Demokrat Zafer

Hoca Hasan Mahallesine “Kadının İzi” Olmalı!

Bursa’nın eski mahallelerinden biridir. Altıparmak ve Ahmetpaşa Mahallesi arasındadır. Ancak XVI. yüzyıl kaynaklarında geçen iki Hasan adlı mahalle vardır. Biri Hasanpaşa, diğeri ise Medrese-i Hasanpaşa idi. Mahalleye adını veren mescidi, 1575 yılında Pir oğlu Hoca Hasan yaptırmıştır. Eskiden mahallenin kenarında Hocahasan Mezarlığı varmış. Bu mezarlık olasılıkla Mera Mezarlığı’dır. Mahalleye, 93 Göçmenleri yerleştirilmiştir. 1924 yılındaki düzenlemede sadece bir Hocahasan adlı mahalle vardı. Bu tarihte yeterince büyük olduğu için, başka bir mahalle ile birleşme gereği duyulmamış. Mahallede bugün genellikle eski Bursalılar ile Bulgaristan göçmenleri yaşamaktadır. Bugün merkez Osmangazi ilçesine bağlı bir mahalledir.

Mahalle Osmangazi Belediyesine 200 metre uzakta olmasına rağmen kamu kuruluşlarından sadece 2 camiye sahiptir. 4 binden fazla nüfusa sahip yaklaşık bin 8 hane olmasına rağmen günümüzde sığınmacıların ilk adreslerinden biri olmuştur. Mahallenin tek yeşil alanı olmaması da +65 ile 10 yaş altı çocuklar için bir hadikap. Mahallede sağlık ocağı ve okulda yok. Mahallede otoparkta bulunmadığı için 900 civarındaki araçta sokak aralarına park ediliyor.

Yıllarını mahallesinde geçirmiş esnaf ve muhtar adayı Şükran Şükriye Özdemir yaklaşan yerel seçimler öncesi azalarını ve mahalle sakinleriyle bir araya geldi.  Bursa Emlak Müşavirleri Esnaflari Derneği Başkanı Erkan Cebeci, Asiye Harmanpe, ücretli öğretmen Şeyda Çakmak, emekli Serpil Kaçan, Kamile İmam, Cevat Tosun’dan oluşan “Aza” ekibi ile mahallenin sorunlarını masaya yatıran Özdemir; “Mahallemizin en büyük sorunu belediye 200 adımda olmamıza rağmen çöplerin haftada iki kez toplanıyor olması. Çöpler nedeniyle mahalleli sağlık ve hijyen açısından tehdit altında! Son zamanlarda yaşanan hırsızlıklarda can sıkıyor. Güvenli Sokak uygulamasına kamu kurumları buradan başlamalı. Hoca hasan mahallemize bir kadın eli değmeli diyerek bu yola çıktık. Mahalle sakinlerimizin çoğu ev hanımı. Mahalleli teveccüh gösterip muhtar olursam ekibimle birlikte mahallemizin ekonomik anlamda kalkınması için tüm gücümüzle çalışacağız! ” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ