Demokrat Zafer

Suriye konusunda BAE’nin aktif rolünü önemsiyoruz!

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Suriye konusunda BAE’nin aktif rolünü önemsediklerini söyledi.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Türkiye’nin göç sorunu ile tek başına mücadele konusunda çözüm bulamayabileceğini ifade ederek, “Türk Hükümetinin tek başına hareketle inisiyatif alıp çözümü sağlaması mümkün olmayabilir. Bu nedenle bölge ülkelerinin elbirliğiyle köklü, kapsayıcı ve kalıcı barışın sağlanmasından sonra GÖÇ sorununa çözüm bulabilmek mümkün olabilir. ”dedi.

Al Ain Türkçe’den Halit Ziya Alptekin’e konuşan Cumhur İttifakı üyesi Yeniden Refah Partisi’nin Genel Başkanı Fatih Erbakan, Türkiye’nin yaşadığı göç soruna karşı kalıcı bir çözüm bulabilmesi için tek başına mümkün olamayabileceğini belirtti.

Köklü çözüm için bölge ülkelerinin desteği ve elbirliğiyle sorunun çözüleceği kanaatini taşıdığını ifade eden Erbakan, “Yeniden Refah Partisi olarak bizler, şunu ifade etmek isteriz ki, elbette ki, misafirimiz olan Suriyeli kardeşlerimizin salt bir bölgeye sıkıştırılmasından çok, geniş kapsamlı barış, huzur ve istikrarın temini ve her türlü can ve mal güvenliğinin geniş kapsamlı olarak sağlanmasından sonra kendi ülkelerine dönmelerinin daha yerinde olabileceğini ifade etmek istiyoruz. Göçmenlerin sadece oluşturulması düşünülen 10 km derinlikteki bir alana yerleştirilmesinin palyatif bir çözüm olduğunu, asıl çözümün göç ettikleri kendi ev ve topraklarına geri dönmeleridir. Bu konuda Türk Hükümetinin tek başına hareketle inisiyatif alıp çözümü sağlaması mümkün olmayabilir. Bu nedenle bölge ülkelerinin desteği ve elbirliğiyle köklü, kapsayıcı ve kalıcı barışın sağlanmasından sonra GÖÇ sorununa çözüm bulabilmek mümkün olabilir.” diye konuştu.

“BAE’NİN SURİYE KONUSUNDAKİ AKTİF ROLÜNÜ ÖNEMSİYORUZ”

Türkiye ile Suriye arasında yaşanan sorunların ardından, normalleşme süresinde atılan somut adımları desteklediklerini ifade eden Fatih Erbakan, “Suriye’de istikrarın yeniden oluşturulması, akan kanın durması, iç barışın yeniden tesisi, toprak bütünlüğünün, egemenlik ve bağımsızlığının sağlanması konusunda atılacak olan bütün somut adımları desteklediğimizi ifade etmek isteriz. Bu konuda Türkiye’nin Suriye ile yeni bir sayfa açmasını elbette ki önemsiyoruz.

Suriye, aynı coğrafyayı, aynı sınırları paylaştığımız komşu bir ülke olup, ilişkilerin de barışçıl ve iyi komşuluk esasına göre yürütülmesi elbette ki başından beri üzerinde durduğumuz konuların başında geliyor. Suriye’nin sürüklendiği derin krizin içerisinden bir an önce çıkması ve tüm tarafları kapsayan çözümün ortaya konulması elbette ki en büyük arzumuzdur. Suriye’de uzlaşma ve işbirliği kültürünün yeniden tesis edilmesi sorunların çözümüne büyük katkı sağlayacağını ifade edebiliriz. Bu nedenle Türkiye’nin Suriye’de yeni sayfa açmasını başından beri desteklediğimizi ifade etmek istiyoruz. Benzer şekilde BAE lideri Sayın Şeyh Muhammed bin Zayid El Nahyan’ın son dönemde Suriye’de istikrarın sağlanması ve ilerlemenin tesisi konusundaki aktif rolünü de çok değerli bulduğumuzu ifade etmek isteriz.” ifadelerini kullandı.

“MISIR İLE İLİŞKİLERDE İHVAN KONUSUNUN ÇÖZÜMÜ SÖZ KONUSU”

Türkiye ile Mısır arasında başlayan normalleşme sürecini yakından takip ettiklerini ifade eden Erbakan, Libya ve İhvan konusunda her iki ülke arasında ortak bir konsensüse varılmasın mümkün olduğunu söyledi.

Fatih Erbakan, “Suriye örneğinde olduğu gibi Türkiye’nin Mısır ile de yeni bir sayfa açmasını çok değerli buluyoruz. Bizler Mısır ile kardeşçe ilişkilerin sürdürülmesinden yanayız. Şu anda Türkiye-Mısır arasında dışişleri bakanları nezdinde başlayan ilişkilerin daha üst düzeye taşınması ilişkilerin normalleşmesi yolunda önemli kilometre taşı oluşturacağına kanaat getiriyoruz. Bizler Arapça’da yer alan ‘Le Dar ve Le İndar’(Ne Zarar ver, Ne de Zarar Gör) gereği ilişkilerin doğru bir zeminde gelişmesini arzuluyoruz.

Elbette ki, Türkiye ile Mısır’ın İhvan ve Libya konularında ortak bir konsensüse varmalarının mümkün olabileceğini düşünüyoruz. İhvan konusunda zaten taraflar uzun bir zamandan beri dolaylı görüşmeler yapmakta olup, bu konuda ortak bir çözümün söz konusu olduğunu düşünmek mümkündür. Yeniden Refah Partisi olarak, dış politikanın iç politika malzemesi yapılmaması arzusu içerisinde olduğumuzu ifade etmek isteriz. Özellikle Libya’nın toprak bütünlüğünün ve bölünmüşlüğünün ortadan kalkması, istikrarın sağlanması, seçimlerin adil ve barış içerisinde tüm tarafları kapsayacak şekilde yapılması konusunda Türkiye ve Mısır’ın ortak hareketle büyük mesafe alınabileceğini söylemek mümkündür.”dedi.

“BAE İLE İLİŞKİLERİ MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ”

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında son dönemlerde atılan olumlu adımlardan büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Erbakan, işbirliği alanlarının genişletilmesi ve geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Erbakan, “Sıkı tarihi bağlarımızın olduğu BAE’yi, bizim açımızdan büyük öneme haiz dost ve kardeş bir ülke olarak görüyoruz. Bu nedenle, son dönemlerde iki ülke arasındaki ilişkilerin yükselmesini büyük memnuniyetle karşıladığımızı ifade etmek isteriz. Yeniden Refah Partisi olarak, Gelişmekte olan Sekiz Ülke(D-8) teşkilatının büyük gelişme göstermesini ve onun devamı olan ve içinde BAE’nin de olacağı D-60’a evrilmesi için büyük çaba göstermekteyiz. Türkiye-BAE arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi, güçlendirilmesi ve birçok alanda ortak yatırımların yapılması, sosyal ve kültürel alanlarda işbirliği alanlarının genişletilmesi ve geliştirilmesinin her ülkenin yararına olacağını ifade etmek isteriz.” diye konuştu.

“YARDIMLAR NEDENİYLE BAE’YE ŞÜKRANLARIMIZI SUNUYORUZ”

BAE’nin depremde Türkiye’nin yardımına koşan ilk ülkelerden biri olduğunu söyleyen Fatih Erbakan, “Türkiye’yi vuran korkunç depremde BAE’nin tarihi rolünü çok değerli bulduğumuzu ifade etmek isteriz. Özellikle depremin yaşandığı 6 Şubat’ta Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak taziye dilekleri ve desteklerini bildiren BAE Devlet Başkanı Sayın Şeyh Muhammed bin Zayid El Nahyan’ın talimatıyla başlatılan arama-kurtarma, nakdi ve ayni yardımlar ve Khalifa bin Zayed Al Nahyan Vakfı ve Emirlikler Kızılay’ı tarafından aynı gün başlatılan müşterek operasyon kapsamında başlatılan arama-kurtarma, medikal ekipler ile jeneratör ve benzeri ihtiyaç duyulan araç-gereçlerin Türkiye’ye sevk edilmesi hiç şüphesiz depremzede yaralarının sarılmasında büyük katkı sağlamıştır. Bu konuda BAE Devlet Başkanı Sayın Şeyh Muhammed bin Zayid El Nahyan başta olmak üzere, depremde öncü rol oynayan tüm BAE devletine ve halkına en derin şükranlarımızı ifade etmek isteriz.”dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ