Demokrat Zafer

Pandemiyi Fırsat Bildiler! Vatandaşın Yarım Asırlık Mallarına Çöktüler!

Bursa’nın kronik sorun yumağı ilçesi Kestel’de mala çökme şimdi de KOSAB eliyle mi yapılıyor! Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır’ın geçtiğimiz aylarda yapmış olduğu yanlış uygulamalar nedeniyle yüzlerce vatandaşı mağdur etmesinin olayının üstündeki dumanı tüterken yeni bir mağduriyet haberi de Kestel Organize Sanayi Bölgesi yöneticilerinin valilik kanalı ile yaptığı kamulaştırmayla haber merkezlerine ulaştı. Üstünde 15 kadar iş yeri ile 4 arsanın oluğu iş yerlerinin piyasa değeriyle 36 milyona arazilerin ise 20 milyona kadar vardığı Kestel Devlet Hastanesi’nin ilçe ana girişinde KOSAB sınırları içindeki bölgeye işyerleri için toplamda 6 milyon arazilere ise 3 milyon değer biçilerek “Bursa Valiliği Yatırım İzleme” biriminin kanalıyla “Acil Kamulaştırma” yapıldı.

KOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Cem Hısımcıl’ın fabrikasına 250 metre uzaklıktaki tek başlarına fabrika kuramayacak büyüklükteki işletmeler pandeminin ocaklara ateş düşürdüğü günlerde KOSAB Yönetiminin 5 üyesinin kararıyla kamulaştırıldı. Pandeminin insanları evlere hapsettiği bir dönemde Bakanlığa yazılan “Kamu Yararı” evrakına istinaden başlatılan kamulaştırma işlemlerinde, “Kamu Yararına” ilişkin bir gerekçe göstermezken, kanunlarla kırmızı çizgilerle çizilmesine rağmen kamulaştırılacak alanın 300 metre mesafe uzağındaki ilk mülk değerinin esas alınması gerekirken; KOSAB’taki fabrikaların değerinin “altınla” yarışıldığı düşünülerek, kamulaştırma mağduru esnafın dahi bilgisinin olmadığı bir dönemde Yüksek Ziraat Mühendisi olan bir kişinin bilirkişi başkanlığında,  5,9 kilometre uzağında “İsabey Hayvan Pazarı Besihanesi” ve çevresi emsal alınarak fiyatlandırma yapılarak mağdur esnafın adına Ziraat Bankasına açılan hesaba kamulaştırma ücretleri yatırıldı.

Bursa Valiliği Yatırım İzleme Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen bu kamulaştırma iş işten geçtikten sonra esnafa gönderilen tebligatla anlaşıldı. Kamulaştırma mağduru esnaf mahkeme ve hukuk kanalını zorlasa da mahkeme mahkeme dolaşsa da ata yadigarı asırlık mülklerin tapuları “KOSAB” bir şekilde bünyesine geçti. İlçedeki tüm siyasi partilere giderek dertlerini tek tek anlatan kamulaştırma mağduru esnaf şimdi yaşadıkları adaletsizliği, gaspı düzeltecek bir kamu kurumunun kendilerini dinlemesini bekliyor. Bankaya yatırılan kamulaştırma ücretlerini almayan kamulaştırma mağdurlarının bir kısmına da, kendi mülkleri olmasına rağmen 200 metre ilerisindeki KOSAB mülkünde halen kiracı banka şubelerinin ödediği kira üzerinden düzenlenerek “İcra Dairesi” kanalıyla tebligat gönderildi. Karakışın ayak seslerinin yaklaştığı bugünlerde KOSAB’ın kendine göre “Yasal Maddeler” üzerinden gerçekleştirdiği kamulaştırmanın vicdani olup olmadığı tartışılıyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ