukların, kadınların, esnafın, yetimlerin, öksüzlerin yani garip gurabanın haklarını bu mecliste temsil ediyoruz.
  • 5 yılın sonunda vicdanınızın rahat olması, Hak ,hukuk ve adaleti gözeterek , herkese eşit mesafede , bu mecliste görevi sürdürmek ve yıldırma hizmet etmektir..
  • Yıldırım halkının yararına yapılan hizmetlerde alınan kararlarda CHP olarak,  bizlerde elimizden geleni yapacağız. Ancak Yıldırımlıların haklarını sonuna kadar savunacağız.Yıldırım için yapılan her hizmet değerlidir.

    Faaliyet raporuna geçmeden  raporun önemini ve raporlama ilkesine değinerek başlamak istiyorum .

    Faaliyet raporu 5393 sayılı belediye kanununun,

    belediyeler 5018 sayılı kamu mali yönetimi ve kontrol kanununun 41 inci maddesinin 4. Fıkrasında belirtilen stratejik plan, performans programına göre yürütülen birim faaliyetlerinin belirlenmiş, performans ölçütlerine göre hedef ve gerçekleşme durumu, meydana gelen sapmaları, nedenleri, bütçeleri, belediye borçlarının durumunu açıklayan, faaliyet raporu hazırlanır

    Bu rapor yönetmelikte gösterilen sorumluluk,  tarafsızlık, açıklık ve tam açıklama, tutarlılık ve yıllık olma ilkesi aşamaları, raporlama ilkelerine uygunluğu, öncelikli olmalıdır.

    Bu raporu incelediğimizde bu ilkelere uygun olmadığı, bol resimler ile göz aldatıcı, hedeflenip uygulanmayan projelerin resimlenerek görüntülenmesi yıllık ilkelerine uymadığı, birimlerin hedeflediği stratejik planlarının performans programına göre yürüttükleri faaliyetlerin, maliyet bütçesinde tam açıklayıcı olarak görülmüyor.

    Mali bilgilerde bütçe uygulamasını İncelediğimizde

    2023 yılı basında yaklaşık 1.751.000.000 gibi bir bütçe öngörülmüştü yıl içinde  maaş artışı ve enflasyona atıfta bulunarak ek bütçe yapılmıştı.

    418.000.000 (milyon) ₺ ek bütçe ile de 14.900.000₺(milyon) personel giderlerinde kullanılmış, buda ek bütçenin sadece %3.5 tekabül etmektedir

    Peki nereye kullanılmış ek bütçe mal ve hizmet  alımına %61ayrılmıştır.

    Belediyemiz mal ve hizmet alımlarını nasıl  yapmıştır mal ve hizmet alımına bu kadarlık sapması sadece enflasyon diyerek geçiştiremezsiniz.

    1.210.000.000 alımlar nelerdir en fazla alım yapılan ilk 10 kalem hangi giderlerdir,  yine en çok ödeme yapılan yüklenici firmalar hangileridir .

    Yine Alınan bağış yardımlar ile özel gelirler kısmında 54 Milyon bir rakam görüyoruz. Bu bağış ve yardımları kim yada nereden yapıldı belediye ile iş veya bir ilişkisi var mıdır?

    8.700.000 ₺ ek bütçeden faiz giderleri ödenmiştir.    Bunlar ne faizi kredi faizimi eğer bunlar kredi faizi giderleri ise krediler sabit faizle mi değişken faizle mi alındı.

    Bu öngörüsüz bir finansman gider kalemi değilmidir.

     

    Gideri geliri üstünde olan Yıldırım belediyesinin borcu ne kadardır.?  Borç ödeme planınız nedir? Borç ödeme planı yaparken yıldırıma yapılan hizmetlerin aksatmıyoruz diyemezsiniz.

    Stratejik planda hedefleyip hedefine ulaşmayan Projelerin başında

    Duaçınarı Kültür merkezi projesi vardı 6-7 yıl da tamamlanamadı. Her yıl birde bu projeye bütçe ayrıldı. Bu bütçeyi nereye aktardığınızı sorduk cevapta alamadık.  Yine soruyoruz

    Yine stratejik planda 2023 yılında 6 kapalı Pazar alanı bitmesi gerekiyordu bitmedi

    Yine otopark sayısı 7 tane hedeflenmişti olmadı.

    Engelsiz yaşam merkezinin 2023 te  tamamlanması gerekiyordu % 45 seviyesinde  tamamlanamadı bunlar sadece bir kısmı

    Dğer birim müdürlerin bütçelerini incelediğimizde öngörülemeyen bütçeler ile karşılaşıyoruz.

    Park bahçeler müdürlüğü bütçesi rekor kırmış 131 milyon gibi bir rakam Öngörülmüş 100 milyon daha ödenek sağlanmış toplamda 230 milyon gibi  bir rakam park bahçelere bütçe harcanmış

    Az boz değil 230 milyondan bahsediyoruz. Bu rakamla yıldırımın  çehresinin değişmesi lazım  bunu çok göremiyoruz  Bunun nedeni de en çok mal ve hizmet alımlarında harcanan bütçe olduğu olduğunu gösteriyor.

    Ciçek ağaç çim gibi bitki türlerini kendimiz yetiştirirsek,  Bursa tarım kenti, yada bunları büyükşehir belediyesinin tarım alanlarında üretilse yani kendi öz gücümüzle üretirsek maliyetler daha düşük olmaz mı?

    Ekim ayında gelen performans programında Park bahçelerin bütçesine 135 milyon gibi bir bütçenin çok yüksek olduğunu bu meclisten ifade etmiştim ancak 6 ay gibi geçen bir sürede 230 milyon olarak %100 artış ile karşımıza çıkıyor bu öngörüsüzlük değil de nedir.

    Diğer birimlerden yine temizlik işleri müdürlüğü 106 milyon öngörülmüş 110 milyon ek bütçe ilave edilmiş yine 66 milyon daha eklenmiş toplamda 280 milyon gibi yüksek bir bütçe oluşmuş

    tüm bunlara baktığımızda bu kadar yüksek artış ile bu bütçelerin öngörüsüzlüğünün nedeni nedir

    ihalelerde enflasyon farkı maddesi var mı ihale devam ederken yüklenici firmaya enflasyon farkı mı ödendi .

    Bu soruların cevaplarını bu meclisten öğrenmek isteriz.

    Yine plan proje müdürlüğü biriminde 88 milyon olan bütçeye ek ödemeler ile 150 milyon olmuş bu bütçenin harcamalarında  ne var sadece proje ve planlara mı. Bu rakamlar ödeniyor

    Tüm bu birim bütçelerini incelediğimizde

    Birçok birimde artışlar %100’ü bulurken insan kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’nde 458 milyon olarak öngörülen bütçe net ödenekte 282 milyon bir rakam görüyoruz bunu iyi öngöremediler mi yoksa insan kaynaklarında çalışanlarımızın ücretlerinden mi kısıtlama yapılıp enflasyonun altında ezildiler mi , eğitimler mi tasarruf edildi bunu öğrenmek isteriz.

    Yine önemli bir bütçe olan afet işleri müdürlüğü 1 milyon 290.000 lira gibi bir rakam ayrılmış bu rakamlar bize gösteriyor ki deprem bölgesi olan Bursa’da fay hattının geçtiği Yıldırım’dan da çok hazırlıklı olmadığımızı gösteriyor.

    Ulaşım hizmetlerinde mahallelerde yapılan  Asfalt miktarı  83. 705  ton deniliyor  ancak üretilen Asfalt miktarı 68.000 ton toplamda 152.000 ton

    Şimdi bu 68.000 ton nedir üretip satılan asfalt mı   açıklarmışsınız biz Bir şey anlamadık

    Bilişim envanterinde bilgisayarlarda 125 tane bilgisayar  alınmış oldukça fazla nereye alındı?

    Çalışanlarda geçen yıl ile karşılaştırdığımızda memur kadrolarında 55  alım var geçen yıl ile kıyasladığında bunlar sınav ile alındı mı yoksa mülakat ile Akp ye yakın isimler mi alındı?

    yine farklı kurumlarda çalışanları görüyoruz bunların kadroları hangi kurumlarda

    Faaliyet raporuna baktığımızda kıssaca yapılan faaliyetlerde harcadığınız bütçeleri göremiyoruz  ihaleleri hangi yüklenici firmalarda verilmiş göremiyoruz, doğrudan temin ile yapılan ihale alım miktarı ne kadar , belediyenin mali tablosunda ne kadar borcu var göremiyoruz .

     

    Tüm bunları göz önünde bulunduğunda Bu faaliyet raporu yukarıda söylediğim gibi , acık, anlaşılır ve şeffaf olmadığı için ilkelerine uymuyor. CHP olarak red veriyoruz

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ