Demokrat Zafer

SAĞLIK HİZMETLERİNE ERİŞİMİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALIDIR!

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, sağlık hizmetlerine erişim sırasında yurttaşların hiçbir engelle karşılaşmaması için, kamu sağlık kuruluşlarına başvuru yapılması durumunda hastalardan katkı/katılım payı alınmaması için kanun teklifi verdi.

Kamusal sorumluluğa dayalı olarak sağlık hizmetlerinin sunulması amacıyla verilen teklif, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişikliği öngörüyor. Teklif ayrıca genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, Kurum ile anlaşmalı özel sağlık kuruluşlarına başvurması halinde de katılım payının tutarının bir takvim yılı içinde toplam olarak bir aylık net asgari ücret tutarını geçmemesini düzenliyor.

Sağlıkta eşitliği hedefleyen politikaların temel yaklaşımı olarak; sağlık hizmetinin ücretsiz sunulması için hizmetten katkı/katılım payı alınmaması gerektiğini belirten TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Pala, Meclis Başkanlığı’na sunduğu teklifin gerekçesinde şunları belirtti:

“Katkı/katılım payının iddia edildiği gibi vatandaşın sağlık hizmeti alırken ‘farkındalık’ yaratarak gereksiz talebini engellemediği, sağlık finansmanı içinde önemli bir miktar olmadığı, ancak bu dolaylı verginin yoksul ve dar gelirli yurttaşlar için önemli gider olduğu ve sağlık hizmetine erişimi engellediği ve dolaylı olarak acil servislere gereksiz başvuruyu arttırdığı ortaya çıkmıştır. Kamu sağlık kuruluşlarına başvuru sırasında katkı/katılım payı alınması düzenlemesi sonlandırılmalıdır.”

Vatandaşlık bağıyla devlete bağlı olan herkesin tarafı olduğumuz İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve Anayasamıza göre sağlık hakkına sahip olduğunu söyleyen Halk Sağlığı profesörü Pala’nın, teklifin gerekçesinde aktardığı bir diğer konu da şöyle:

“Uluslararası olarak taraf olduğumuz sözleşmelerde de sağlık hakkı herkes içindir. Sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkı, bir ekonomik ve sosyal haktır. Bu yönüyle kamuya ya da Anayasada geçen biçimiyle devlete belli yükümlülükler öngörür. Devlet bu ödevleri altına imza attığı “Ekonomik, Sosyal, Kültürel Haklar Sözleşmesi”nin de bir gereği olarak yerine getirmek ve herkesin sağlık hizmetlerinden yararlanması için gerekli tedbirleri almak ve kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlamak durumundadır.”

Teklif ayrıca, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, kamu ikinci veya üçüncü basamak sağlık kuruluşundan, hizmetin bu kuruluşlarda sunulamadığına ilişkin gerekçelerle başhekimlik onayıyla özel sağlık kuruluşuna sevk edilmesi durumunda da katılım payının alınamayacağını düzenliyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ