Demokrat Zafer

Türk Halkının Yüzde 59’u Yaşanan Şiddet Olayı Sebebiyle Süper Lig’in Ertelenmesine İtiraz Ediyor

Areda Survey MKE Ankaragücü ve Çaykur Rizespor maçında MKE Ankaragücü Başkanı Faruk Koca’nın Hakem Halil Umut Meler’e uyguladığı şiddet olayıyla ilgili Türk halkının tepkisini araştırdı. Türkiye genelinde 1.100 kişiyle yapılan araştırmaya göre, halkın yüzde 88,9’u bu şiddet olayını kabul etmeyerek futbolda şiddetin yeri olmadığını söylüyor. Ancak katılımcıların yüzde 59’u yaşanan bu olay sebebiyle Süper Lig’in ertelenmesine itiraz ediyor.

Futbolda Şiddete Yer Yok

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de futbol, en popüler spor dallarından biri. Areda Survey araştırma şirketi, Türkiye genelinde 1.100 kişiyle yaptığı araştırmada katılımcıların futbolla olan ilişkisini sorguladı. Katılımcıların yüzde 57,5’i ‘’Futbolu takip ediyorum’’ cevabını verirken; takip etmeyenlerin oranı ise yüzde 42,5.

Son zamanlarda ise Türkiye Süper Ligi MKE Ankaragücü ve Çaykur Rizespor maçında yaşanan şiddet olayları, futbolda şiddet konusunu yeniden gündeme getirdi. Areda Survey, MKE Ankaragücü ve Çaykur Rizespor maçında MKE Ankragücü Başkanı Faruk Koca’nın Hakem Halil Umut Meler’e gösterdiği şiddet hakkındaki görüşlerini halka soruldu. Katılımcıların yüzde 88,9’u futbolda şiddetin yerinin olmayacağını belirtirken; yüzde 11,1’i ise futbolun bir rekabet oyunu olduğunu ve böyle şeylerin olabileceğini belirtti.

Halil Umut Meler’in hakemliğini tarafsız bulanlar yüzde 34,1 iken taraflı bulanların oranı yüzde 32,3. Bu konuyla ilgili kararsız kalanların oranı ise eve ve hayır cevabını verenlere oldukça yakın; yüzde 33,6.

Süper Lig Ertelenmemeliydi

Yaşanan şiddet olaylarından dolayı Türkiye Futbol Federasyonu Süper Lig maçlarını erteleme kararı almıştı. Süper Lig’in ertelenmesini kesinlikle doğru bulmayanlar yüzde 59 iken, ‘’Kesinlikle doğru buluyorum, sert bir tepki verilmeliydi’’ diyenlerin oranı ise yüzde 41 olarak karşımıza çıkıyor.

Areda Survey, ‘’Futbolda şiddet denince aklınıza ilk hangisi geliyor?’’ sorusunu da katılımcılara yöneltti. Katılımcıların yüzde 53,8’inin aklına gelen futbolda ilk şiddet hadisesi yine Meler- Koca arasında yaşananlar. Ayrıca ilk akla gelen futbolda şiddet olayları şu şekilde: Yüzde 33,6 ile bir Tranzonspor taraftarının Hakem Volkan Bayarslan’a saldırısı ve yüzde 12,5 ile Volkan Demirel – Sabri Sarıoğlu arasında yaşanan kavga.

Metodoloji

Türkiye genelinde 1.100 kişinin katıldığı ve 12 – 18 Aralık 2023 tarihleri arasında yapılan araştırma, kantitatif araştırma yöntemlerinden CAWI tekniği ile “Areda Survey’in Profil Bazlı Dijital Paneli” kullanılarak gerçekleştirildi.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ