Demokrat Zafer

Milletvekili Özgül Saki, “Başıboş Sokak Köpekleri Komisyonu” iddiasını sordu

Yeşil ve Sol Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili Özgül Saki, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde ‘Başıboş Sokak Köpekleri Komisyonu’ kurulduğu iddiasına dair soru önergesi verdi.

Yeşil ve Sol Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili Özgül Saki, basında da yer alan Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde ‘Başıboş Sokak Köpekleri Komisyonu’ kurulduğu iddiasına dair soru önergesi verdi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yanıtlanması istenen önergede, söz konusu komisyonun kurulup kurulmadığı; kurulduysa ne zaman kurulduğu ve kimlerden oluştuğunu soruluyor.

“Sosyal medyada, televizyon programları ve çevrimiçi haber sitelerinde 20.09.2023 tarihi itibariyle sokakta yaşayan köpeklere ilişkin yeni önerilerin hazırlanması için Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde ‘Başıboş Sokak Köpekleri Komisyonu’ kurulduğu bilgisi dolaşıma girmiştir. Bahsi geçen haberlerde İçişleri ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlıkları’ndan temsilcilerin de bu komisyonda yer alacağı belirtilmiş; 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun uygulayıcısı olan Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan olası komisyona dair bir açıklama yapılmamıştır.

Bilindiği üzere 26. Yasama Dönemi’nde de Hayvan Hakları Komisyonu kurulmuş ancak komisyonda mutabık kalınan maddeler meclis genel kuruluna getirilmemiş, kendi bildiğinden şaşmayan, demokratik teamüllerden yoksun anlayış bu mesele de dayatılmıştı. Ne Hayvan Hakları Örgütleri ne de hayvan hakları konusunda mücadele eden aktivistler dikkate alınmıştı. Halbuki başta sokak hayvanlarına karşı eziyetin caydırıcı cezalarla önlenmesi, hayvan bakımevlerinin şeffaf şekilde yönetilmesi, kürk üretiminin yasaklanması, Petshoplarda hayvan satışı ve mobil kısırlaştırmanın, hayvan deneylerinin, faytonların ve sirklerin yasaklanması gibi konuların ivedi biçimde ele alınması gerekmektedir. Söz konusu önlemlerin ötesinde sahipli- sahipsiz ayrımı yapılmadan dünyada 49 ülkenin anayasalarında yer aldığı gibi hayvan hakları anayasal güvence altına alınmalıdır.”

“Bu kapsamda;

1)Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde sokakta yaşayan hayvanlara yönelik bir komisyon kurulmuş mudur, kurulduysa ne zaman kurulmuştur, kimlerden oluşmaktadır?

2)Komisyona hangi bakanlıklar, resmi kurumlar, bürokratlar, STK’lar, özel ve tüzel kişiler davet edilmiştir?

3)Komisyona veteriner hekimler ve hayvan haklarıyla ilgili faaliyet gösteren STK’lar davet edilmiş midir?

4)Söz konusu komisyon kurulduysa amacı nedir, bugüne dek bu komisyon hangi araştırmaları ve çalışmaları yapmış, hangi kararları almıştır?”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ