Demokrat Zafer

Festival başladı: Gümüşlük’te yıldız yağmuru

Bosfor Turizm’in ana sponsorluğunda ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen 20.Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, Piyanist Gülsin Onay, Athenaeum String Quartet ve Daniil Margulis’in Antik Taş Ocağı’nda verdiği konserle başladı…

  1. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, istisnai müzisyen Gülsin Onay’ın Romanya’nın en beğenilen oda orkestralarından Athenaeum String Quartet eşliğinde sahneye çıktığı konserle kapılarını müzikseverlere açtı. Büyük ilginin olduğu konsere ülkemizin genç kontrbas sanatçısı Daniil Margulis, konuk sanatçı olarak katıldı. Bodrum’un ve ülkemizin sanat ve iş dünyasının tanınmış simalarının da yer aldığı konser, iki saat sürerken, sanatçıların üstün müzikal performansı görülmeye değerdi.

Mozart, Dvorak ve Bartok’un eserleri seslendirildi

Yorum gücü ve repertuvar zenginliğiyle sadece müzikseverlerin değil, dünyaca tanınmış müzisyenlerin de hayranlığını kazanmış sanatçımız Gülsin Onay, olağanüstü tekniği ve müzikal zekâsıyla dünyanın en önemli piyanistleri arasında gösteriliyor. Chopin yorumlarıyla Polonya Hükümeti tarafından Polonya Devlet Nişanı ile onurlandırılan, UNICEF “İyi Niyet Elçisi” piyanistimizin, Athenaeum String Quartet ve kontrbas sanatçısı Daniil Margulis’le verdiği konserde, W.A. Mozart, A. Dvorak ve B. Bartok’un sevilen eserlerine yer verildi.

Antik Taş Ocağına yıldız yağdı

Romanya’nın köklü bir müzik okulunun, tarz ve sanatsal değerlerini yansıtan Athenaeum String Quartet, Bodrumlu klasik müzikseverce ayakta alkışlandı. George Enescu Filarmoni üyesi müzisyenlerden oluşan ve dünyanın seçkin müzik salonlarında sahne almış dörtlü, kemanlarda Mircea Lazăr ve Mateus Măi Antal, viyolinde Iulia Goiana ve viyolonselde Constantin Borodin’den meydana geliyor. 25 asırlık tarihi taş ocağındaki konsere konuk olan Daniil Margulis ise festival için ayrı bir öneme sahip. Gümüşlük Festival Akademisi tarafından yurtdışı eğitim bursu ile 2 yıldır desteklenen kontrbas sanatçısı Daniil Margulis, Londra’da Royal College of Music Gençlik Senfoni Orkestrası, Bilkent Senfoni Orkestrası ve Ankara Gençlik Senfoni Orkestrası üyesi olarak da dikkat çekiyor.

Klasik müziğin seçkin ve sevilen eserleri izleyici ile buluştu

Piyanist Gülsin Onay & Athenaeum String Quartet ve kontrbas sanatçısı Daniil Margulis’dan oluşan harika ekip, festivalin açılış konserinde çok özel bir repertuvarla izleyici karşısına çıktı. 25 asırlık tarihi mekânda gerçekleşen konsere, W. A. Mozart’ın, “Piano Concerto No. 12 in A major, K. 414” adlı eseri ile başlandı. Bu eser, “Allegro”, “Andante” ve “Allegretto” bölümlerinden oluşuyordu. Daha sonra A. Dvořák’ın, “String Quartet No. 5 in F minor, Op. 9” başlıklı eseri ile izleyiciyle buluşan sanatçılar, bu eserde yer alan “Moderato — Allegro con brio”, “Andante con moto quasi allegretto”, “Tempo di valse” ve “Finale: Allegro molto” isimli bölümleri seslendirdi. Programda son eser, B. Bartók’un en tanınmış eserlerinden, “Romanian Folk Dances” idi. Gülsin Onay & Athenaeum String Quartet ve Daniil Margulis’un birlikte seslendirdikleri bu eserdeki bölümler ise “Joc cu Bâta (Dance with the Stick)”, “Brâul (Sash Dance)”, “Pe Loc (In One Spot)”, “Buciumeana (Dance from Bucovina)”, “Poarga Românească (Romanian Polka)” ve “Maruntel (Fast Dance)”den oluşuyordu.

Konserin sonunda klasik müzikseverler sanatçıları ayakta alkışlandı. İzleyicinin yoğun istekleri üzerine Gülsin Onay tekrar sahnede yerini aldı ve bu defa, Bach – Busoni’den, “Chorale” adlı eseri seslendirdi.

  1. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali sponsorları

Ana Sponsor: Bosfor Turizm

Yüksek Katkı ve etkinlik sponsoru: Denizbank,

GFA eğitim ve etkinlik sponsoru: Sistem A.Ş.

Kurumsal Sponsorlar: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bodrum Belediyesi, BODTO

Etkinlik Sponsorları ve kolaylaştırıcı partnerler: Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu, Institut Français Türkiye İzmir, Adam Mickiewicz Institute, Aktur A.Ş.

Hizmet sponsorları: Pür Recording Studio, AKSA, Jotun

Antik Taş Ocağı’nda gerçekleşecek Taşta konserlerinin başlama saati 21.00; diğer konserler 20.30’da başlayacaktır.

  1. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali program:

21 Temmuz | Gülsin Onay & Athenaeum String Quartet (Romanya) / TAŞTA – Antik Taş Ocağı

23 Temmuz | Derek Gripper (G.Afrika) & Ballaké Sissoko (Mali) / TAŞTA – Antik Taş Ocağı

26 Temmuz | GFA Keman / Toprak Ev – Festival Merkezi

27 Temmuz | Olivier Gardon (Fransa) / TAŞTA – Antik Taş Ocağı

28 Temmuz | Jamal Aliyev (Türkiye) & Zeynep Ülbegi (Türkiye) / Le Chic Bodrum

02 Ağustos | Metropolis Piano Quartet (Polonya) / TAŞTA – Antik Taş Ocağı

05 Ağustos | Gabor Farkas (Macaristan) / TAŞTA – Antik Taş Ocağı

08 Ağustos | GFA Piyano / Toprak Ev – Festival Merkezi

10 Ağustos | Rachmaninov 150 yaşında (Türkiye) / Aktur – Zefirya Kültür Merkezi

11 Ağustos | Seonghyeon Leem (G.Kore) / Aktur – Zefirya Kültür Merkezi

13 Ağustos | Christian-Pierre La Marca (Fransa) & Gökhan Aybulus (Türkiye) / TAŞTA – Antik Taş Ocağı

15 Ağustos | Christian-Pierre La Marca  (Fransa) / TAŞTA – Antik Taş Ocağı

16 Ağustos | GFA Piyano / Toprak Ev – Festival Merkezi

17 Ağustos | Eliane Reyes (Belçika) & Ayşegül Kırmanoğlu (Türkiye) / TAŞTA – Antik Taş Ocağı

20 Ağustos | Ezgi Su Apaydin & Elman Mecid (Türkiye) / TAŞTA – Antik Taş Ocağı

23 Ağustos | Gülsin Onay / Aktur – Zefirya Kültür Merkezi

24 Ağustos | Yasak Helva (Türkiye) / SUDA Festival Merkezi

25 Ağustos | 2+1: Sounds From The Bridge (Türkiye) / SUDA Festival Merkezi

26 Ağustos | Deniz Taşar (Türkiye) / SUDA Festival Merkezi

28 Ağustos | Rembrandt Trio (Hollanda) / SUDA Festival Merkezi

Biletler:
Biletler, Biletix online, Biletix gişeleri, Festival merkezi, konser giriş kapılarından temin edilebilir.

info@gumuslukfestival.org

www.gumuslukfestival.org

www.facebook.com/gumuslukfest

www.instagram.com/gumuslukfest

Derek Gripper & Ballaké Sissoko Antik Taş Ocağı’nda

  1. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, Bosfor Turizm’in ana sponsorluğunda ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Güney Afrikalı gitarist Derek Gripper ve Malili kora sanatçısı Ballake Sissoko’yu, 23 Temmuz Pazar akşamı Antik Taş Ocağı’nda konuk edecek. Konser Sistem A.Ş.’nin etkinlik sponsorluğu kapsamında gerçekleşecek…

23 Temmuz Pazar akşamı saat 21.00’de Bodrumlu müzikseverle buluşacak olan Derek Gripper & Ballake Sissoko ikilisi, daha önce de dünyanın farklı merkezlerinde performans sergiledi ve büyük beğeni topladı. İkili Gümüşlük’teki konserde Mali ve Afrika temelli, gitar ve korayla birlikte icra edilebilen eserleri seslendirecek.

Derek Gripper, Güney Afrika’nın önde gelen gitaristlerinden biri olarak her zaman adından övgüyle bahsettirmiş bir sanatçı. Kora enstrümanına duyduğu ilgi, onu koranın en büyük eserlerini transkribe etmeye ve kaydetmeye yönlendirdi. Bu çalışmaları klasik gitarın yüzünü değiştirdi ve enstrümana ilk kez Afrika repertuarı kazandırdı. Gripper, Gümüşlük’teki konserde bu repertuarın esçkin eserlerini Sissoko’yla birlikte seslendirecek.

Malili kora sanatçısı Ballaké Sissoko ise Toumani Diabaté ve Taj Mahal ile çalışmış, Driss El Maloumi ve Rajery ile birlikte 3MA grubunu kurdu. Esntrümanındaki üstün yeteneği ile sadece Afrika’da değil tüm dünyada önemli projelere imza atmış bir sanatçı.

Gitar ile imkansızı başarmak

Gripper’ın “One Night on Earth” adlı ilk kora çevirileri albümünü yayınladığında, klasik gitar efsanesi John Williams, bunun “mutlak bir şekilde imkansız olduğunu düşündüm, ta ki Derek Gripper’ı duyana kadar” demiştir. Kora ustası Toumani Diabaté ise bunun gerçekten tek bir kişi tarafından çalındığından emin olmak için doğrulama istemiştir. İkisi de Derek’i işbirliği yapmaya davet etmiş; Derek, Williams ile Londra’nın Shakespeare’s Globe ve King’s Place’de, Diabaté ve Symmetric Orkestrası ile Mali’nin Bamako kentindeki Acoustik Festivalinde performans sergilemiştir. 2016 yılında Carnegie Hall’deki ilk konseri Mali’nin Trio da Kali grubuyla gerçekleşmiş ve İngiliz Songlines dergisi, 2016 albümü “Libraries on Fire”ı Afrika ve Orta Doğu’da en iyi albümü ödülüne layık görmüştür.

Bu iki kayıt, kora/gitar çevirilerini müzik dünyasında ön plana çıkardı. Son dönem kayıtları “A Year of Swimming” (2020), “Billy Goes to Durban” (2021) ve “Sleep Songs for My Daughter” (2022), kora keşiflerinin unsurlarını kendi besteleri ve improvisasyonlarında kullanarak, saha ve stüdyoda kaydedildi. Ayrıca Bach kayıtlarıyla, Afrika müziğinin erken Avrupa müziğinin doğal sadeliğini yeniden yakalama konusunda çok şey öğretebileceğini gösterdi. Malili kora ustası Ballaké Sissoko ile yeni bir ikili proje üzerinde işbirliği yapıyor ve Platoon müzik şirketi için kayıtlar yapıyor.

İki müzisyenin iş birliği Gümüşlük’e taşınıyor

Kora sanatçısı Ballaké Sissoko, 1968 yılında Mali’de dünyaya geldi. Toumani Diabaté ve Taj Mahal ile çalışmış olan sanatçı Driss El Maloumi ve Rajery ile birlikte 3MA grubunun bir üyesidir.

Ballaké’nin babası Djelimady Sissoko, Gambiya’dan Mali’ye taşınan ve ulusal orkestranın bir parçası olması için hükümet tarafından finanse edilen önemli bir müzisyendi. Jeli veya griot kastında doğan çoğu kişinin yaptığı gibi, Sissoko genç yaşta müzikle ilgilenmeye başladı. 1981’de 13 yaşındayken babasını kaybeden Sissoko, Ensemble Instrumental National du Mali’de babasının yerini aldı. Bir n’goni oyuncusu ve bir balafon oyuncusu ile üçlü Mande Tabolo’yu kurdu.  Ayrıca yaşadığı bölgedeki ünlü kadın şarkıcılarla birlikte sahne almış ve 1999 yılında Toumani Diabaté ile yaptığı düetle ün kazanmıştır. 2005 yılında yayımlanan Tomora albümünde, kora çalgıcısı Toumani Diabaté, şarkıcılar Alboulkadri Barry ve Rokia Traoré ile Mali Ulusal Enstrümantal Ansambl’nın keman solisti Fanga Diawara da yer almaktadır. Ekim 2009’da yayımlanan Chamber Music albümü, klasik çellist Vincent Ségal ile işbirliği sonucunda ortaya çıkmış ve Fransız No Format! ve Amerikan Six Degrees Records etiketleri tarafından yayımlanmıştır.

Son albümü Djourou’da, Ballaké Sissoko Salif Keita, Arthur Teboul (Feu! Chatterton), Camille, Oxmo Puccino, Vincent Segal ve Patrick Messina gibi çeşitli müzisyenleri davet ederek yeni ufuklara açılmıştır. Bir improvizatör olarak Sissoko üstün niteliklere sahiptir. Bu nitelikler küçük bir çocukken Mali Enstrümantal Ansambl’nın saygın büyükleri tarafından yetiştirmeye başladığı süreçten gelmektedir.

  1. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali sponsorları

Ana Sponsor: Bosfor Turizm

Yüksek Katkı ve etkinlik sponsoru: Denizbank,

GFA eğitim ve etkinlik sponsoru: Sistem A.Ş.

Kurumsal Sponsorlar: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bodrum Belediyesi, BODTO

Etkinlik Sponsorları ve kolaylaştırıcı partnerler: Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu, Institut Français Türkiye İzmir, Adam Mickiewicz Institute, Aktur A.Ş.

Hizmet sponsorları: Pür Recording Studio, AKSA, Jotun

Antik Taş Ocağı’nda gerçekleşecek Taşta konserlerinin başlama saati 21.00; diğer konserler 20.30’da başlayacaktır.

  1. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali program:

21 Temmuz | Gülsin Onay & Athenaeum String Quartet (Romanya) / TAŞTA – Antik Taş Ocağı

23 Temmuz | Derek Gripper (G.Afrika) & Ballaké Sissoko (Mali) / TAŞTA – Antik Taş Ocağı

26 Temmuz | GFA Keman / Toprak Ev – Festival Merkezi

27 Temmuz | Olivier Gardon (Fransa) / TAŞTA – Antik Taş Ocağı

28 Temmuz | Jamal Aliyev (Türkiye) & Zeynep Ülbegi (Türkiye) / Le Chic Bodrum

02 Ağustos | Metropolis Piano Quartet (Polonya) / TAŞTA – Antik Taş Ocağı

05 Ağustos | Gabor Farkas (Macaristan) / TAŞTA – Antik Taş Ocağı

08 Ağustos | GFA Piyano / Toprak Ev – Festival Merkezi

10 Ağustos | Rachmaninov 150 yaşında (Türkiye) / Aktur – Zefirya Kültür Merkezi

11 Ağustos | Seonghyeon Leem (G.Kore) / Aktur – Zefirya Kültür Merkezi

13 Ağustos | Christian-Pierre La Marca (Fransa) & Gökhan Aybulus (Türkiye) / TAŞTA – Antik Taş Ocağı

15 Ağustos | Christian-Pierre La Marca  (Fransa) / TAŞTA – Antik Taş Ocağı

16 Ağustos | GFA Piyano / Toprak Ev – Festival Merkezi

17 Ağustos | Eliane Reyes (Belçika) & Ayşegül Kırmanoğlu (Türkiye) / TAŞTA – Antik Taş Ocağı

20 Ağustos | Ezgi Su Apaydin & Elman Mecid (Türkiye) / TAŞTA – Antik Taş Ocağı

23 Ağustos | Gülsin Onay / Aktur – Zefirya Kültür Merkezi

24 Ağustos | Yasak Helva (Türkiye) / SUDA Festival Merkezi

25 Ağustos | 2+1: Sounds From The Bridge (Türkiye) / SUDA Festival Merkezi

26 Ağustos | Deniz Taşar (Türkiye) / SUDA Festival Merkezi

28 Ağustos | Rembrandt Trio (Hollanda) / SUDA Festival Merkezi

Biletler:
Biletler, Biletix online, Biletix gişeleri, Festival merkezi, konser giriş kapılarından temin edilebilir.

info@gumuslukfestival.org

www.gumuslukfestival.org

www.facebook.com/gumuslukfest

www.instagram.com/gumuslukfest

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ