Demokrat Zafer

Uzmanından doğal ekmeğin raf ömrünü uzatacak ipuçları

Yiyeceklerin raf ömürleri, paketlenmesi, saklama koşulları gibi etkenler bozulma sürecini etkiliyor. Özellikle her öğünün vazgeçilmezi olan ekmekler, çabuk bayatladığı için kolay gözden çıkarılan yiyecekler arasında yer alabiliyor. Toptan ekmek imalatı yapan marka, doğal ekmeklerin raf ömrünü etkileyen başlıca faktörleri anlattı.
İnsanların gıdaya erişimi kolaylaştıkça, israf edilen gıda sayısı da o kadar arttı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerinde, dünyada her yıl gıdaların yaklaşık üçte birinin, Türkiye’de ise, kişi başına 93 kilogram yiyeceğin çöpe atıldığı yer alıyor. Bu miktar, küresel çapta perakende satış noktaları, evler ve restoranlardaki tüketime hazır gıdanın %17’sinin doğrudan atıldığı anlamına geliyor. Gıda kayıpları daha çok üretim, saklama, işleme, dağıtım ve pazarlama aşamalarındaki altyapı eksikliğinden kaynaklanıyor. Özellikle her öğünde sofraların vazgeçilmezi ekmeklerin israf edildiğine dikkat çeken toptan ekmek imalatı markası Chef Morkoç Gıda Kurucusu Ulaş Morkoç, ekmeklerin raf ömürleri ve saklama koşullarıyla ilgili ipuçları verdi.

“Gıda tüketiminde doğallık ve tazelik özellikle ekmek gibi temel besin maddelerinde hayati önem taşıyor” diyen Ulaş Morkoç, “Doğal ekmeklerin raf ömrü, içerikler, nem oranı, saklama koşulları ve iklim gibi çeşitli faktörlere bağlı. Doğru saklama yöntemleriyle raf ömrü 3 ila 5 gün arasında uzayabilir. Doğal ekmek tüketimi ve doğru saklama yöntemleriyle gıda israfını önleyebiliriz” dedi.

Buzdolabında saklanan ekmeklerde lezzet değişikliği olabilir” 

Doğal ekmeğin sadece un, su, maya ve tuz gibi temel malzemeler kullanılarak üretildiğini ve katkı maddesi içermediğini belirten Chef Morkoç Gıda Kurucusu Ulaş Morkoç, “Ekmek türü, içerikleri, saklama koşulları ve hijyen, doğal ekmeklerin raf ömrünü etkileyen başlıca faktörlerdir. Doğal ekmeklerde katkı maddesi olmadığı için ömürleri daha kısadır. Ekmekler serin ve kuru yerlerde, hava almayan kaplarda saklanmalıdır. Bu şekilde saklanan ekmeklerin raf ömrü uzar. Ayrıca derin dondurucuda saklamak da alternatif bir yöntemdir. Buzdolabında saklanan ekmekler, nem kaybı ve lezzet değişiklikleri yaşayabilir” ifadelerini kullandı.

Ekşi mayalı ekmekler 7 ila 10 gün taze kalabilir”

“Nem oranı yüksek ekmekler, mikrobiyal büyüme için daha elverişli bir ortam oluşturur. Bu durum, ekmeklerin daha hızlı bozulmasına yol açabilir” diyen Ulaş Morkoç, “Farklı ekmek türlerinin raf ömürleri de farklıdır. Örneğin ekşi mayalı ekmekler, doğal asitliği sayesinde küf ve bakteri oluşumunu engeller. Buzdolabında 7 ila 10 gün taze kalabilir. Buna karşılık, tam buğday ekmeği gibi yüksek nem içeren ekmekler, daha kısa raf ömrüne sahiptir. Buzdolabında 5 ila 7 gün taze kalabilir” şeklinde konuştu.

Ekmek üretiminde hijyen raf ömrünü etkiler”

Toptan hamburger imalatıyla başladıkları hizmetlerini tost ekmeği, sandviç ekmeği, roll ekmeği, bazlama, çavdar ekmeği, glutensiz burger ekmeği gibi farklı ürünlerle çeşitlendirdiklerini anlatan Chef Morkoç Gıda Kurucusu Ulaş Morkoç, Kavulca buğdayından hamburger ekmeği üretmeye yönelik çalışmalar yaptıklarını söyleyerek, “Kars bölgesinde yetişen, kaybolmaya yüz tutmuş Kavulca buğdayı, taş değirmende öğütülür. Zor bir buğday olduğu için çok fazla üretilemiyor. Hava şartlarının değişmesi nedeniyle yetiştirilmesi daha da zor hale geldi” dedi.

Ulaş Morkoç sözlerini şöyle sonlandırdı: “Ekmek üretiminde hijyen koşulları ve hammaddelerin kontaminasyonu raf ömrünü etkiler. Üretim sırasında dikkat edilen hijyen standartları ve kullanılan malzemelerin kalitesi, ekmeklerin tazeliğini korumada önemlidir. Chef Morkoç olarak, kalite, çeşitlilik, güvenilirlik, müşteri desteği ve sürdürülebilirliği önceliyoruz. Hijyen ve sağlık ise katı iş disiplinimizdir.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ