Demokrat Zafer

TEZBULUR;”EMEKLİLER ZOR DURUMDA”..!!

Ocak ayının üçünde  yıllık enflasyon oranlarının TÜİK tarafından açıklanmasından sonra başta SGK ve Bağ-kur emeklileri olmak üzere tüm emekliler büyük bir beklenti içerisine girdiler. Bizler de bu münasebetle Emekliler Derneği Bursa Şube Başkanı Arif Tezbulur ile gündeme özel kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.

*** Emekliler Derneğine, başkanımıza konuk  olacağız diye sosyal medyadan paylaştıktan sonra birçok soru geldi başkanım .Bilhassa tabii Asgari ücretin de 17 bin lira olarak açıklanmasından sonra en düşük emekli aylıklarının 7.500 TL de kalması bu beklentiyi oldukça arttırdı gibi gözüküyor.Ayrıca işte Temmuz’da Kök Maaşlara zam gelmesinden dolayı neticede çok büyük milyonlarca emekli hiç zam alamadı. Bu konuyla ilgili  neler söylersiniz.

%37-%49 ZAM ORANLARI ÇOK YETERSİZ..!!

— Aynen o şekilde. SGK ve işçi emeklilerine 37.57. Memurlara da 49.25 zam yapılması planlanıyor. Ama bu kesinlikle yaraya merhem olacak bir zam değil.Tabii bu arada  kök maaş durumu da var biliyorsunuz. Kök maaş kişinin emeklinin SGK tarafından bağlanan asli maaşı. Bunlar 7.500’den de çok düşük rakamlar, 7500 TL’nin altında maaş alanları 7.500’e çıkarttılar. Aradaki o fark hazine tarafından karşılandı.Kök maaşa zam gelse de zaten 7.500’ün altında olduğundan maaşa  zam gelmemiş oldu çok büyük bir kesimde.Bu çok ilginç bir oyun gibi aslında yani. Şu anda Sayın cumhurbaşkanımıza bu iş havale edilmiş gibi gözüküyor. 16’sında bakanlar kurulu toplanacak artık işte meclisin açılması ile birlikte biz buradan hem kök maaşı düşük olanlara bir iyileştirme hem de net maaşlarda belirgin bir artış bekliyoruz.

****Arif Başkanım sorulardan devam edelim  isterseniz. Bir yaşlı emekli amcamız sormuş İsa Bey. 90’lı yıllarda 2000’li yılların başında en düşük emekli aylıkları Asgari ücretin 1.3-1.5  katı kadar yüksekken, 2016 yılında bu durum eşitlendi o günden bugüne de makas iyice açılmış durumda,bu makasın durumu ne olacak diye soruyor.

—- Bu anlamda emeklilerimizin beklentisi çok büyük. Devlet kendisi Asgari ücretin altında maaş olmaz diyor. Özel sektöre askerliği ücret ne kadarsa onun altında maaş ödeyemezsin diye söylemiş oluyor.Ama  Devlet kendisi Asgari ücretin altında bir maaş ödüyor.Burada gerçekten bir tezatlık var mutlaka bunun öncelikle halledilmesi lazım. Türkiye’de en düşük maaş asgari dediğimiz asgari ücret mi? Evet.Devlet bunun altında verebiliyorsa Özel sektör niye veremiyor.Bunu da yani sorarlar insanlar.

**** Yine bir diğer  soru Figen Hanım göndermiş söylentilere bakacak olursak 11.000 civarı düşünülen bir rakam  duyuyoruz televizyonlarda, haberlerde diye eklemiş.Bunun çok çok düşük olduğunu bunu kabul edilemez olduğunu söylüyor. Siz ne söylersiniz bu konuda başkanım.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI ASGARİ ÜCRET KADAR OLMALI

—– Bizim istediğimiz basında her zaman bahsettiğimiz genel başkanımızın da bahsettiği şube başkanlarımızın da bahsettiği şey bugün en düşük emekli maaşının asgari ücretin altında olmaması gerekiyor. En düşük emekli maaşı asgari ücret kadar olmalı. Memurlara Seyyanen zam yapıldı ,Ama bu arada memur emeklileri de es geçildi aynı şekilde SGK ve bağ-kur emeklilerinin de olduğu gibi.Ben 2004 yılında emekli oldum bizim SGK’dan aldığımız maaşla Çalışma Hayatında aldığımız maaş arasında bir fark yoktu.2008 yılında emeklilik bağlama oranları %35’e düşünce bu durum o yıldan itibaren bozulmuş oldu ve bugünlere geldiğimizde makas iyice açıldı.Bu şartlarda şu çıkıyor ortaya bugün asgari ücretle emekli maaşları arasındaki makas iyice açılmış durumda.Türkiye Emekliler Derneği’nin yapmış olduğu çalışma 2000 öncesi emekli olanları kapsayan intibak yasasının esas gayesi neydi Önemli olan eski ile yeni arasındaki o makası kapatmaktı. O çalışma 20 yıllık Çalışmanın bir karşılığıydı.

*** Diğer bir soru da Ali Rıza Bey emeklilerin birçok isteği var emekliler Sendikası yasalaşsın muhatap kabul edilsin İsteği, Onun haricinde yeni emeklerin intibak düzenlemeleri, Emeklileri tatmin edecek zam oranları ama bunların  hiçbiri  yerine getirilmiyor. Eninde sonunda görünen o ki biz de emekliler olarak partimizi kuracağız galiba başkanım diye sormuş.

16.5 MİLYON EMEKLİNİN GÖZÜ ,KULAĞI KABİNE TOPLANTISINDA,MECLİSTE..!!

—- En büyük tehlike o zaten.Partilerimiz zaman zaman bizi ziyarete geliyorlar geçenlerde bir partimiz ziyaretimize geldi. Orada milletvekili arkadaşımızın yanındaki İlçe Başkanı bana 16,5 milyon emekli olarak Parti kursanız ve bunu 2 ile çarpsanız eşlerini de eklemeniz anlamında neredeyse 32-33 milyon insan yapar. Türkiye’nin 1. Partisi olursunuz diye söylemişti. Ama tabi bizde böyle bir şey yapılır mı  yapılmaz mı  bilemiyorum.

**** Diğer bir soru Ayşe Hanım sormuş ben bir SGK emeklisiyim SGK ve Bağ-kur emeklilerine %37 kadar zam geleceği söylenirken memurlara %49 zam yapılacakmış. Ama bu çok büyük haksızlık Sonuçta pazara gittiğimizde ,çarşıya gittiğimizde ,fırına gittiğimizde, alışverişe gittiğimizde bütün  fiyatlar herkese eşit seviyede artmasına rağmen bu enflasyon farkının onlara bizden 12 puan daha yüksek olması gerçekten ilginç diye de eklemiş başkanım?

EMEKLİLERİMİZİN HAKLARI KORUNMALI

—-6 aylık çıkan enflasyon rakamı, memur emeklileri pazarlık etme şansı oluyor işte onlar sonuçta muhatap kabul edildiği için orada kendilerine yer bulduklarından böyle bir avantajları var. SGK ve Bağ-kur emeklileri ile ilgili böyle bir yasal düzenleme yok. Gerçekten bu çok büyük eksiklik.Türkiye’deki işçi emeklilerinin Türkiye’deki emeklilerin böyle bir yasal düzenleme altında olmasını Anayasa Mahkemesi kabul etmiyor. Önümüzdeki haftaki açıklamada aradaki o %12 fark bize de  eklensin diye bekliyoruz. Ama %50 de zam gelse yine işte 11 küsür lira bir maaş olmuş oluyor. Gerçekten bu da çok düşük bir rakam işte görüyorsunuz çarşıdaki, pazardaki Alışveriş Merkezlerindeki fiyatlar ortada. Bana göre gördüğüm kadarıyla ülkemizde maalesef emekliler pek kale  alınmamaya başlandı.

ÇARŞI ,PAZARA YETİŞEMİYORUZ..!!

Gerçekten çok zor bir olay ne yaparlar bilemiyorum. 7500’ün üzerine %50 koysanız yine yetersiz. Asgari ücretin çok çok çok altında yine çıkan rakam.Temmuzda biliyorsunuz memurlara seyyanen zam yapıldığında memur emeklilerine seyyanen zam yapılmadı memur emeklilerine yapmayınca Tabii SGK ve Bağ-kur emeklilerine de bu seyyanen zam yapılmadı. Görünen o ki nasıl olsa şu çıkıyor ortaya emeklilerin oyu belli emekliler oyunu nereye atacağı belli olduğundan pek seslerine kulak verilmiyor gibi geliyor bana.Yalnız ben size burada şunu da söyleyeyim önümüzdeki yapılacak olan seçimde anladığım kadarıyla gördüğüm kadarıyla duyduğumuz kadarıyla emekliler hakikaten küstürüldü artık. Çünkü öyle bir hale geldi ki işte sonuçta 7.500 lira maaş alıyor,milyonlarca emekli. 7500 lira maaş alıp ev kirası verip geçinemeyen insanlar hala gidip oylarını o yönde kullanılırsa da burada bir yanlışlık var demektir.Güzel bir zam gelse de gelmese de ben emeklilerin oyunu kullanırken bazı şeylere çok dikkat edeceğine inanıyorum. Çünkü emekliler küstürüldü emekliler zor duruma sokuldu emekliler ezildi.Enflasyonu ezdirmeyeceğiz dedikleri emeklilerin enflasyona ezilmediğine inanıyor musunuz.

10-11.000 GİBİ RAKAMLAR RAHATLAMA SAĞLAMAZ

İşte Yılbaşından sonra gelen vergiler,zamlar ortada. Asgari ücretin artmasından sonra marketlerde zam furyası başladı. Gece yarılarına kadar bütün ürünlerin etiketleri değişti. Emeklimiz indirimli günleri takip etmeye çalışıyor. Ama o indirim dedikleri günlerde yanıltmacadan ibaret. Temel gıdaya vesaire hiçbir ürün de indirime gidilmezken işte  depoda kalan fazla mallar indirim yapılıyormuş gibi gösteriliyor 3-5 parça üründe. Emeklimiz gerçekten yapılan bu zamlara yetişemiyor. 7.500 lira ile geçinme gerçekten çok zor.

Milyonlarca emeklimiz halen 7500 lira bir ücret alıyor ve bunlara verilecek zam da işte 10-11 civarı verelim mi vermeyelim mi diye tartışmalar yapıldığını ekranlardan haberlerden takip ediyoruz ama bu 10-11 gibi rakamlar da çok düşük .

Çünkü asgari ücret bile şu anda 17.000 TL olmuş durumda. Yapılacak tek şey mutlaka en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine getirilmesi lazım.

Asgari ücrete çekilmesi durumunda bir nebze  olsun bir rahatlama olacaktır. Son olarak bütün emeklilerimize bütün üyelerimize Bursa’dan, Emekliler Derneği Bursa şubesinden herkese selamlarımı gönderiyorum diyerek konuşmasını tamamladı.

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ