Demokrat Zafer

Mobbinge dur deyin

Çağrı İş Sendikası, Kağıthanede bulanan MPlus çağrı merkezinde tazminatsız fesih baskı ve mobbinglere karşı basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın metnini Cihan Sezer okudu. Sezer; “bu günlerde üstüne bir de işverenlerin baskı ve mobbingleri eklenince çalışma hayatı gerçekten çekilmez bir hal alıyor. Peki, zaten çağrı merkezlerinde çalışmak dünyanın en zor işlerinden birisi iken bu baskılara neden ihtiyaç duyuluyor. Her ekonomik kriz döneminde karlarını artıran Şirketler pandemi günlerinden beri kazançlarını katlarken kapitalist ruhları gereği daha fazlası için iştahları kabarıyor, fazlasını elde etmek için ise yine çalıştırdığı işçisinin emeğine-cebine göz dikiyor. İşte son dönemlerde artan baskıların en temel sebebi.

Normalde ağır işler kapsamına alınması gereken çağrı merkezi işçiliği Çalışma bakanlığı da dahil bir çok ilgili kurum tarafından yeterince denetlenmediği için çok daha ağırlaşmış durumda. Müşteri temsilcisi arkadaşlarımızın ciddi anlamda sağlığı bozuluyor. Özellikle en yaygın karşılaşılan yıldırma amaçlı mobbingin bir an önce önüne geçilmesi için bu vesileyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına buradan sesleniyor, sadece mobbing değil insanca çalışma koşullarının sağlanması ve tazminatsız çıkışların engellenmesi için gereğinin yapılmasını talep ediyoruz. Daha az çalışan ile daha çok performans sergilenmesini beklemek, performans kriterlerini sürekli yükselterek ulaşılmasını zorlaştırmak, halihazırda yetersiz olan mola ve dinlenme sürelerine müdahale etmek, uzun mesailer, çalışanların büyük kısmının home office çalışma icra ederken evinde Şirket için harcadığı masrafları da çalışana ödetmek ve buraya sığdırmamızın mümkün olmayacağı nice adaletsiz hukuksuz uygulama.

Hepsinden önemlisi ve bugün burada toplanma sebeplerimiznden başlıcası da şirketlerde en çok karşılaşılan Tazminatsız iş Fesihleri. Çağrı merkezlerinde neredeyse bir kural haline gelmiş olan bu fesih yöntemleri ile çalışanların kıdem- ihbar hakları gasp edilirken, işsizlik maaşından da faydalanmaları engelleniyor. Oysa işçilerden kesilerek biriktirilen aynı işsizlik fonunun kapısı işverenlere sonuna kadar açık. İstihdam yaratma vb. gerekçelerle fondan diledikleri payı alabiliyorlar. Ekonomik krizin acı reçetesini işçi ve emekçiler olarak iliklerimize kadar hissettiğimiz Bu arada tazminat hak iken faydalanamayan işçilerin tazminat fona devredildiğinde faydalanabilmelerinin de imkansızlaşacağını düşünüyoruz. Hem şirketlerden Hem de bakanlıktan daha bir çok talebimiz var ancak geçmiş deneyimler de gösteriyor ki işçilerin talepleri ancak işçiler bir birlik oluşturup seslerini yüksek perdeden duyurduklarında dikkate alınıyor. Bunun için de Tüm Çağrı Merkezi Şirketilerinde Çalışan Müşteri Temsilcisi, Takım Lideri ve haksızlık yaşayan haksızlığa razı gelmek istemeyen bütün çalışanları Sendikamız çatısı altında örgütlenmeye gücümüzü birleştirerek çoğaltmaya çağırıyoruz. Hizmet sektöründe son dönemlerde yaşanan hak gaspları arttığı oranda zaman zaman işçilerin de eylemlerinin arttığını gözlemliyoruz, bu eylemler dev şirketler karşısında bir takım haklar elde edilebilmesi açısından son derece önemli. Trendyol işçilerinin de eylemini buradan selamlıyor. Hakları için mücadele eden tüm işçilerin emekçilerin yanında olduğumuzu vurguluyoruz.

ÇAĞRI İŞ SENDİKASI YÖNETİM KURULU

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ