Demokrat Zafer

“Çocukluk çağı kanserleri”

Prof. Dr. Rejin Kebudi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısındaki “Çocukluk çağı kanserleri” konusunda tarihi oturumda, Uluslararası Pediatrik Onkoloji Derneğini (SIOP) temsilen “Çocukluk çağı kanserleri” konusunda bir konuşma yaptı

21 Eylül 2023 tarihinde New York’ta yapılan 78. Birleşmiş Milletler toplantısında (United Nations General Assembly-UNGA), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından başlatılan, çocukluk çağı kanserleri konusunda başarıyı global olarak artırmayı amaçlayan çalışmaların 5. Yılı nedeniyle yapılan etkinlikte, Uluslararası Pediatrik Onkoloji Derneği (International Society of Pediatric Oncology -SIOP) seçilmiş Genel Sekreteri olan Prof. Dr. Rejin Kebudi, SIOP’u temsilen bir konuşma yaptı.

Birçok ülkenin Başkan ve Sağlık Bakanları, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Başkanı Dr Tedros Adhanom Gebreyesus ve WHO yetkilileri, StJude Global yetkilileri, SIOP yetkilileri bu oturumda yer aldı.

 Prof. Dr. Rejin Kebudi, her yıl dünyada yaklaşık 400000 çocuğun kanser tanısı aldığını, gelişmiş ülkelerde kanser tanısı alan çocukların % 80’i kurtulurken, bu oranın gelişmekte olan ülkelerde düşük olduğun belirtti.  2018’de başlayan “Çocuk Kanserlerinde Global Girişim” (Global initiative for Childhood Cancer-GICC) projesiyle, en sık rastlanan ve başarı şansı yüksek olan çocukluk çağı kanserlerinde 2030’ a kadar gelişmekte olan ülkelerde de başarıyı en az %60’a çıkarmanın hedeflendiğini açıkladı. Bunun hayal gibi gözükse de eğitim, araştırma, farkındalığı artırma, yanında çocuk kanserlerinin tanı ve tedavilerinin tamamen devlet tarafından karşılanmasının (Universal health coverage) dünya çapında gerçekleşmesi ile başarılabileceğini anlattı. Bunun en güzel örneklerinden birinin de Türkiye olduğunu belirtti.

WHO- GICC yetkilisi bu toplantıdaki önemli katkıları için Prof. Dr Rejin Kebudi ve diğer konuşmacılara teşekkür etti ve bu toplantının çocukluk çağı kanserlerinin en yüksek politik mertebede ele alınmasını sağladığını belirtti.

Türkiye’de çocuk kanserlerinde başarı yıllar içinde belirgin artmıştır. Günümüzde tüm Türkiye’de çocukluk çağı kanserlerinin %70’i şifa bulmaktadır. İstanbul Üniversite Onkoloji Enstitüsü’nde bu oran %80’lerdedir.

Prof Dr Rejin Kebudi İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesidir. 

Toplantının tam adı:

78th UN General Assembly, Side Event to the Second-High Level Meeting on Universal Health Coverage Commemorating 5 Year Anniversary of the Launching the Global Initiative for Childhood Cancer CureAll Implementation Advancing Toward UHC realization and Bridging the Survival Gap in Childhood Cancer on September 21, 2023

Tüm toplantı linki

Cure all implementation advancing toward UHC realization and bridging survival gap in childhood cancer | UN Web TV

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ