Demokrat Zafer

“2024 Bütçesinde Emekliler Neden Yok?”

Tüm Emeklilerin Sendikası Bursa Şubesi tarafından “2024 Bütçesinde Emekliler Yok” konulu basın açıklaması düzenlendi.

Tüm Emeklilerin Sendikası'ndan "2024 Bütçesinde Emekliler Yok" konulu basın açıklaması

Tüm Emeklilerin Sendikası Bursa Şubesi tarafından “2024 Bütçesinde Emekliler Yok” konulu basın açıklaması 15 Temmuz Şehitler Meydanı’nda gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen basın açıklamasına CHP Bursa Milletvekili Orhan SarıbalCHP Yıldırım İlçe Başkanı İlhamı Gün, CHP Keles Belediye Başkan Adayı Orhan Aslan katıldı.

Tüm Emekli Sen Bursa Şube Başkanı Ersal Torun’un konuşmasından satır başları şöyle; 

TÜİK yine şaşırtmadı. Açıkladığı Aralık ayı ve 2023 yılı eflasyon oranlanı gerçeği yansıtmıyor. Daha doğrusu, yaşamımızda karşılığı yoktur. Bu nedenle; zaten güvenilirliğini çoktan kaybetmiş olan TÜİK’in verdiği oranların hiçbir değeri yoktur. TÜİK’in, merkez bankası başkanlığının açıkladığı enflasyon oranının bir tık altıda enflasyon açıklayacağını aylar önce duyurmuştuk. Hiç yanılmadık. TÜİK yıllık enflasyonu yüzde 64,77 olarak açıkladı. Bağımsız ve bilim insanlarından oluşan ENAG ise enflasyonu yüzde 127,21 olarak açıkladı. Bağımsız kuruluş olan ENAG ve DISK-AR’IN verileri bizim çalışmalarımızı doğruluyor. Bize göre de emekli maaşlarına 2023 yılı için en az yüzde 96’lık artışa ilave olarak, 2024 yılı ilk 6 ayı için öngörülen enflasyon eklenmelidir. Onun için biz, TÜİK verilerini hiç dikkate almadan, direk olarak iktidara sesleniyoruz. Gerçek enflasyon emeklinin yaşadığı, çalışanlarımızın yaşadığı, asgari Ücretlilerin yaşadığı, gençlerimizin yaşadığı, kadınlarımızın yaşadığı, bil cümle halkın yaşadığı hayat pahalılığıdır. Yapacağınız maaş artışını bu kritere göre yapmalısınız.

“SEFALETE TESLİM OLMAYACAĞIZ”

Yaşanan hayat pahalılığının giderilmesi ve emeklilerin bir nebze de olsa, insanca yaşayabilmesi açısından, artık yüzdelik zamların bir anlamı kalmamıştır. Yeni bir anlayışın ve yeni bir uygulamanın devreye sokulması kaçınılmazdır. Biliyoruz ki; bizlerin bu kadar düşük maaş almamızın sebebi, AKP iktidarının 2008’de kanunlaştırdığı, sözde “Sosyal Güvenlik Reformudur”. Bugün bu uygulama iflas etmiştir. İflas etmiş bu uygulamaya derhal son verilmelidir. Yeni, uzun zamandır haksızlığa uğrayan emekli ve dar gelirlilerin talebini karşılayacak bir yöntem bulunması zorunludur. Bu yeni yöntemi biz söyleyelim: Emeklilere maaş bağlama oranı, dul ve yetimleri de kapsayacak biçimde değiştirmeli ve taban maaş uygulaması güncellenmelidir.

Buna göre yıllarını çalışma hayatına vermiş, değer üretmiş, emekliliği hak etmiş ve emekli olmuş her bireyin taban maaşı, işe yeni başlamış en düşük memur maaşına eşitlenmelidir. Yani 30-40 yıl çalışmış ve primlerini peşin ödemiş, türlü zorluklara göğüs germiş bir emeklinin alacağı maaş, henüz işe yeni başlamış en düşük memur maaşına eşitlenmelidir. Bugün için bu miktar 32 bin lira civarındadır. Prim gün sayısı, prim miktarı, eğitim, ek ödeme vb. kriterler de göz önüne alınarak, emekli maaşlarına hak edişler kademe kademe eklenmelidir. Memurlara verilen 8077,00 lira yeni artış bütün emeklilere de verilmelidir.

“ÇALIŞTIK, HAK ETTİK, VAZGEÇMİYORUZ”

Emeklilerin ekonomik sorunlarının çözüm yolu budur. Bunun dışında yüzdelik artışlar çözüm değildir. Bugün yapılan artış 3 ay sonra anlamsızlaşıyor. Zira; ne iktidar erkinin, ne de liyakatsız bürokratlarının öngördüğü enflasyon oranları, hiç bir zaman tutmadığı gibi yine tutmayacaktır. “Görünen TÜİK kılavuz istemez” iktidarı bir noktada daha uyarıyoruz: 7500,00 lira maaş alan emekli arkadaşlarımızın hemen hemen tamamının kök maaşı çok daha düşüktür. Sakın ola ki kök maaş üzerinden maaş artışlarını düşünmeyin. O durumda yeni bir 2023 Temmuz sendromu yaşanır. Yani 6 milyon ile karşı karşıya kalır ki; bu tam da emeklileri diri diri mezara gömmek olur. Kabul etmemiz mümkün değildir. Yine, emeklilere bayram ikramiyesi diye verilen 2000 liranın güncel karşılığı kalmamıştır. Satın alma gücü yok denecek kadar azdır. Bunun yerine bayram ikramiyelerinin sayısı artırılmalı ve en az asgari ücret düzeyine çıkarılmalıdır. Bize bütçemiz kısıtlı, para yok hikayeleri anlatılmasın. Para yok diye ÖTV arttırıldı, MTV ikiye katlandı. Ama şans oyunlarından alınan vergiler yüzde 50, yani yarı yarıya düşürüldü. Çıkarılan vergi ve prim aflarıyla sermayenin borçları silindi. Demek ki; sorun para sorunu değildir. Sorun adil bölüşümdür, sorun tercih sorunudur.

İlerlemiş yaşlarına rağmen binlerce emekli Ankara’ya akın ederek, 10 Aralık’ta Anitpark’ta görkemli miting yaparak, talebelerini kamuoyu ile paylaşmıştı. İktidarın takip ettiğini biliyoruz. Fakat taleplerimizin işlerine gelmediğinin de bilincindeyiz. Zira, taleplerimize dair henüz bir açıklama duymadık. Sahici bir çözüm yerine emeklileri oyalamayı, süreci seçimlere endekslemeyi tercih ediyorlar.

“BİRLEŞE BİRLEŞE KAZANACAĞIZ”

Şehreküstü meydanından iktidarı tekrar uyarıyoruz: En düşük emekli maaşı, en düşük memur maaşına eşitlenerek emekli taban maaşı belirlenmelidir. Emekli maaşları bu kriter üzerinden yeniden yapılandırılmalıdır.

Tüm Emeklilerin Sendikası olarak taleplerimiz gerçekleşene kadar mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’ın konuşmasından satır başları şöyle; 

İktidar, kendi oluşturduğu ekonomik krizin ağır yükünü emeklilere, emekçilere, küçük köylülere, öğrencilere ve ülkenin emekçilerine yüklemekte. Bu durum, iktidarın faiz lobileriyle işbirliği yaparak lüks bir yaşam sürdüğü gerçeğini gösteriyor. 2024 bütçesinde 1.2 trilyon TL’yi faize ayırmaları, vergi politikalarının zenginleri desteklediğini açıkça ortaya koyuyor. Türkiye’nin ekonomik sorunlarına duyarsız bir iktidarın tercihleri, emeklilerin temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığı bir gerçeği gösteriyor. Bu nedenle, Bursalılar, emekli dostlar ve örgütlü yoldaşlar, iktidarın politik tercihlerine karşı önemli bir duruş sergilemelidir. İktidarın tercihleri sadece parasal değil, aynı zamanda politik bir meseledir. Gelir dağılımındaki uçurum, tarihsel bir süreçte oluşmuş ve bu mücadele sadece emeklilerin değil, tüm sınıfların hak ettiği ücretleri almak için yapılan bir mücadeledir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ