Demokrat Zafer

SÜLEYMAN GARİP;”BİZE İNANANLARIN HAYALİNDE İMZAMIZ VAR”..!!

7 yılda   güzel bir ivme yakalayarak , sektöründe hatırı sayılır bir yer edinmiş olan Süleyman Garip İnşaat ve Mühendislik Hizmetleri’nin   Kurucusu İnşaat Mühendisi Süleyman Garip ile Karacabey’deki,Bursa’daki  çalışmaları devam eden projelerle ilgili bilgi aldığımız  okuyucularımızdan gelen soruları yönelttiğimiz kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.

**** Öncelikle Süleyman Bey, Abdurrahman Bey bizleri, ekibimizi Karacabey’deki ofisinizde konuk edip ağırlamış olmanızdan dolayı teşekkür etmek istiyorum.Sizi tanıyarak başlayalım  isterseniz, sonrasında Süleyman Garip İnşaat ve Mühendisliğin  kuruluşu ve bugünlere  geliş süreci ile ilgili kısa bilgiler verirseniz seviniriz?

7 YILDA,500’ÜN ÜZERİNDE DAİRE TESLİM ETTİK.

—- Ben de sizlere  ve ekibinize teşekkür etmek istiyorum,bizler için Karacabey’e kadar gelmiş olmanızdan dolayı.Ben Süleyman Garip, 1992 Karacabey doğumluyum, Karacabey Anadolu Lisesi tamamladıktan sonra Üniversite sınavlarına girdim. Aslında şöyle Lise 3’te beni C sınıfına bile almıyorlardı pek başarılı değildim tuhaf bir durum vardı ortada birçok arkadaşımın ailesi Çiftçilik ve tarımla vesaire uğraşan ailelerdi.Gemiyi götürmek anlamında Aralık ayında işte yoğun bir ders çalışma durumuna başladım. Sabah 7’de okula gidip,okuldan sonra  4 ile 6 arası dershane, 6’dan sonra özel ders sonra işte biraz yemek yedikten sonra gece 01.00’de yatıyordum.Böyle 6 ay bir tempo oluştu ve sonra  üniversite sınavında  ilk 11 bine girdim.Sonra işte İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat mühendisliğini kazandım.Evliyim, 2 yaşında bir oğlumuz var.

BİR ÇOK NOKTADA PROJELERİMİZ DEVAM EDİYOR

İlk olarak şirket olarak 2017 Haziran ayında temelimizi attık. 7. yılımıza girmişiz. Ortalama şimdiye kadar 500 küsür daire teslim ettiğimizi söyleyebilirim. Devam eden projelerimiz anlamında Gölkıyı’da orada  iki tane müstakil villa yapıyoruz, Karacabey’de konutumuz var, Karacabey boğazında Malkara’da Polis kampı tesisleri var, Özelleştirme Daire Başkanlığından geçen sene Mart ayında 7.000 küsür metrekare  3 arkadaş  mülkiyeti ile birlikte ortak aldık. Orada 50 tane villa yapacağız, orada köyün girişinde şuan 174 daire olarak bir tatil köyü kompleksine başlıyoruz. Şimdi onun ruhsat işleriyle ilgilendim. Geçen yine özelleştirme daire başkanlığından Karacabey’de girişte BP var tam Trafik  Işıklarına  geldiğiniz noktada , sağ tarafta Türk Şeker’in gayrimenkul mülkiyeti olan bir yer vardı,şimdi orayı da aldık orada 16 tane müstakil villa olarak başlayacağız.Burada normal işlerimiz devam ediyor Bursa’da Görükle-Balkan Mahallesi’nde 2 Blok yer bitirdik oranın satış sürecindeyiz. Bayramdere Boğazı konusunu biliyor musunuz orada aktif olarak 5 Blok var geçen yaz teslim ettik, şimdi yeni başlayacaklarımız var 6 tane yer başlayacağız. Şimdi orada müstakil villa olan kısmı tatil köyü olan kısmı var o şekilde.Bu anlamda işte şimdiye kadar 7 yılda diğer projelerle birlikte 500 küsür daire teslim ettik diyebilirim.

***Süleyman Bey, tabii siz İnşaat mühendisiniz aynı zamanda İnşaat projelerini de gerçekten 7 yılda 500 küsür daire teslim etmeniz güzel bir rakam güzel bir ivme yakalamışsınız.Burada hem inşaat mühendisi olmanız hem de bu çalışmaları ortaya koymanız size pozitif olarak yansıyor mu?  Çünkü biliyorsunuz sahada Müteahhitlik yapan birçok kişi var ama onlar maalesef İnşaat mühendisliğinden gelmiyorlar?

ANINDA MÜDAHALE EDEBİLİYORUZ

—Az önce mesela telefon konuşmasına siz de şahit oldunuz,konuşma yanınızda gerçekleşti.Problem olan konuya  biz vakıf olduğumuz için duruma anında telefonla tarif ederek müdahale ediyoruz,gitmeden yerinde çözebiliyoruz. Biz konuya  hakim olmasak bu projeyi kim çizdi Kenan Bey çizdi. Kenan Bey’i arayıp bulacağız. Kenan Bey’i yerine götüreceğiz, Yapı denetimci çizen Kenan uygulayan Ahmet Usta bu konuda herhangi bir vakıflık yok derken işte böyle konu uzayıp gidebiliyor. Tabii işin içinden olmamız hakim olmamız projelerin her aşamasında bulunuyor olmamızın çok büyük avantajları  var.

Şimdi mesela düz bir galerici müteahhitin ekonomik daire isteyen müşterisi oluyor.Bursa’da şunu yaşadım ben bahçe peyzaj düzenlemesi yaparken adam su tutucu bitki getirip, bahçeye su tutucu bitki ektiriyor,temele su gelmesin diye. Aslında tüm yalıtımları tamdı.Bilinçli yapılan bir hamle bilinçli bir müşteri oluyor bina o şekilde ilerlemiş oluyor. Yani bir çatı su alabilir mi alabilir.Yani bir kör kurşun  gelip çatıyı da delebilir, bu da olabilir döner yaparız. Önemli olan binanın statiksel olarak durumu,tek geri dönemeyeceğimiz konu bu. Asansörde sıkıntı ,sorun olsa asansörü değiştirebiliriz, çelik kapı, mermer, boya, çerçeve, Mutfağı değiştirebilirsin ama bugün tek değiştiremeyecek olan şey taşıyıcı elemanlar.Bu anlamda elbette İnşaat mühendisliğinden geliyor olmamızın projelerimizin ilerleyişi anlamında çok büyük avantajlarımızın olduğunu söyleyebilirim.

*** Kentsel dönüşüm ile ilgili birçok soru gelmiş Süleyman Bey biraz da bu Saadet Mahallesi’nden.Kentsel dönüşümle ilgili çalışmalar nasıl ilerliyor Karacabey’de?

YATIRIMCININ,YAPANIN,YER SAHİBİNİN KAZANMASI GEREKİYOR

—-Belediye başkanımız Ali Özkan Bey’den biz yeni bir imar bölgesi istedik. Başkanımız burada yaptığı konuşmada arkadaşlar benden yeni bir imar bölgesi istemeyin, Karacabey’in sadece daha %15’i yapıldı, %85’i daha duruyor demişti,3 yıl önceki toplantıda. 3 yıldan beri bizim sektörün enflasyon maliyetten dolayı %5’i daha kentsel dönüşüm  yapmışsak %80’i hala duruyor. O yüzden bugün Saadet Mahallesi’nde imar iki kat. Yani bugün 2 kat olan bir yerde kimsenin kentsel dönüşümü 2 kat yapacak bir noktası yok. O yüzden plan değişikliği yapılması gerekiyor. Saadet Mahallesi ,Hamidiye Mahallesi ve yine orada bir bölge var ve bir de Çamlığın altı denilen bir bölge var oralarda hep 2 kat imar var, zemin satığından dolayı.Neden iki kat? Zemin sınıfından dolayı. Bir de bu işlerde siyasetinde zamanında müdahale ettiği konular var, şimdi tüm memleketin her yerine 4 kat verse her yerde yapılaşma olacak. Dağınık bir yapılaşma olacak anlayacağınız. Bugün Heykel’i donduracak, Yarın Heykel’i kentsel dönüşüme sokarken, altta Saadeti 2’den 4’e çıkaracak, Saadet’i dolduracak Saadet bitecek Hamidiye’yi dolduracak. O ara burası kentsel dönüşüme girecek meydan buradan oraya kayacak.Doğal olarak Karacabey’deki para Heykel’den buharlaşırsa Hamidiye’ye gider ,Hamidiye’den buharlaşırsa Saadet’e gider. Yani mal mülk sürekli bir yer değiştirir ve Ticaret de bu şekilde devam etmesi gerekiyor. Sonuçta bugün ülkenin en lokomotif sektör olan inşaat sektörünün  bu lokomotif sektörün öldürülmemesi gerekiyor.Yatırımcının kazanması, yapanın kazanması yer sahibinin kazanması gerekiyor.

***İnşaat mühendisliğinden gelen müteahhitlerin olması sektör açısından çok büyük bir kazanç değil mi aslında?

KİTABIN YAZARI OLMAK ÇOK BÜYÜK AVANTAJ..!!

—-Sektör için gerçekten çok büyük bir kazanç. Hatta şöyle Çevre Şehircilik Bakanlığının sıralı olarak getirdiği, Yapı müteahhitliği sınıf belgesi var, daha önceden geçmişten, şöyle söyleyeyim 30 Daire yapabildiğin bir yerde 300 daire yapam ıyorsun,Neden? Müteahhitlik sınıfın yetmiyor.Bu depremden Önce işte binada  Ahmet Bey yapıp parayı kazanıp,Mehmet Bey’de imza attığı için İmzayı atan kişi de Mehmet olduğundan İçeriye de Mehmet Bey girince artık bu imzayı atmamaya başladı kimse. Şimdi ne oldu burada 30 daire yapan bir arkadaş İşi sıralı sıralı götürmeye başladı.Fakat bu konuda inşaat mühendisi olan kişilere ilk başta normalde sınıf “h”  belgesinden başlıyorken “g” belgesi veriyor devlet. Senin yıllık inşaat mühendisi tecrübene göre yani bu konuda bile aslında artı. İşi alabilme konusunda hep bunlar bir artı. Bugün asıl İnşaat Mühendisliği olsun çok bilinçli olsun sonuçta bugün elinize bir kitap alıyorsunuz .O kitabı okuyabilmek çok farklı bir şey, bir kitabın özelliğini bilmek çok farklı bir şey. Bir de kitabın yazarı olmak çok farklı bir şey.Yazarı bunu ne hissettiyse onu veriyor, Yani bizim İnşaat Mühendisleri dediğimiz kısım bu kitabın yazarı olmuş oluyor.

ARABA ALIRKEN GÖSTERDİĞİMİZ İHTİMAMI EVE GÖSTERMİYORUZ MAALESEF..!!

Bugün ustamız bizim bahsettiğimiz mavi yakalı gerçek formeni ustası olan kişi bunun okur yazar kısmı olmuş oluyor. Müşteri de aslında sadece bunu kitap olduğunu biliyor kitap olarak alıyor. Şimdi siz bir kitap alıyorsunuz ne içeriğini , ne de detayını biliyorsunuz. Bugün bir usta niteliğinde biri olmuş oluyor sonuçta bugün usta olup da daha sonra maddi durumu iyileşip Müteahhitlik yapan arkadaşlar da var. Önemli olan bu işin bilincinde olmak evet bunun yazarı olmak çok güzel bir şey ama bu ülkedeki herkes bunun yazarı olamaz Çünkü parası olanın bilgisi olmuyor, bilgisi olanın parası olmuyor,maalesef ülkemizdeki durum bu.Herkese her iş nasip olmuyor. olmadığı için herkesin aynı duyarlılıkta olması gerekiyor çünkü bunun  içerisinde insan yaşıyor. Yani bugün bir araba alırken boya ekspere götürüyor sıfır  araç  alacaksa işte Volvo mu alalım Audi mi alalım hangisi daha  sağlam olur o mu  daha sağlam olur ,bu mu daha sağlam olur diye düşünüyorlar. Her şey araştırılıyor ama diğer taraftan bir ev almaya kalkıyor abi ev kaç para?  3 milyon … Abi bize 2,5 olur mu?  Biz baba dostuyuz vs.Sevgili abiciğim şu evi nasıl yaptın, kim var konu komşu,evi neyle yaptın ,zemin nasıldı nerede ne kullandın hiç soran yok.Maalesef bu durum bu şekilde.Mutlaka bunlara bu konulara daha fazla özen gösterilmesi gerekmekte bu şekilde de söylemek istedim ben buradan daire almak isteyen kişilerin mutlaka bu konulara göz ardı etmeden konuya yaklaşmalarını önermek isterim.

***Bu son zamanlarda Konut alım faizlerinin yükselmesi ile daireye ulaşamamız da zorlaştı bu konuyla  ilgili neler söylersiniz diye yorumlarınızı almak istemişler.

GAYRİMENKUL ENFLASYONU YAKALAR DİYE PARAMIZI KOYUYORUZ

—-Ben  ilk sektöre başladığımda ilk dairemi 2017 yılında 165 bin liradan vermiştik mesela.Mesela 165 bin lira olan bir konutun, geçen yıllarda ve bugün asgari ücret zammından sonra 3 milyon 384 bin lira olması gerekirken, hala daha 2,5 milyon. Karacabey özelindeki fiyatlar bu şekilde.Şu anda %35 zarar kısmı var. Aslında şu an alan borsa işi gibi düşünce al ,yükselince sat gibi. İşte şimdi ne zaman bu 3 milyon 384 bin ,3 milyon 500 seviyesine gelecek? Şimdi bu konut kampanyası eğer çıkarsa bu 2.Milyon 500 lira olan daire üç buçuğa gelecek. O zaman çünkü biz gerçek enflasyonu yakalayacağız. Sonra inşaatçılarla ilgili şöyle diyecekler bak yine dairelerine bir milyon zam koydular diye. Aslında inşaat işi aynı yumurta tavuk işi gibi belirli bir süre sıfıra sıfır  gidiyorsun,maliyet konusunda. taşıyorsun .

ALIM İÇİN FIRSAT ASLINDA.

Fakat iş hani tam iş bayılıyor bitiyor dediğin noktada o ara işte bir kampanya yakalıyorsun 30 daire ile birer milyonla aslında 3 yılı kurtarıyorsun işin aslında gerçek konusu bu.Şöyle anlatayım daha anlaşılması kolay olacak gibi geliyor bana. Ben sana desem ki abi sen bana 2,5 milyon ver sen sana 12 ay sonra iki buçuk milyonunu geri  vereceğim dediğimde sen benimle  dalga mı geçiyorsun dersin. Paranı vermezsin .Ama biz şimdi paramızı koyuyoruz biz neden koyuyoruz gayrimenkul enflasyonu yakalar diye. Fakat alım gücü olmayınca Gayrimenkul enflasyonu yakalayamıyor. Bu sefer gayrimenkul enflasyonu yakaladığı noktada diyorlar ki dairelere 1 milyon koydu, Aslında bu süreçte daire ucuzdu akıllı olup,konjektörü takip edecektin daire 2,5 iken verecektin bize 200 bin lira kapora ben 3 ay sonra teslim alacağım diye sen de gelip buradan daireyi 2.50’a alacaktın. Böylelikle daha uygun şartlarda sahip olunabilirdi bu süreçte.

PANDEMİ SÜRECİ KORKTUĞUMUZ GİBİ GEÇMEDİ.

Biz pandeminin olduğu sene  Karacabey’de ve Boğaz’da 200 tane daire teslim ettik. Pandemide  aslında kötü olur diye korktuk ama o arada bir serbestlik konusu vardı orman  bölgesi olduğu için İnsanlarda ayrı ayrı yaşadığından  önemli olan insanların bir araya gelmemesiydi biliyorsunuz tüm Bursa’daki muhacirlerin hepsi kaçıp kaçıp oradan ev aldı. Oradan ev alınca aslında biz kötü bir sezon yaşayacağız derken aslında bizim için çok güzel ilerleme devri oldu basamağı adım adım değil koşarak zıplayarak çıktık biz , o süreç bizi hızlandırdı.

YATIRIMIMIZI HEP SEKTÖRE YAPTIK.

Onun  sonrasında burada Ticari bir bölgede bir kaç hamle yapmıştık.O da bizi  hızlandırdı,işin olayı da şu ;Biz sektörümüzdeki parayı alıp da başka bir yerde kullanma mantığı içinde hiç olmadık. Biz bu sene ne yaptık atıyorum 20 daire yaptık bizim paramız önümüzdeki sene 24 daire yapmaya mı yetiyor, biz yine gittik 24 daire yaptık. Yani biz bir araba alalım bir yer alalım, tekne alalım bu konulara hiç girmedik. Kartopu misali gittiği için bu şekilde oldu bizim kasadaki paramız işten  başka hiçbir yere gitmez.Bizim tek olayımız bu araba mı alalım ev mi alalım diye hiç düşünmüyoruz. Bizim tek işimiz konut yapmak tek işimiz bu olduğu için mesleğimiz bu olduğu için kendi içerisinde büyüme çabasında olduk.

**** Süleyman Bey birçok konuya değindik, açıklayıcı bilgiler aldık ,gerçekten de ağzınıza Yüreğinize sağlık.Bizim sormayı düşündüğümüz, okuyucularımızdan gelen sorular bu kadar son olarak sizin de eklemek istediklerinizi alarak isterseniz röportajımızı tamamlayalım.

NİTELİKLİ SOSYAL TESİS ,SOSYAL ALAN EKSİKLİĞİ ÇOK FAZLA

— Karacabey’deki konut harici diğer gayrimenkullerin koşarak ilerlediği noktadayız. Diğer gayrimenkullerin koşarak ilerlemesi konut işini ben geliştireceğini düşünüyorum. Örneğin  geçen sene Karacabey’de dönümü 55 bin lira olan tarlanın bu sene 400 bin  liraya satılması bire 8 kazandırdığı Görülüyor. Geçen sene bizim sattığımız Konut 900 bin TL idi. Hatta buna karşılık daire takası yaptığımız Tarlalarda olmuştu bugün dairenin 7 milyon olma durumu yok tabii ki doğal olarak. Fakat asıl konu şu.Burada dışarıdan gelen yatırımcı şu an bu parayı Karacabey’e verebiliyor. Doğal olarak bu kişiler belli bir yerden sonra buraya göç ederlerse burada nitelikli Yapı isteyecekler. Karacabey’de şu anda nitelikli Sosyal Tesis , sosyal alan olan bir tesis yok. Aslında bunun için açık olan bir imar bölgesi de yok.Şu anda yaşanan en büyük problem bu. Karacabey’de şu an niteliklik konut olmadığı için Karacabey’de işi olan çok kişi Bursa’da kalıyor. Sabah gelip akşam  gidiyorlar. Karacabey’de bugün özel bir okul yok, özel hastane yok,ailecek kahve içebileceğiniz oturabileceğiniz şurada Karadenizli  arkadaşların yapmış olduğu bir yerden başka oturup kahve içeceğiniz  bir yer yok. Pavyon ve alkol kültürü çok fazla olan bir yer ama  Ailenizle birlikte gidip oturacağınız maç izleyeceğiniz sosyal bir mekan  dahi yok .

KARACABEY’E, MEMLEKETİMİZE  HİZMET BİZİM İÇİN ONURDUR.

Sosyal alan anlamında gerçekten Karacabey geri kalmış bir noktada. İnsanlara  mutlaka sosyal alan yapılması gerekiyor Tamam parklar var ama gece “0” derece oluyor Geçende pazar günü gündüz 4 derece 5 dereceydi  çok soğuktu, açık parklarda da oturulmuyor. AVM konusuda olabilir daha sosyal daha kültürel bir şeyde  olabilir ama mutlaka güzel bir Sosyal alanın Karacabey’e  kazandırılması lazım.İnsanlar mesela Boğaz’da 13 kilometrelik sahil kesimine gittiğinde oturup ailecek balık yiyebilecekleri çaylarını kahvelerini yudumlayabilecekleri bir sosyal alanda yok maalesef. Bugün Karacabey İnegöl kadar para dönmese de İnegöl kadar hacimli çalışan bir noktada. Bugün bir İnegöl’e bakıyorsunuz bir de Karacabey’e bakın işte görüyorsunuz.Bunun rantla da ilgisi yok aslında.Bu anlamda son olarak dediğim gibi sosyal alan anlamında ailecek oturulabilecek sosyal anlamda bu işte AVM gibi de olabilir mutlaka bazı çalışmaların yapılması gerekiyor çünkü bununla ilgili çok eksiklik var.Son olarak başta Karacabey’de yaşayan hemşehrilerim olmak üzere Bursa’da yaşayan Yurt genelinde yaşayan 85 milyon Türk insanına Karacabey’den sevgilerimi selamlarımı gönderiyorum esenlikler diliyorum diyerek sözlerini tamamladı.

SÜLEYMAN GARİP İNŞAAT VE MÜHENDİSLİK GÜVEN VERİYOR.

Karacabey’de, Bursa’da, çevre ilçelerde ortaya koymuş olduğu projelerle son 7 yılda adını yurt genelinde de duyurmayı başaran Süleyman Garip İnşaat Mühendislik Hizmetleri’nin kurucusu değerli iş insanı İnşaat Mühendisi Süleyman Garip’e  bundan sonraki çalışmalarında ve projelerinde başarılar dilediğimiz gibi Süleyman Garip gibi  değerli kardeşimizi büyüterek bugünlere getiren ve  halen daha oğlunun yanında bulunan değerli büyüğümüz ağabeyimiz Abdurrahman Garip’e de ülkemize Türkiye’mize bölgesine güzel bir evlat kazandırmış  olmasından dolayı ayrıca teşekkürlerimizi iletiyoruz.

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Runguçpaşa Mahallesi 75.Sokak Yeni Kızılay İş Hanı  D:5,

Gsm:0 532 445 56 43

KARACABEY-BURSA

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ