Demokrat Zafer

Ahmet Koçak yazdı; ALİ RIZA BEY İLKOKULU’NDA 23 NİSAN COŞKUSU

Köşe yazarımız Ahmet Koçak makalesinde;

Çocuklukta yaşanan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı anıları ömür boyu unutulmaz. Akademik başarılara imza atmış, uluslararası pek çok bilimsel makalesi olan bir akademisyen arkadaşım beni gördükçe çocukluğunu anımsar;

“Biliyor musun Ahmet Bey ilkokul birde okuma yazma öğrenmeden 23 Nisan’da okuduğum şiiri ve yaşadığım heyecanı hiç unutamam.” der ve başlar okumaya;

 “23 Nisan

 Biz dünyaya gelmeden/ Her yeri düşman almış./Atatürk düşmanları,/Yurdumuzdan çıkarmış

23 Nisan günü/ Meclis kuruldu diye,/ Büyük bayram verilmiş /Çocuklara hediye.

Gülelim eğlenelim/Kutlayalım bayramı ,/Verelim hep el ele /Yükseltelim vatanı.”

Bütün çocuklar bu güzel bayramda aldıkları görevleri ömürleri boyunca unutamazlar. Siz de benzer anıları dinlemişsinizdir yetişkinlerden.  Bayramlarda şiir okuyanlardan şairler, piyes ve skeçlerde görev alanlardan büyük oyuncular çıktığını biliyoruz.

Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, İlk TBMM’ni açtığı günü çocuklara bayram olarak vermiş ve bu güzel bayram yüz yılı aşkın süredir aynı coşkuyla kutlanmaktadır. Padişahlık ve dolayısıyla tek adam yönetiminin sakıncalarını yaşayarak bilen Atatürk ve bir avuç silah arkadaşı önce yurdu kurtarmış ardından cumhuriyeti ilan etmişlerdir.

Padişahimiz ol” diyenlere gülüp geçmiş ve her türlü kararı kurduğu heyetlerin ve meclisin almasını istemiştir. O, bir cumhuriyetçi ve demokrattır. Tek adam rejimlerinin sakıncalarını çok iyi bilmektedir. İlk meclis aldığı kararlarla önce O’nu meclis başkanı, ardından başkomutan olarak seçerek yurdun kurtulmasını sağlamıştır. Yaptığı devrimlerle ülkemiz dev adımlarla ilerleyen, dünyada saygın bir yeri olan bir ülke haline getirmiştir. Görüş ve fikirlerini içselleştirmiş bir cumhuriyet öğretmeni olarak Mustafa Kemal Atatürk’e her zaman saygı ve minnet duyarım.

23 Nisan Pazar günü CHP Milletvekili Adayı Şahin Sevinçle Mudanya’ya gitmiş ve orada bayram coşkusunu yaşamıştım. 23 Nisan heyecanına seçim heyecanı da eşlik ediyordu bu günde. Tatil olması nedeniyle bir grup öğrenci ve gaziler katılmış, onların katılımıyla Atatürk Anıtına çelenk koymuştu ilçe milli eğitim müdürü ve belediye başkanı tarafından.

Torunumun Ali Rıza Bey İlkokulu’nda okumasından dolayı mahallemizin başarılı okulunun bayram kutlamasından haberim oldu. ( Ali Rıza Bey, Zübeyde Hanım, Atatürk, Cumhuriyet, İsmet İnönü, Dumlupınar, 23 Nisan gibi adlar verilmiş meydanları, caddeleri, okulları pek severim) Okul; Pazartesi birinci sınıflar, Salı ikinci sınıflar, Çarşamba üçüncü sınıflar ve Perşembe dördüncü sınıflar olarak bayram törenini planlamış. Sabahçılar saat onda, öğlenciler ise saat on birde gösterilerini sunacaklarmış. Ne güzel düşünmüşler. Bütün sınıflara aylardır hazırlığını yaptıkları, emek verdikleri gösterilerini velilerine sunma olanağını sağlamış oldular.

Üçüncü sınıfların gösterileri saat onda başladı. Her yirmi üç nisanda olduğu gibi bir kız bir erkek öğrenci sunucu olarak görevlendirilmiş. Okul bahçesine bir yüksekçe bir sahne hazırlanmış. İlk önce resimlerde gördüğünüz çocuklara madalyaları verildi. ‘Ne başarıları varmış da madalya almışlar’ diye soracak olursanız; İlkokullar arası tenis birincisi olmuşlar.  Üçüncü sınıflar sırayla çıkarak gösterilerini sundular. İlk çıkan folklor takımı sahnede gösterisini sundu. İkinci grup efe grubuydu ve içlerinde torunum da vardı.

Emekli öğretmen olmam ve bu okulda aynı okullarda çalıştığım üç öğretmen arkadaşımın olması nedeniyle önde kendime yer bulabildim. Resimler, videolar çektim.

Veliler, özene bezene bin bir zorluklarla yetiştirdikleri birbirinden güzel evlatlarını izlerken gurur duyuyorlardı. Her çocuğun görevi olması nedeniyle bütün veliler gelmişti. En öne oturarak çocuklarının resim ve videolarını çektiler. Ayrıca sınıf öğretmenleri de çekim yapıp velilerle paylaşacakmış.

Teknoloji ne güzel olanaklar sunuyor bizlere. Ben çocukken diplomaya, nüfus cüzdanına yapıştırılacak siyah beyaz resim çektirmek için ilçeye gidip fotoğraf çektirmek zorundaydık. Fotoğrafçı makinenin arkasındaki siyah bir torbanın içine kafasını sokar, kaybolur öyle çekerdi. “Bu adam nereye kayboldu” şaşkınlığı yaşarken fotoğraflarımız hep şaşkın, belermiş gözlerle çıkardı.

Şimdi herkesin elinde cep telefonu var ve bol bol bilmem kaç mega piksellik telefonlarla fotoğraf ve videolar çekebiliyorlar. Onlar anı için çekim yaparken ben gazete için çekim yapıyordum.

Bu yıl Ali Rıza Bey İlkokulu’nda okuyan bütün çocukların unutamayacağı bir 23 Nisan anısı oldu. Kutlu olsun çocuklar!

Ülkeye hizmet edip emekli olmuş başka bir emekli;

“Biliyor musun hocam 23 Nisan’da okuduğum şiir hala hafızamdadır”

“Okuyun bakalım hangi şiirmiş?”

 23 NİSAN

23 Nisan…/Yurdu koruyan,/Yarını kuran,/Sen ol çocuğum.
Eskiyi unut,/Yeni yolu tut,/Türklüğe umut,/Sen ol çocuğum.
Bizi kurtaran,/Öndere inan,/Sözünü tutan,/Sen ol çocuğum.
Küçüksün bugün,/Yarın büyürsün/Her işte üstün/Sen ol çocuğum.
Çalışıp öğren,/Her şeyi bilen/Yurduna güven/en ol çocuğum.

Hasan Ali YÜCEL

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı herkese KUTLU OLSUN!

ahmet.kocak16@hotmail.com

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ