Demokrat Zafer

Eğitim İş Bursa: Kamu zararı örtbas ediliyor

Bursa’da 8 yıl önce yapılan Demirtaşpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Mehmet Halit Baki Anadolu Lisesi’nin müteahhit tarafından emlak sitesinde satışa çıkarılması gündem oldu. Konuyla ilgili Bursa Valiliği’nden açıklama geldi.

Açıklamada, Osmangazi ilçesi Sırameşeler Mahallesi’nde imar planında lise binası alanı olan, mülkiyeti 4 kişiye ait taşınmaz üzerine maliklerin vekili tarafından yapılan iki adet 24 derslikli lise binasının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 8 yıllığına kiralandığı ifade edildi.

Kiralama süresi sonunda bu binaların ve arsalarının Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilmesiyle ilgili 30 Aralık 2014’te kira protokolü imzalandığı belirtilen açıklamada, inşaatlar tamamlandıktan sonra Demirtaşpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Mehmet Halit Baki Anadolu Lisesi ve Mehmet Zahid Kotku Anadolu İmam Hatip Lisesinde eğitim öğretime başlandığı anlatıldı.

Bursa’da 8 yıl önce yap-işlet-devret modeliyle bir müteahhit tarafından yapılan devlet okulunun online satış sitesinde 300 milyon TL karşılığında satışa çıkarılmasının ardından Bursa Valiliği’nden yapılan açıklamaya Eğitim İş Bursa Şubesi’nden tepki geldi. Eğitim İş, Valiliğin açıklamasında milyonlarca liralık kamu zararının örtbas edildiğini söyledi.

Bursa Valiliği’nin ‘satılık okul’ açıklamasına Eğitim İş’ten tepki: Kamu zararı örtbas ediliyor

Bursa’da 8 yıl önce yap-işlet-devret modeliyle bir müteahhit tarafından yapılan devlet okulunun online satış sitesinde 300 milyon TL karşılığında satışa çıkarılmasının ardından Bursa Valiliği konuya ilişkin yazılı basın açıklaması gerçekleştirdi.

Valiliğin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Osmangazi İlçesi Sırameşeler Mahallesinde İmar Planında Lise binası alanı olan, Mülkiyeti 4 kişiye ait taşınmaz üzerine maliklerin vekili tarafından yapılan 2 adet 24 derslikli Lise Binası Milli Eğitim Bakanlığınca 8 yıllığına kiralanmış, kiralama süresi sonunda Lise Binalarının ve arsalarının Milli Eğitim Bakanlığı’na devir edilmesi ile ilgili 30.12.2014 tarihli kira protokolü imzalanmıştır.

İnşaatlar tamamlandıktan sonra Demirtaşpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Mehmet Halit Baki Anadolu Lisesi ve Mehmet Zahid Kotku Anadolu İmam Hatip Lisesi eğitim öğretimlerine başlamışlardır.

Ancak, okul binalarını yapan şahsın vekâlet verdiği şahıslar tarafından söz konusu okul binaları ile ilgili tahliye davası açılması üzerine, tahliye talebine karşı Asliye Hukuk Mahkemesinde ‘Menfi tespit’ davası açılmış olup, Mahkeme ihtiyati tedbir kararı vererek tahliyeyi durdurmuştur. Davalardaki süreçler devam etmektedir.

Asliye Hukuk Mahkemesinin İhtiyati Tedbir Kararı üzerine, Demirtaşpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Mehmet Halit Baki Anadolu Lisesi ve Mehmet Zahid Kotku Anadolu İmam Hatip Lisesi mevcut binalarında eğitim öğretimlerini sürdürmektedir.”

“KAMU ZARARININ ÜSTÜ ÖRTÜLÜYOR”

Valiliğin açıklamasının ardından satılık okulu kamuoyu gündemine taşıyan Eğitim İş yazılı bir açıklama yayınladı.

Yapılan açıklamada Valiliğin tahliye davasına dikkat çekerek ortaya çıkan kamu zararının üstünü örtmeye çalıştığı ifade edildi.

Valiliğin açıklamasında 12 dönümlük, okul imarlı arsa ve üzerindeki halihazırda İmam Hatip Lisesi ve Anadolu Lisesi olarak kullanılan 24 derslikli 2 devlet okul binasının mülkiyetinin müteahhit firmaya geçmesi ile ilgili bir değerlendirme yer almadığına dikkat çeken Eğitim İş’in açıklamasında, “2024 yılında 8 yıllık süre dolacak, arsa ve okul binaları hazineye geçecekken; müteahhit firma tarafından okulun duvarına asılan Yargıtay 12. Hukuk Dairesi’nin 2023/3175 sayılı kararı gereği sözleşme feshedildiği için bu mülklerin müteahhit firmaya geçtiği açıklanmamıştır.” ifadelerine yer verildi.

ADLİ VE İDARİ SÜRECE DAİR ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Eğitim İş, arazi ve okul binasının 300 milyon TL’ye satışa çıkarılmasına dair Valiliğin bir açıklama yapmadığını belirtirken, açıklamada şu sözlere yer verildi:

“Yüz milyonlarca liralık arsanın ve okulların sözleşmeye aykırı hareket ederek kaybedilmesi aklımıza çokça soru getirmekle birlikte, eğer ihmalse, sorumlular hesap versin diye adli ve idari sürece dair çalışmaları başlattığımızı; Eğer kasıtsa, Bursa’da 800 bin öğrencinin devasa eğitim sorunlarına çözüm üretmek yerine bulundukları makamları liyakatsizce elde ederek halkın varlıkları üzerinden rant sağlamaya çalışanların peşini bırakmayacağımızı, tüm sorularımıza yanıt alıncaya, tüm sorumlular hesap verinceye kadar konunun takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ