Demokrat Zafer

Kayapa’ya çöplük alanı eklemekle yapılmak istenen, Nilüfer’i cezalandırmak!

Bursa Büyükşehir  Belediyesi tarafından yapılması planlanan Kayapa-Kuruçeşme Katı Atık Bertaraf ve Depolama Tesisi için Nilüfer Kent Konseyi ve bölge halkı basın açıklaması yapıyor.

Kayapa bölgesinde yapılacak yeni tesise bölge halkı karşı çıkıyor 

30 Ağustos Zafer Mahallesi’nde yapılan basın açıklamasında, yapılacak tesisin bölgede istenmediği vurgulanıyor.

Düzenlenen toplantıya CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Özgür Şahin, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey katıldı. 

Yapılması planlanan tesislerde kentin çöpünün burada toplanması düşünülürken, elde edilen atıklardan geri dönüşüm ile elektrik üretilmesi hedefleniyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi bu tesisi hayata geçirdiği zaman, Hamitler’de bulunan çöplüğü de kapatacak.

Yapılan toplantıya bölge halkı yoğun ilgi gösterirken, Bursa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çakmak, Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Sezer, Uludağ Üniversitesi Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy ve DOĞADER eski başkanı Murat Demir vatandaşlara bilgilendirme yaptı. Ayrıca bölgedeki iki mahalle muhtarı da konuşma gerçekleştirdi.

Kayapa bölgesinin seçilme noktasında en büyük nedenin ekonomik olduğu belirtildi. Kayapa bölgesinde tesisi istemediklerini ortak bir dille belirten bölge sakinleri, 7 yıldır bunun mücadelesini verdiklerini de dile getirdiler. Ayrıca muhtarlar ve vatandaşlar mücadeleyi bırakmayacaklarını net bir dille ifade ettiler. 13 Aralık’ta Türkiye Büyük Millet Meclisine gideceklerini belirten 30 Ağustos Zafer mahallesi muhtarı Halil Özçoban, birlik ve beraberlik içerisinde bu tesise izin vermeyeceklerini belirtti.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın göreve geldiğinde kendisiyle bu konuyu görüşmeye gittiklerini söyleyen DOĞADER eski başkanı Murat Demir, Aktaş’ın bu projeyi yanlış bulduğunu hatırlattı. Burada tesisin yapılmaması için bir platform oluşturulması gerektiğini belirten Demir, halkın birlikte hareket etmemesi durumunda tesisin bölgeye yapılacağını vurguladı.


CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş’ın konuşmasından satır başları şöyle;

Ağaca, toprağa suya her şeye müdahale ediyorlar. Alinur Aktaş buraya bu tesisi buraya yapmayacaklarını söyledi mi? Şehri kim yönetiyor? Demek ki Alinur Aktaş’ın üstünde birileri var ona talimat veren. En büyük güç, örgütlü güçtür. Sizler bu birlikteliği oluşturmuşsunuz. Sizin istemediğiniz bir şey burada yapılmamalı. Yapılacak projede halkı işin içine katmıyorlar. Hep böyle yapıyorlar. Herkes mutsuz şehirde. Stadyum örneği var. Akademik odalardan bilgi alın. Birşeyi yapmak için bir kentte bütün dinamikleri işin içine katmıyorsanız, böyle elinize yüzünüze bulaştırırsınız. Siz direnin, bizde CHP olarak yanınızdayız. Birlikte olduğumuz süre içerisinde, biz bu kenti daha yaşanabilir hale getireceğiz. Bu proje başlamadan bunlar zaten gidecek. Bu kenti hepimizin mutlu yaşayacağı bir hale getireceğiz.
CHP Nilüfer İlçe Başkanı Özgür Şahin’in konuşmasından satır başları şöyle;
Bu duruma sahip çıktığınız için ben teşekkür ediyorum. Belediye başkanı kamu görevlisidir. Yani halkın istediğini yapar. Biz burayı istemediğimizi çok iyi bir şekilde anlatacağız. Yaptırmacağız, yaptırmacağız, yaptırmayacağız. Bursa’nın bu süreçteki en büyük direnişine çevirmeye hazır mıyız? Mücadele edip hep birlikte kazanacağız.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey’in konuşmasından satır başları şöyle;
Bursa’da kent suçlarının işlenmesi bugün başlamadı. Ovaakça’daki santralle başladı. Buraya yapmayın, Uludağ’a bile kar yağmayacak dedik. Bugün Uludağ’a kar yağıyor mu? Orası bir buçuk iki derece Bursa’nın havasını ısıtıyor. İnsan hayatını hiçe sayan sadece maddiyatla insan yaşamını ölçen bir anlayışın Bursa’yı getirdiği nokta bu. Olay, anlayışı değiştirmekle başlar. Bu anlayış değişirse, o zaman kent suçları olmayacak. En fazla kent suçunun işlendiği yer Bursa.

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’in konuşmasından satır başları şöyle;

Konuşulacak çok şey konuşuldu. Ben öncelikle hepinize çok teşekkür ediyorum. Kendimizi ve çevremizi koruyabilmek için, bir araya gelmenizden dolayı çok mutluyum. Alinur Aktaş’ın böyle bir proje olmayacağını mecliste söylediğini bende biliyorum. Bu kararları verirken sizlerle birlikte vereceğiz. Biz alanımızı,. bölgemizi korumak zorundayız. Ben bu direnişi çok anlamlı buluyorum.
CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk’ün konuşmasından satır başları şöyle;
Bende Bursa Milletvekili olarak buradayım ama bende bu mahallede yaşıyorum. Biz her zaman halkımızın yanındayız. Biz her zaman ortak akıllı şehirleri yönetmek istiyoruz. Bugün yapılmak istenen, Nilüfer’i cezanlandırmak. Biz sana hayır diyeceğiz. Bu çöplük kararına hep birlikte hayır diyeceğiz. Bunu mecliste de gündeme getireceğiz. Bunun izahı yok. Ben yaptım oldu diye birşey yok. Burnunun dikine gidenlerin 31 Mart’ta duvara toslaması lazım. Gider ayak böyle bir kararı raftan indirip halkın önüne koymak nedir? Bu Nilüfer’in direnişi olmak zorunda.
Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Sezer’in konuşmasından satır başları şöyle;

Yaklaşık 11 ay önce Yenişehir’deki tesise gittik. Elektrik üretilmeye çalışılıyor. İşin ehli insanlara bırakılmamış orası. Trafik yoğunluğu çok fazla. Metan gazından enerji üretilmeye çalışılıyor. Bu büyük bir problem. İçeri ne girdiği belli değil. Bazı ülkelerde buna benzer tesislerin çok verimli çalıştığını biliyoruz. Katı, sıvı atıklar olacak burada. Sadece tesis yok, bir yerinde arıtma tesisine ihtiyaç var ve onu yapamıyorlar. Baktığımızda mümkün olduğunca kentin dışında yapılması gereken bir tesis bu. Bu bir ihtiyaç. Bizim bu konudaki çekincelerimizi 3 sayfalık bir raporla bildirdik. Bu nereye yapılacaksa, Avrupa normlarına göre yapılmasını istiyoruz.

Bursa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çakmak’ın konuşmasından satır başları şöyle;

Bizi İnegöl’deki tesisleri gezdirmeye götürdüler. Orada yine katı atık sorunu var. Burada kamulaştırılan alan büyük bir yer. Bu batı bölgesi için bir ihtiyaç. Ama yeri Kayapa bölgesi mi? Şu anda acele edilmesinin tek sebebi, ÇED raporunun süresinin doluyor olması. Ciddi bir mevcut yol kullanılacak. Ciddi bir kamyon sirkülasyonu olacak. Bu kamyonların geçişleri için yeni bir yol yapacaklarını fakat ilk etapta olmayacağını söylediler. Maddi açıdan alınmış bir karar. Burasının maliyeti daha az olacak.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ