Demokrat Zafer

CİHAT AŞKIN YÖNETİMİNDE CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINA ÖZEL DÜZENLENEN “ATATÜRK’Ü ANLAMAK” KONSERİ, İZMİR’DE GERÇEKLEŞTİ!

Cumhuriyetimizin 100. yılında, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ü müzikle anlatmayı ve anlamayı hedefleyen “Atatürk’ü Anlamak” başlıklı çok özel konser, İzmir Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşti! Milliyet gazetesi ve Türkiye’nin en köklü kültür-sanat dergisi Milliyet Sanat işbirliğiyle düzenlenen coşku yüklü bu çok özel konserde Cihat Aşkın, Cana Gürmen, Faik Mansuroğlu ve Burcu Hancı, Atatürk’ün sevdiği Türk ve yabancı bestecilerinin yeniden düzenlenmiş eserlerini seslendirdiler. Cihat Aşkın’ın, her parça öncesinde eser ve bu eserin Atatürk için önemi üzerine bir açıklama yaptığı “Atatürk’ü Anlamak” konseri, kültür sanatın büyük destekçisi Mey|Diageo’nun katkılarıyla düzenlendi.

“Atatürk’ü Anlamak” başlıklı anlatımlı konser, cumhuriyetimizin 100. yılı kutlamaları kapsamında Milliyet gazetesi ve Milliyet Sanat’ın işbirliğiyle gerçekleşti. Kurulduğu günden bu yana 150 senelik bir mirası devralmış olmanın bilinciyle hareket eden ve kültür sanatın hayatımızdaki büyük önemine inanan Mey|Diageo’nun değerli katkılarıyla düzenlenen konserde, İzmir Büyükşehir Belediyesi ise mekân sponsorluğunu üstlendi.

Milliyet Sanat Dergisi Yayın Yönetmeni Filiz Aygündüz, konser öncesinde yaptığı konuşmada Abdi İpekçi’nin öncülüğünde kurulan derginin 51 yıldır Türkiye’nin sanat hafızasını oluşturmaya devam ettiğine dikkat çekti. Milliyet gazetesi ve Milliyet Sanat’ın, Cumhuriyet’in 100. yılı kutlamaları kapsamında yıl boyunca çok sayıda etkinliğe imza attığını belirten Aygündüz “Bu kutlamaların devamında, gazetemizin genel yayın yönetmeni Özay Şendir’in yönlendirmesiyle Cumhuriyet’i, Milliyet ve Milliyet Sanat için çok önemli olan İzmirlilerle birlikte de kutlamak istedik,” dedi.

Atatürk’ün cumhuriyetin ilk yıllarında yaptığı müzik reformunu, müzik sevgisini ve ülke için koyduğu hedefleri içeren anlatımlı konserde, hem Türk hem de yabancı bestecilerinin yeniden düzenlenmiş eserlerine yer verildi. Konserde Cihat Aşkın kemanıyla ve Cana Gürmen piyanosuyla, “Bülbülüm Altın Kafeste”, “Sarı Zeybek”, “Özleyiş”, “Hasretinle Yandı Gönlüm” gibi eserlerini, Wolfgang Amadeus Mozart ve Ulvi Cemal Erkin gibi ölümsüz isimlerin bestelerini seslendirdiler. Konserde aynı zamanda anlatıcı görevini de üstlenen Aşkın, her parçadan önce çalınacak eser ve bu eserin Atatürk için önemi üzerine yaptığı açıklamalarla konseri daha da anlamlı hale getirdi. Aşkın, anlattığı anekdotlarla ulu önderin, henüz Kurtuluş Savaşı devam ederken bile yalnızca yeni bir ülke kurmak için değil, aynı zamanda toplumun kültürel gelişimini sağlamak için de ne kadar önemli adımlar attığına dikkat çekti.

Sanat yönetmenliğini Kemal Küçük’ün üstlendiği “Atatürk’ü Anlamak” konserine, Ankara Devlet Opera ve Balesi solistlerinden tenor Faik Mansuroğlu ve Türkiye’nin önemli soprano sanatçılarından Burcu Hancı iki arya ile katıldı. Muammer Sun’un  “Cumhuriyet” filminin müzikleri içinde yer alan ve Burcu Hancı’nın ağustos ayında ABD’deki Walt Disney Concert Hall’da büyük orkestra eşliğinde seslendirdiği  “Bozkırın Sesi” adlı bölüm, “Atatürk’ü Anlamak” konseri kapsamında bu defa piyano ve keman eşliğinde dinleyicilerle buluştu. Aşkın’ın, Atatürk’ün Kolağası rütbesiyle Bulgaristan’da ilk kez canlı izlediği opera olan Puccini’nin “Tosca” operasında Cavaradossi’nin aryasından etkilenerek ağlaması ve duygularını “Balkan Savaşı’nda bizi neden yendiklerini anladım. Burada opera sanatı var, bizde de olmalı,” sözleriyle ifade ettiğini aktardığı konserde Cavaradossi’nin aryasını ise Faik Mansuroğlu seslendirdi.

Bilgi için:              milliyetsanat.com

instagram.com/milliyet_sanat

twitter.com/milliyet_sanat

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ