Demokrat Zafer

Bu Seferde Hürriyetliler Kıbrıs’ta Seslerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Duyurmaya Çalıştı!

Bursa’nın Karacabey ilçesine bağlı Hürriyet köyü sakinleri, Bütünşehir Yasası ile ellerinden alınarak parsel parsel satılan tapulu arazileri için mücadele başlatmıştı. Bu topraklarda tarım ve hayvancılık yapmak isteyen köylüler her siyasi partinin kapısını çaldı Ocak 2023’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kadar ulaşmayı başardı. Ancak geçen 6 ayda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “çözün bu işi, köylülere topraklarını geri verin” talimatına rağmen sorun çözülmeyince soluğu KKTC’de alan köylüler bu seferde seslerini yavru vatandan duyurmaya çalıştı. Hürriyet Köyü Kadın ve Gençlik Dayanışma Derneği Başkanı Bayram Efe; ” 20 Temmuz KKTC barış harekatında ve KKTC Yeni hava limanında yine Cumhurbaşkanımıza kendimizi köyümüzün uğradığı haksızlığı hatırlatma olanağı bulduk KKTC Barış harekatı ce yeni hava limanı açılışına katılan Cumhurbaşkanımıza bir kez daha sesimizi duyurmaya çalıştık Cumhurbaşkanı korumaları pankartlarımızı açtığımızda yanımıza defalarca ayrı ayrı gelerek bilgi aldılar. Hazırladığımız mektup ve dosyalarımızı aldıktan sonra konu ile ilgili bilgi ve not aldılar.” dedi.

NE OLMUŞTU?

Bulgaristan’dan göç eden Hürriyet köylüleri, 1951 yılında anavatana sığınarak Taşpınar Köyü sınırları içindeki 12 bin dönümlük Haydar Ağa Çiftliği’ni satın alarak 1955’te köye dönüştürmüş. Söz konusu arazinin 5 bin 700 dönümü; otlakiye, kavaklık, odun tedariki, cami, okul, öğretmen lojmanı, mezarlık yeri olarak kullanılmak üzere hisseli parsel olarak tapuda 201 hane arasında paylaşılmış.

2014 yılında çıkartılan Bütünşehir Yasası’yla birlikte, köy tüzel kişiliği üzerinde olan 5 bin 700 dönümlük arazi, bu kez ilçe belediyesine geçti. Diğer pek çok köyde yapıldığı gibi arazileri kooperatif kurup üzerine devretmeyen Hürriyetliler; yasa çıktıktan sonra yargıya başvurdu. açılan davanın ardından bazı vatandaşlar da başka koldan yeni davalar açtı ancak davalar yürütülemedi. Köylüden teminatlar istendi, ama köylüye ağır geldi.

Karacabey Belediyesi tarafından; 150 dönümünün TEKNOSAB’a hibe edildiğini, 150 dönümünün Emir-Koop’a, 250 dönümünün de ismi gizli tutulan bir şahsa satıldığını aktardı. Hürriyet Köyü sürdürülebilir bir tarım ve hayvancılık olabilmesi için kendi hakkından feragat ederek otlaklığını ayırmıştır. 1978’de köy tüzel kişiliğine geçirilen bu alan 6360 kanunu altında ezilmiş ve bu statüdeki yerler belediyelerce satılmaktadır. Biz anayasada bir düzeltme istiyoruz, Türkiye’de emsali tek fakat mağduru çok olan bu yasanın bir an önce düzeltilmesini istiyoruz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Fehime dedi ki:

    HÜRRİYET KÖY –ANAVATANDA YURD
    201 hane DEDELERİMİZ Bulgaristan’da eziyet gördükleri için Anavatan’a göçmüş ve yurdun değişik illerine İskân verilmiş fakat bu haklarını iklim ve koşullar yetersiz olduğundan devletin verdiği iskân desteğini kullanmamıştır.201 HANE 1951 de Haydar AĞA çiftliği isimli bu yeri KEMAL ÇAYIR OĞLUNDAN Ziraat Bankası’na senet karşılığı ödemiş hatta zamanında
    ödeyemeyenler icra yoluyla o seneki sofra ekmek buğdayına el konmuş haciz yapılıp tahsil edilmiştir. Bu çiftliği 201 hane 12000 dönüm bu yeri 28,5 dönüm olarak şahsi tarlalara bölmüş kalan 6000 dönüm civarında arazi yine hayvan otlatmak için Otlakıye kavak ekmek için Kavaklık Odun KESMEK içinde Baltalık gibi ayırmakla kalmamış CAMİ, MİSAFİRHANE, Mezarlık , Okul, öğretmen lojmanı gibi yapıların inşaatlarını yine 201hanenin inanca ve eğitime verdikleri önemle inşa etmişlerdir. Yokluğun fakirliğin içinde üzerlerinde bir çatıları olmadan samanlık ve benzeri yerlerde kalmak zorunda olan bu insanlar çok çileler çekmiş. Zor şartlarda bu yerleri tastamam şekilde parasını vererek bir çiftlik SATIN almıştır.
    1951 ile 1955 arası KARACABEY Taşpınar köyüne bağlı olan bu çiftlik, 201 hanenin valiliğe başvurusuyla köy olmuş ve Ahmet Ürkmez ilk muhtar olmuştur. 3 köy yerleşkesinin ortasında olan bu çiftlik sahipleri sınır Komşu köy meralarına orman kullanımına izin alamadıklarından bu köylerle husumet yaşamamak için kendi baltalık ve otlakıyelerini tarla haklarından feragat ederek bu ihtiyaçlarına ayırmışlardır. Yine bu yerlerin sürdürülebilir olabilmesi için tarlaya dönüştürmemişlerdir. Hazine Meralarında bile bir hak alamadan kendi arazisini otlaklık olarak kullanmışlardır. Resmi tapularımızda mevcuttur.
    1978 de KÖY tüzel kişiliğiyle KADASTRO KAYITLARINA irdelenmeden GELDİSİ Araştırılmadan 201 şahsa Hisseli parselasyona ihtiyaç duyulmadan direk olarak. KADASTRO TAPULAMA müdürlüğü hazine yeriymişçesine KÖYTÜZEL kişiliğine tapulama yapmışlardır. Anavatana olan inançları ve sonsuz güvenleri bu durumu kabullenmelerinde bir itiraz oluşturmamıştır. Fakat 40 yıl sonra 2014 YILINDA 6360 sayılı kanunla ÖZEL KİŞİ TAPU GELDİSİ OLAN BU YERLERİN ellerinden bedelsiz şekilde alınacağını tahmin edememişlerdir. 4342 MERA kanununa uyuşmayan bu yerler ÖZEL mera olarak anılırlar ve özel meralar için 4342 kanunun uygulanabileceğine dair bir hükümde yoktur. Şahsi yerimiz olan 45 tapu köy tüzel keşiğinde HATTA 15 tanesi tarla olarak geçmekte ve günümüzde başka köylere ve kendi köylümüze kira usulü parayla ektirilmektedir. Hiçbir inanç ve vicdana sığmayan bu ihlal ile yarın çocuk ve torunlarımızın bu şekilde anmalarına ve anılmanıza müsaade etmek istemiyoruz. Bu satılamaz yerlerimizi irdelenmeden yasa kapsamına alınmış Mera veya KIŞLAK DEFTERİ ne KAYITLI HAZİNE YERİ OLAMAYAN ve 16300 köyde emsal ve örneği BULUNMAYAN bu özel kişi mallarını BURSA KARACABEY BELEDİYE’ sinin satma yetkisi OLAMAMALIDIR Emsali tek olan bu yerleşkeyi bilmeden Sehven veya gözden kaçırdığınızı düşünmekteyiz, bu kapsamda çıkarılmamızı satılan yerlerimizle ilgili de tüm eski geldiydiyse iade ederek ,6360 veya 4342 kanununa bir madde Eklenerek HÜRRİYET KÖYÜNÜ AZAD etmenizi ARZ dileriz. BU hak adalet arayışımız ahrete kadarda sürdürmek istemiyor bu fani hayatta Helalleşmek İSTİYORUZ. BURSA HÜRRİYET KÖYÜ GENÇLİK VE KADIN DAYANIŞMA DERNEĞİ DENETİM KURULU BAŞKANI. BAYRAM EFE 0533 729 84 29 aşağıda bulunan linklere bakmanızı rica ederim.
    https://youtu.be/Zv1wbE825zU (YOUTUBE)
    https://youtu.be/CacGuLZMWh8 (YOUTUBE)
    https://www.facebook.com/groups/1010594636237010/ (Facebook)
    https://t.co/fXDPIuTXHc ( instagram)
    https://twitter.com/Hurriyet1951/status/1571459101086949376?s=20&t=bCEvd_Lu0sGl1aA0R4r0fA ( twitter)
    https://twitter.com/Hurriyet1951

  2. Aysel Yıldız dedi ki:

    HÜRRİYET KÖY – ANAVATANDA YURT !
    201 hane DEDELERİMİZ Bulgaristan’da eziyet gördükleri için Anavatan’a göçmüş ve yurdun değişik illerinde İskân verilmiş. Fakat bu haklarını iklim ve koşullar yetersiz olduğundan iskan haklarını kullanmamışlardır. 201 HANE 1951 KARACABEY TAŞPINAR Köyüne bağlı HAYDARAĞA İSİMLİ bu çiftliği KEMAL ÇAYIROĞLU’NDAN Ziraat Bankası senet karşılığı satın almıştır. Zamanında ödeyemeyenler icra yoluyla o seneki sofra ekmek buğdayına el konmuş, haciz yapılıp tahsil edilmiştir. 12000 dönüm bu yeri 28,5 dönüm olarak 201 kişiye pay edip 5728 dönümünü tarlalara bölmüş kalan 6000 dönüm civarında arazi yine hayvan otlatmak için otlakiye, kavak ekmek için kavaklık, odun kesmek için de baltalık olarak ayırmışlardır. CAMİ, MİSAFİRHANE, MEZARLIK, OKUL, ÖĞRETMEN LOJMANI gibi yerlerin inşaatlarını inanca ve eğitime verdikleri önemle inşa etmişlerdir. Yokluğun fakirliğin içinde üzerlerinde bir çatıları olmadan samanlık ve benzeri yerlerde kalmak zorunda olan bu insanlar çok çileler çekmiş. Zor şartlarda bu yerleri tastamam şekilde parasını vererek bir çiftlik SATIN almıştır. 1955 te müracaat edilerek köy hakkı elde edilmiştir.
    SONRADAN köy olduklarından diğer Komşu köy meralarına orman kullanımına izin alamadıklarından bu köylerle husumet yaşamamak için kendi baltalık ve otlakiyelerini tarla haklarından feragat ederek bu ihtiyaçlarına ayırmışlardır. Yine bu yerlerin sürdürülebilir olabilmesi için tarlaya dönüştürmemişlerdir. Hazine yeri olamayan arazilerini otlaklık olarak kullanmışlardır. Bu tapularımızda ödeme dekontları ile ispatlıdır.
    1978 de KÖY tüzel kişiliğiyle KADASTRO KAYITLARINA irdelenmeden, GELDİSİ araştırılmadan 201 şahsa Hisseli parselasyona ihtiyaç duyulmadan direk olarak BURSA KARACABEY KADASTRO TAPULAMA müdürlüğü KÖYTÜZEL kişiliğine ait tapulama yapmıştır Anavatana olan inançları ve sonsuz güvenleri bu durumu kabullenmelerinde bir itiraz oluşturmamıştır. Fakat 40 yıl sonra ÖZEL MÜLKİYETTEN GELDİSİ OLAN BU YERLERİ Bursa Karacabey belediyesinin ellerinden bedelini ödemeden alacağını BURSA KARACABEY BELEDİYESİNİN 6360 SAYILI KANUNLA SATACAĞINI tahmin edememişlerdir. 4342 MERA kanununa uyuşmayan bu yerler ÖZEL mera olarak anılırlar ve özel meralar için 4342 kanunun uygulanabileceğine dair bir hükümde yoktur. Bu arazilerin 15 tanesi tarla olarak geçmekte ve günümüzde BURSA KARACABEY BELEDİYESİNCE satılan bu arazilerimiz başka köylere ve kendi köylümüze kira usulü parayla ektirilmektedir. Hiçbir inanç ve vicdana sığmayan bu ihlali ve haksızlığı çocuk ve torunlarımıza miras olarak bırakmak istemiyoruz. 1630 köyde mahallileşme yasasıyla BURSA KARACABEY Belediyesi’nin BU ARAZİLERİMİZİ SATMASI DOĞRU DEĞİLDİR, HARAMDIR. Emsali tek olan bu yerleşim alanı için verdiğiniz kararın Sehven veya gözden kaçırdığınızı düşünmekteyiz, bu kapsamda çıkarılmamızı arz eder, satılan yerlerimizle ilgili de tüm eski geldiydiyse iade ederek 6360 veya 4342 kanununa bir madde Eklenerek BURSA KARACABEY HÜRRİYET KÖYÜNÜ AZAD etmenizi ARZ Eder, DEVLET YETKİLİLERİMİZDEN yardım istemekteyiz.
    Bu hak adalet arayışımız ahrete kadarda sürdürmek istemiyor, bu fani hayatta Helalleşmek İSTİYORUZ. BURSA HÜRRİYET KÖYÜ GENÇLİK VE KADIN DAYANIŞMA DERNEĞİ DENETLEME KURULU BAŞKANI. BAYRAM EFE 0533 729 84 29 aşağıda bulunan linklere bakmanızı rica ederim.
    https://youtu.be/Zv1wbE825zU (YOUTUBE)
    https://youtu.be/CacGuLZMWh8 (YOUTUBE)
    https://www.facebook.com/groups/1010594636237010/ (Facebook)
    https://t.co/fXDPIuTXHc ( instagram)
    https://twitter.com/Hurriyet1951/status/1571459101086949376?s=20&t=bCEvd_Lu0sGl1aA0R4r0fA ( twitter)
    https://twitter.com/Hurriyet1951

BİR YORUM YAZ