Demokrat Zafer

Işıkla yaratılan düşsel kurgular

Koleksiyonunun her bir parçasının tek tek elde üretildiği Sauca Collection, geçmişe yenilikçi bir bakış atarak nostaljik gaz lambalarını yeniden tasarlayarak hayatımıza dahil ediyor. Merve Ürkmez Sızanlı’nın markası Sauca Collection, yenilikçi formlarla yaşam alanlarına dahil ettiğimiz gaz lambalarının her birini birer heykel gibi ele alarak, porselen, pirinç ve cam gibi materyallerle harmanlayarak şekillendiriyor.

Tüm High-Res fotoğraflarımızı https://we.tl/t-SqUtriJSA1 adresinden indirebilirsiniz.

Sanskritçe’de “masumiyet” anlamına gelen Sauca Collection’ın adım attığı yaşam alanlarında hissettirmeye çalıştıkları hem anlamını aldığı antik dilin hem de ifade ettiği masumiyet sözcüğünün etrafında toplanıyor.

Sauca Collection’ın kurucusu Merve Ürkmez Sızanlı için markanın yolcuğu 2015 yılında dünyanın birçok farklı ülkesinden toplayarak yarattığı bir kültürel koleksiyon ile başlamış.

Merve Ürkmez Sızanlı’nın tasarladığı gaz lambaları aslen kurucusunun içsel yolculuğuyla ortaya çıkmış. Kendisinin deyimiyle geçmişe dair kalıplarının yıkılması ve yeni bir bakış açısı kazanmasının bir sonucu olarak kendiliğinden ortaya çıkan bir obje, gaz lambası.

Markanın yaratıcısının kültürel dokulara olan ilgisi seramik sanatıyla birleşince, ortaya Türk kültüründen de esinlenen modernist bakış açısıyla ele alınan gaz lambaları çıkmış. Modern porselen haznesi, markanın kendi tasarımı olan pirinç malzemeden ürettikleri aparatı ve elde şekillendirilen camı ile yeniden hayat bulan bu tasarım yeniden evlere konuk olmaya başladı.

Yenilikçi gaz lambalarının her biri tamamen el yapımı ve sürdürülebilirliğe katkı sağlamak adına da tasarlandı. Gördüğünüzde, dokunduğunuzda hissettikleriniz, size çocukluğunuzu anımsatması, aslında aynı zamanda duyulara kapı açmayı başardığının da ifade ediyor. Bu yeni nesil gaz lambaları, bize teknolojiden uzak, daha çok anı biriktirmeye ve kendimizle baş başa geçireceğimiz sakin bir an yaratmaya dair bir çağrıda bulunuyor. Sauca Collection’ın hikayesini bir de kurucusundan dinleyelim:

“Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra hep hayalimde olan sanatla ilgili bir konu da ilgilenmek ve bunu işe dönüştürmek vardı. “Yaratıcılık” kavramını sorguladığım ve üretmek için heyecan duydum. Ancak nereden nasıl başlayacağımı bilemiyordum.

Yaklaşık yedi sene önce ise meditasyon ile tanıştım ve süreç ile beraber zihnimi, oluşturduğum kalıplarımı fark ettim ve kendimi onlardan ayrıştırmamı özgürleşmemi sağlayan bir alan buldum. Beden ve sanat terapileri, katıldığım kamplar iç dünyamda büyük değişiklik yarattı ve yaratımın her an gerçekleştiğini idrak etmemi sağladı.

Bir süredir seramik ile olan uğraşım ve ilgim, bir obje tasarlama fikrini doğurdu. Ve tarihi bir obje olan gaz lambası yeni yorumu ile modern porselen haznesi, kendi tasarlayıp pirinç malzemeden ürettiğimiz aparatı ve elde şekillendirilen camı ile yeniden hayat buldu. O yüzden bu obje benim için her zaman bir hatırlatıcı niteliğinde; sessizliği ve içe dönmeyi hatırlatıyor.”   Merve Ürkmez Sızanlı.

www.saucacollection.com

0212 495 75 31

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ