Demokrat Zafer

Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu: “Zerrin Ertaş’ın KYK yurdunda hayatını kaybetmesi bir kaza değil cinayettir”

Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu, Aydın Efeler İlçesi’nde bulunan KYK Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda kalan öğrenci Zerrin Ertaş’ın, yurt asansöründe hayatını kaybetmesinin kaza değil, cinayet olduğunu öne sürdü. Komisyon, ilgili ve yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundu.

Bursa Barosu Başkanı Av. Metin Öztosun, Başkan Yardımcısı Av. Aslı Evke Yetkin’in de katılımıyla basın açıklaması yapan İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Kemal Özgür Yetkin, öncelikle öğrenci Zerrin Ertaş’ın ölümünden duydukları üzüntüyü dile getirdi.

Yetkin şunları söyledi:

“Bursa Barosu tarafından sosyal devlet anlayışı gereği, parasız eğitim ve öğrencilerin barınma olanaklarının devlet tarafından sağlanması gerekliliği kamuoyuyla defalarca paylaşılmıştır. Aradan geçen yıllarda kamusal parasız eğitim ve parasız barınma olanaklarının tüm öğrenciler için güvenli bir şekilde sağlanmasının devletin yükümlülüğü olmasına rağmen, bu yükümlülük yerine getirilmemiştir. Devlet yurtlarının sayı ve kapasitesinin azlığı nedeniyle öğrenciler özel yurtlara ya da yasaya aykırı bir şekilde faaliyet gösteren denetimsiz vakıf, cemaat, tarikat yurt ve evlerine itilmektedir. Yasaya aykırı faaliyet gösteren Aladağ’daki yurtta çıkan yangında 12 çocuğumuzun hayatını kaybettiği acı olay yine bir cemaat yurdunda canice öldürülen Mehmet Sami Tuğrul isimli öğrenci ile Tıp Fakültesi Öğrencisi Enes Kara’nın intihara sürüklenmesi halen hafızalarımızda tazedir.

Son olarak Aydın Efeler KYK Kız Öğrenci Yurdu’nda kalan öğrencimiz Zerrin Ertaş’ın asansör faciasında hayatını kaybetmesi de göstermiştir ki, KYK yurtları da teknik ve sağlık kurallarına aykırı faaliyet göstermekte, denetimsiz bırakılarak, kamusal sorumluluk yerine getirilmemektedir.

Yine yapılan yönetmelik değişiklikleri ile asansörlerin denetimlerinin kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olan kar amacı gütmeden kamusal denetim anlayışı ile gerçekleştiren Makina Mühendisleri Odası’ndan alınarak, denetimlerin özel firmalara verilmiş olması da kamu yararı önceliğini ihmal ve ihlal ettiklerini göstermektedir ve kabul edilemez.

Aydın KYK Kız öğrenci yurdunda da belediye ile TMMOB Makine Mühendisleri Odası arasında yapılan asansörlerin periyodik denetimlerine ilişkin protokolün belediye tarafından sonlandırılarak denetimin özel bir firmaya verildiği anlaşılmaktadır.

Çok açıktır ki Zerrin Ertaş’ın KYK yurdunda hayatını kaybetmesi bir kaza değil cinayettir. Bu nedenle Bursa Barosu İnsan Hakları Komsiyonu olarak Zerrin Ertaş’ın hayatını kaybetmesine neden olan Aydın Efeler İlçesi KYK Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu Müdürü ve diğer tüm yurt yetkilileri ile asansörün denetiminden sorumlu şirket yetkilileri, KYK Genel Müdürlüğü yetkilileri ile mevzuata aykırı faaliyetleri ile denetim görevini yerine getirmeyen Gençlik ve Spor Bakanlığı yetkilileri ile Efeler Belediyesi yetkilileri ve diğer tüm sorumlular hakkında kamu davası açılarak TCK’nun 81. ve TCK’nun 83. maddesi uyarınca olası kastla insan öldürme, görevi kötüye kullanma suçlarından cezalandırılmaları amacıyla ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulmuştur.

Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu olarak, parasız eğitim ve parasız barınma hakkının tüm öğrenciler için koşulsuz şekilde sağlanmasının sosyal hukuk devletinin gereği olduğunu ve yeni faciaların meydana gelmemesi için güvenli bir şekilde sağlanmasının elzem olduğunu tekrar kamuoyu ile paylaşıyor, Zerrin Ertaş’ın hayatını kaybetmesine neden olan sorumluların tespit edilerek cezalandırılması için hukuki sürecin takipçisi olacağımızı bildiriyoruz.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ