Demokrat Zafer

Temel hak ve özgürlüklerin egemen olduğu bir gelecek mümkün!

10 Aralık İnsan Hakları Günü nedeniyle Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu tarafından Basın açıklaması yapıldı. Komisyon Başkanı Av. Kemal Özgür Yetkin tarafından yapılan basın açıklamasına Bursa Barosu Başkanı Av. Metin Öztosun, Başkan Yardımcısı Av. Aslı Evke Yetkin, Yönetim Kurulu üyesi Av. Gülender Adıgüzel Özcan, İnsan Hakları Komisyonu Başkan Yardımcısı Av. Eser Cem Kara da katıldı.

Açıklamada, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabul edilmesinin üzerinden uzun yıllar geçmesine rağmen hala ülkemizde ve dünyada insan hakları anlamında büyük olumsuzluklar yaşandığı, ülkemizde temel hak ve özgürlükler açısından karanlık tablonun 2023 yılında da devam ettiği vurgulandı. Açıklamada, şöyle denildi:

“Kuvvetler ayrılığı, basın özgürlüğü, bağımsız yargı, adil yargılanma hakkı, büyük oranda sözde kalmıştır. Hukuk devletinin yerine, tek partinin, tek adamın egemenliğinde bir sistem dayatılmaktadır. Demokratik, laik, hukuk devletinin ilkeleri aşındırılırken, sosyal devlet ilkesi de zarar görmüştür. Yaşanan deprem de göstermiştir ki, binalarımız depreme karşı dayanıklı değildir. Depremde binlerce insanımız yaşamını yitirmiş, yaralanmıştır. Yine çok sayıda bina yıkılmış veya kullanılamaz hale gelmiştir. Şüphesiz yaşanan bu can kaybının birinci sorumlusu siyasi iktidar olup yine bina güvenliği konusunda gerekli önlemleri almayan, denetim işlemini gerektiği gibi yerine getirmeyen kurumlar ve bina yapımında sorumlulukları olan firmalar, kişilerdir. Deprem kuşağında yer alan ülkemizde yeni bir deprem olmadan gereken önlemler derhal alınmalıdır.

Barınma hakkı temel bir insan hakkıdır. Devletlerin, yurttaşlarının sağlık ve refahını sağlayacak uygun bir yaşam düzeyine sahip olmasını ve barınmasını sağlamak yükümlülüğü bulunmaktadır. Bugün ise ülkemizde siyasi iktidarın basiretsiz politikaları sonucunda artan fahiş kiralar, konut yetersizliği ve yüksek konut fiyatları nedeniyle büyük bir barınma sorunu yaşanmaktadır. Herkesin, sosyal devlet ilkesi gereğince barınma hakkı güvence altına alınmalıdır.

Ülkemiz dışında da savaşlar, insan hakları ihlalleri devam etmektedir. İsrail, Filistin halkının var olma hakkını, iradesini hiçe sayan zulüm ve insanlık dışı saldırılarını sürdürmekte, savaş suçu işlemektedir. Özgürlükleri için mücadele eden Filistin halkını selamlıyoruz.

Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu olarak, insan hakları ihlallerinin ortadan kaldırılması için mücadele kararlığımızı kamuoyu ile paylaşıyor, tüm dünya insanları için temel hak ve özgürlüklerinin egemen olduğu bir gelecek temenni ediyoruz.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ