Demokrat Zafer

Bursa’da Turizm Can mı Çekişiyor! Turizmciler Çare Arıyor!

Geleneksel turizmde bir yöre gezilir, o bölgenin damak tadına bakılır. Hal Bursa olunca on yıllardır Bursa’nın turizmden istediği payı alamadığı konaklama gecelerinin bile 1,7’de kaldığı söylenir.. Geçtiğimiz haflarda turizm denilince ilk akla gelen isimlerden olan TÜRSAB Genel Başkan Yardımcısı Hasan Eker’in koordinasyonunda bir eğitim faaliyeti gerçekleşti. Çalıştayda çıkan sonuçları Eker gazetemizle paylaştı. Konu başlıklarıyla turizmi ayağa kaldıracak maddeler;

a)Bir çatı yasayla, turizm paydaşlarının koordinasyonu sağlanmalı.
b) Otelcilik ve turizm ulaşım sektörünün de bir yasası olmalı.
c) Tanıtım konusunda bakanlık etkin rol almalı, fakat pazarlamada TÜRSAB belirleyici olmalı.
d) TGA ajans payının ciro üzerinden alınması sektöre zorluklar getiriyor. Bu sorun çözülmeli.
e) 1982 tarihli Turizmi Teşvik Kanunu’nun, 40 yıllık turizm deneyimiyle birlikte tüm paydaşları ilgilendiren düzenlemeler için yeniden ele alınması gerekli.
f) Turizm sektöründe de, kamu yönetiminin planlamalarına özel sektör eşlik etmeli.
g) Destinasyon yönetiminin üç aktörü var; kamu, özel ve karma teşebbüsler yani devletin rolü, yerel kuruluşların rolü ve Türkiye genelindeki mesleki kuruluşların rolü diyebiliriz. Söz sahibi bu üç aktörün, her bir birimin görev tanımları ve sınırları belirlenmelidir. Devlet ve yerel mercilerinki bunun içine esnaf ve vatandaşlar da dâhildir, daha sonra da mesleki kuruluşların görev ve sınırları çizilmelidir.
h) Termal turizm konaklama tesisleri yatırım teşviki verilmesi.
i) Uludağ’ın gerçek sorunu olan altyapı ve çağdaş mekânsal tasarımların oluşturulması süreci acil başlatılmalıdır. (Spor ve Rekreasyon alanları)
j) İznik Ayasofya’nın tapu sahibi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce yeniden projelendirilip, aslına uygun restorasyonunun yaptırılarak, 1331’de Orhangazi tarafından fethedilmesinden sonra özelliği ve mimarisi bozulmadan, kıble tespiti yaptırtarak mihrap eklettiği uygulaması dikkate alınıp Hıristiyanlar için hac merkezi özelliği de değerlendirilerek yeniden ele alıp turizme kazandırılması gerekmektedir.
k) İznik’te, konsülün toplandığı senato sarayının sembolik olarak inşa edilmesi son derece önemlidir.
l) Cumhurbaşkanımızın Bursa Mitinginde belirttiği; “Birçok şehrimize tematik müzeler kazandıracağız, bunlardan birisi de Bursa’ya… Bursa’ya bir Türk İslam eserleri müzesi kazandıracağız” ifadesinde belirttiği büyük bir müzenin hayata geçirilmesi biz turizmcileri oldukça heyecanlandırmıştır. Öneri: Bu müze için en doğru yer Kültürpark’ın doğu kısmındaki, yıkılması planlanan eski
kapalı spor salonu ve lisenin olduğu alandır. Şehrimizin, büyük bir çekim merkezi olan bu müzeye ihtiyacı vardır.
m) Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü ile Dışişleri Bakanlığı Kültür ve Tanıtma Genel Müdürlüğü, Bursa Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında gerekli koordinasyon ve iş birlikleriyle bilimin ışığında, iletişim tanıtmada teknolojinin imkanlarıyla en verimli tanıtım çalışmalarının çok yönlü, tek elden, birlikte sürdürülebilir şekilde yapılması gerekir.
n) Destinasyonlarda turizm hizmetlerinin eğitimli kadrolar tarafından gerçekleştirilmesi amacıyla daha önceki yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen “Ev Pansiyonculuğu ve Sosyal Davranışlar Kursları” “Mutfakta Hijyen” gibi eğitim çalışmalarının, sertifika programlarının düzenlenmesi.
o) UNESCO Dünya Miras Listesine aday olan İznik ilçesinin bir bütün olarak ele alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesi” ilan edilmesi.
p) Turizmi yöneten, uygulayan kamu kurumlarının, turizm şubelerinde çalışan yönetici kadrolarının ve şube çalışanlarının turizme eleman yetiştiren bölümlerden mezun kişilerden oluşması, uzmanlık isteyen bir sektör olarak turizm konusunda teorik ve pratik kararlar alabilen, alanından yetişmiş, okulların Turizm İşletmeciliği, Yabancı Dil, Rekreasyon Yönetimi, kültür ve turizm uzmanlarının istihdam edilmesi.

YAPILMASI GEREKENLER

q) Nitelikli konaklama tesislerinin sayısının arttırılması.
r) Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığı arasında mesleki eğitim protokolü kapsamında, Bursa’daki turizm işletmeleri ile turizm otelcilik okulları arasında uygulamalı eğitim konusunda iş birliğinin aktif hale getirilmesi.
s) Termal turizm konaklama tesislerine yatırım teşviki verilmesi.
t) Termal turizm konaklama tesislerinin ortak tanıtım ve pazarlamasının yapıldığı internet (web) sitesinin yapılması.
u) Sağlık ve termal turizm çalışanlarının sektörde daha kaliteli hizmet vermesini sağlayacak kursların (meslek, dil, kişisel gelişim vb.) açılması.
v) Termal konaklama tesislerine hibe desteklerle kapasite geliştirme ve tanıtıma yönelik destek olunması.
w) Termal tedavi/kür programı odaklı yeni tesislerin açılması
x) Bakanlar Kurulu tarafından turizm merkezi ilan edilen toplam 7 parselde, yaklaşık 8 bin dekar termal turizm yatırım alanı olan Mustafa Kemalpaşa Tümbüldek Termal Turizm Merkezi için yatırımcıya kılavuz oluşturabilecek bir fizibilite çalışmasının hazırlanması.
y) Ticaret Bakanlığı tarafından 2012 yılından beri verilen ve revize edilen sağlık turizmi teşviklerinin daha etkin ve minimum mevzuatla kullanımın yaygınlaştırılması.
z) Turizm sektörü paydaşları ile eşgüdümün geliştirilmesi ve karşılıklı etkileşimden faydalanılması.

aa) Güçlü termal alt yapımız ile uluslararası rekabet edebilecek termal tedavi yapılabilmesi için mevzuat çalışmalarının BURSA SAĞLIK TURİMİ DERNEĞİ ve bu konuda faaliyet gösteren diğer sivil toplum örgütlerinin de bulunduğu bir ekip ile revize edilmesi.
ab) Uludağ alan başkanlığı kurulurken doğa ve çevre örgütlerinin görüşleri dikkate alınarak planlanması gerekmektedir.

BURSA VALİLİĞİ

a) İlçelerin en büyük sorunları ulaşım, altyapı ve otopark sıkıntısı. Bu sıkıntıların elbirliği ile ortadan kaldırılması turizm alanında ivme kazandıracaktır. İlçeler yalnız bırakılmamalı, ilçeler merkez ile bir bütün olarak ele alınmalı ve bu konuda bürokrasi engeli süreçleri yavaşlatmamalı.
b) Yenişehir Havaalanı’nın yurt dışı uçuşları için aktif hale getirilmesi.
c) Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Tabiat Parkı ilan edilen Sansarak Kanyonu’nun çevre düzenlemesi, rota çalışması, tabelalandırma ve ulaşım sorununun çözülmesi.
d) Uludağ Üniversitesi Meslek Yüksek Okulunun mevcut turizm programına yeni bölümlerin (gastronomi ve mutfak sanatlarırekreasyon yönetimi vb.) eklenmesi.
e) Uludağ’ın daha verimli yönetilebilmesi için I. ve II. Gelişim Bölgesi’nin tamamının turizm merkezi olarak ilan edilmesi.
f) Ticaret İl Müdürlüğü tarafından fiyat etiketi denetimlerinin yapılması, turiste yönelik ayrı fiyat uygulamasının denetlenmesi.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

a) Termal Kent hüvviyetimizi tekrar kazanabilmemiz için, Sıcaksu (Tabakhaneler) Bölgesinin tamamı, termal turizm alanı olarak planlanmalı, konut olarak yapılan proje iptal edilmeli.
b) Turizmin 5 ana faktöründen bir tanesi olan, altyapı yatırımlarına önem verilmeli, trekking parkurlarının yönlendirilmesi, kuş gözlem kulelerindeki dürbünler, turistik alanlardaki tuvalet, yiyecek ve içecek üniteleri, otopark gibi ihtiyaçlar ivedilikle çözülmeli.
c) Bursa’da merkezi bir bölgeye, termal otellere ve kongre merkezine yürüme mesafesinde olan, Kültürpark çevresinde bir bölgeye büyük bir müze yapılmalı. Müze’nin en alt katı otopark, giriş katı arkeoloji müzesi,

4. Bursa Turizm Zirves

1. katı Osmanlı Eserleri, 2. katı Cumhuriyet dönemi Bursa, en üst katıda hediyelik eşya ve yiyecek içecek dükkanlarından oluşan en az 5.000m2 taban alanı olan büyük bir müze yapılmalı.
d) Bursa’nın önümüzdeki yıllarda yapılacak büyük alt yapı yatırımlarına aşağıdaki alanlar eklenmeli.
• Bursa-İstanbul Sabiha Gökçen havalimanı arası, direk hızlı tren projesi.
• Disneyland benzeri eğlence alanı, 800.000m2 Golf Alanı, Yat Limanı alanı, Cruise Limanı alanı, şehrin batı tarafında havalimanı alanı.
• Uluabat gölü ile Marmara denizini bağlayan tarihi su yolları projesinin gündeme alınması
e) TÜRSAB ile birlikte, Tophane meydanından Panorama Müzeye kadar olan tarihi aksta turistlerin yürüyebileceği veya ulaşımını kolaylaştıracak bir rota ve mini ulaşım araçları planı yapılmalı.
f) İznik gölünün kenarına turistik tesisler yapılmalı.
g) Keramet Kaplıcaları tesisleşmeli.
h) Karacabey Longoz kuş gözlem kulesi dürbün eksikliği giderilmeli.
i) Gölyazı, İznik ve Uludağ çarşı ve hanlar bölgesinde tuvalet eksikliği giderilmeli.
j) İstanbul’a ve İstanbul havalimanlarına bireysel ulaşımın kolaylaştırılması. Hızlı tren yolu yerinin planlanması.
k) Heykel-Altıparmak-Çekirge meydanı arasında yürüyüş yollarının genişletilmesi, tabelalandırılması ve oturma dinlenme alanlarının çoğaltılması.
l) Dağ köylerinde ve yaylalarda internetin çekmeme sorununun çözülmesi.
m) Büyükorhan ilçesinde yer alan derenin kokusunun nedenlerinin çözülmesi.
n) Uludağ’da kaybolan dağcılar için vadilere barınma yeri ve sığınakların yapılması.
o) Büyükorhan Belediyesi Görecik yaylası ve diğer yaylalar çevresi için çalışmalar yapılması.
p) Cumhuriyet Caddesinin İstiklal Caddesi gibi olması için, daha çok turistlik olması, toptan yerine perakende satış yapılması gerekiyor. Gençlerin oturacağı kafeler, sanat galerileri, kaliteli hediyelik eşya dükkanları olması gerekiyor.
q) Yenişehir – Bilecik yolu bitirilmeli.
r) Tophane’de araç indirime bindirme park sorunu, geçici duraklama sorunu
s) İzmir istikametinde Çalı mevkiine dönüşte kavşaktan yola çıkacak araçlar için cep yapılması gerekir.
t) Otobüslerin Panorama Müzesi’ne park edilip misafirlerin ipek böceği ile Ulucami’ye taşınabilir.
u) Uludağ’ın 12 ay boyunca turist alabilmesi için kış sezonu dışındaki sezonlarda turizm amaçlı sportif faaliyetlerin (trekking / dağ bisikleti / atv / at biniciliği/çim kayağı vb.) daha fazla teşvik edilmeli.
v) Oteller bölgesinin atık su sorununa yönelik kanalizasyon altyapı çalışmalarının tamamlanması.
w) İznik surlarının, Dikilitaş’ın ve diğer arkeolojik eserlerin, korunması, restorasyonu ve çevre düzenlemesinin yapılarak yaşatılması, bu bölgenin özellikle Avrupalı turistler için bir çekim merkezi olacağı kesindir.
x) Tarihi Hanlar ve Çarşılar Bölgesi’nde, tuvalet, çocuk oyun alanları, dinlenme mekanları arttırılmalıdır.
y) Trilye, Mudanya sahilinde yer alan, tarihi önemi ağır basan bir beldedir. Doğası, havası, denizi ve tarihi ile önemli olduğu için, turizm potansiyeli yüksek olan bir yerdir. Bu nedenle, değerlendirilmesi, turizmde bir marka haline getirilmesi gerekir.
z) Burulaş’ın otopark olarak kullandığı alanın turizm araçlarının misafirleri için indirme bindirme ve park yeri olarak ayırması gerekir.

aa) Gölyazı’nın sokaklarına Bursa ile bağı olan ünlü şair ve yazarların isimleri verilebilir.

YAPILMASI GEREKENLER

Sanatsal faaliyetlere bölgede ağırlık verilebilir. Gölyazı aynı zamanda bir açık hava sanat merkezi olarakta çekim alanı olabilir.
ab) İznik ve Uluabat Gölü gibi iki büyük gölü, büyük akarsuları ve Marmara Denizi kıyısında bulunan (Gemlik, Mudanya, Karacabey) ilçelerimizde su sporlarının hizmet ve aktivitelerinin tanıtılması, uluslararası turizm amaçlı sportif faaliyetlerin gerçekleştirilmesi.
ac) Uludağ’ın kış mevsiminde yapılan kış kayak turizmi dışında buradaki tesislerde oniki ay ulusal ve uluslararası toplantı, konser, faaliyetler vb. etkinliklere ev sahipliği yapması için 5 yıllık ve 10 yıllık planlamalar yapılarak hayata geçirilmesi.
ad) Bursa’nın doğal güzellikleri ve temiz havasından yararlanmak isteyen turistler için kamp- karavan alanlarının çoğaltılması, yayla turizmi ve eko turizmi ile bungalov tesislerinin
yaygınlaştırılması.
ae) Bölgelerin tarihi kültürel yapılarını doğal güzelliklerini yansıtan nitelikli hediyelik eşyaların ortaya çıkarılması için hediyelik eşya tasarım yarışmaları yapılarak ortaya çıkan
ürünlerin tanıtımının yapılması. Hediyelik eşyaların üretiminin yapılması amacıyla kadın üreticilerin desteklenmesi.
af) Bursa’yı ziyaret eden kişilerin dönerken yanlarında götürebilecekleri Bursa el sanatları ve geleneksel kültürünü yansıtan hediyelik eşya, yerel lezzetler, coğrafi işaretli ürünlerinden taşınabilir, şık küçük ambalajlarla hazırlanarak satışa sunulması.
ag) Mysia’dan Apollona ad Rhyndacum’a Mysia Yolları projesi gibi destinasyonları birbirlerine bağlayan yürüyüş yolları, bisiklet yolları, patikalar, trekking yapılabilecek alternatif yürüyüş yolları projelendirilerek haritaların çıkarılması, bu güzergahlarda dinlenme alanları, kuş gözlem evleri, seyir terasları yapılarak destinasyonlarda daha uzun süre vakit geçirilmesi sağlanması. Kral Yolu, İpek Yolu, Çini Yolu, Evliya Çelebi Yolu, Zeytin Yolu gibi belirlenecek yol güzergahlarının canlandırılarak tanıtılması.
ah) Unesco Kültür Mirası geçici listesinde olan ve daimî listeye alınmasına ilişkin dosyası tamamlanan İznik’in daimî listeye alınma sürecinin hızlandırılması.
ai) Bursa’nın tarihi kent bölgesinde kalan Muradiye semti ile Emir Sultan semti arasındaki bölgenin Tarihi Kent-Osmanlı Kurucu Şehir olarak ilan edilmesi ve düzenlenmesi.
aj) Bursa il merkezi ve ilçelerindeki tarihi eser kültür varlıklarımızın restorasyonlarının tamamlanıp turizm amaçlı kullanıma açılmasının sağlanması.
ak) İpekçilikte dünya markası olan Bursa’nın tekrar gündeme taşınarak tanıtımının yapılması.
al) Osmanlının ilk başkenti olan ve İstanbul sarayının gıda deposu olan Bursa’da, yüzlerce yıllık zengin mutfak kültürünü ve deneyimlerini anlatan “Mutfak Müzesi” kurulması
am) Zabıta tarafından fiyat etiketlerinin denetimlerinin yapılması.
an) İlçeler ile koordineli olarak etkinlikler planlanmalı benzer etkinlikler yapılmamalı. Yıllık etkinlik planlanması BBB Başkanlığı tarafından koordine edilmelidir.
ao) Termal turizm otellerine ek olarak, Valiliğimiz tarafından açılan termal su kuyuları sayesinde kapasitesi yeterli tüm otellere ve hastanelere termal su dağıtılması.

BURSA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

a) Termal ve Sağlık turizmini geliştirmek amacı ile şehrimizde kür merkezi, sağlık turizmi tesislerinin arttırılması ve yurtdışındaki sağlık sigorta kurumları ile özel sektörün anlaşmalar
yapması için girişimlerde bulunulması.
b) Ayvaini, Oylat Mağaraları, Aktopraklık Höyüğü ve kazımı devam eden Barcın Höyüğü ile ilgili geliştirme çalışmalarının yapılması.
c) Bursa’nın Orhangazi, Mustafakemalpaşa, İnegöl, Karacabey başta olmak üzere bir çok ilçesi turizm yatırımcılarını bekliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel
Müdürlüğü bu ilçeler ile görüşerek, yatırım teşviği verebilir, bu bölgeleri yatırımcılara pazarlayabilir.
d) Derecik Bazilikası kazı çalışmalarının yeniden başlatılması. Kazı alanının güvenliğinin sağlanması.
e) Bursa’da çocuklara yönelik eğlence ve aktivite yerlerinin planlanması gerek.
f) Uludağ’a çıkan turlarda rehber müşterinin isteğine bağlı olmalı ve rehber zorunluluğu kaldırılmalı.
g) Turizmin yoğun olduğu bölgelerde faaliyet yürüten esnaf, taksi şoförleri, işletmeci vb bölge halkının bilinçlendirilmesi için eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerinin yapılması.
h) İznik Roma Tiyatrosu’nun restorasyonunun tamamlanarak kültür sanat etkinliklerine Antalya Aspendos örneğinde olduğu gibi açılması, İznik Roma Tiyatrosu‘nun Marmara Bölgesi‘nin en büyük açık hava kültür merkezi haline getirilmesi.
i) Arkeolojik kazısı tamamlanan Roma Tiyatrosu restorasyon sürecinin tamamlanması.
j) Restorasyon süreci devam eden, tarihi kapılar ve surlarının restorasyonunun tamamlanması.
k) Hisardere Nekropolü kazısının tamamlanması.
l) Çini fırınları kazısının tamamlanması. Sualtı bazilikası kazısının ve Yüzer İskele Seyir Platformu tamamlanması.
n) Yapımına başlanan arkeoloji müzesinin yapımının tamamlanması.
o) 2025’de 1700. yılını idrak edeceğimiz İznik Birinci Konsili’nin Hristiyan dünyasındaki bu çok özel yeri göz önüne alındığında Bursa ve ülkemiz turizmi için kaçırılmaması gereken bir fırsat ortaya çıkmaktadır. Uluslararası bir etkinlik planlanmalıdır.

BURSA KÜLTÜR TURİZM VE TANITMA BİRLİĞİ

a) Dağ ilçeleri ile ilgili turizm ürünü oluşturulurken ve pazarlanırken birbirinin rakibi değil, birbirinin tamamlayıcısı anlayışıyla hareket edilmeli.
b) Termal ve sağlık turizmi konaklama tesislerinin ortak tanıtım ve pazarlamasının yapıldığı uluslararası bir web sitesi yapılmalı.
c) Dizi ve sinema sektörü, tanıtımda daha etkin kullanılmalı.
d) Doğal güzelliklere sahip ilçelerimizde bulunan kıymetli turizm noktalarındaki altyapı eksiklikleri, ilçe belediyelerle birlikte ele alınmalı ve turizme hazır hale getirilmeli.
e) Bursa’nın tarihi ve kültürel zenginlikleri, turizm için tüm altyapı ve üst yapı yatırımlarını tamamlayıp hedef pazarları belirleyerek TGA Turizm Geliştirme Ajansı işbirliği ile belirlenen ülkelerde tanıtım atağının ve çalışmalarının yapılması, Bursa’nın mevcut doluluğunun artırılmasına yönelik hedefimiz olmalı.
f) Kültür turizminde ise güçlü yanımız olan, UNESCO Dünya Miras Listesine giren; Osmanlı İmparatorluğu’nun doğuşu, Sultan Külliyeleri, Tarihi Çarşılar ve Hanlar Bölgesi, Erken Osmanlı Eserleri ve Cumalıkızık’tır. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın, TGA-Turizm Geliştirme Ajansı’nın Bursa’yı, bu özelliklerine vurgu yaparak daha fazla tanıtması, fuarlarda, sosyal medya kanallarında ve tüm tanıtım araçlarında ön plana çıkarması gerekmektedir.
g) Sağlık Turizmi pazarlamasında daha profesyonel, etkin ve geri dönüşü olan çalışmaların yapılması, dijital pazarlama tekniklerinin geliştirilmesi ve odak tanıtımların yapılması.
h) Tanıtıma ayrılacak finansın etkin kullanılarak dünyada “Marka Ülke Algısının” yerleştirilmesi.
i) İznik Gölü’nün uluslararası su sporları etkinliklerine hazır hale getirilmesi.
j) Bursa’mıza özgü geleneksel etkinliklerin gün yüzüne çıkartılarak tanıtılması (mesela; Cumalıkızık Köyü’nde konaklarda gezek geceleri yapılması)
k) Üniversite öğrencilerine yönelik ücretsiz “Bursa’mızı Tanıyalım” turları yapılması ve öğrencilerin bu gezileri sosyal medyasında paylaşmasının sağlanması.
l) Alternatif Turizm başlığı altında toplanan tüm turizm dalları için Bursa sonsuz güzellikler, sayısız çeşitlilikler sunan fırsatlarla doludur. Mesela Agro Turizmi dünyada talep gören
yeni trend olarak karşımıza çıkmakta, Bursa bu alanda da sahip olduğu çeşitliliğini turizme kazandırmalıdır.
m) Bursa markalaşıyor projesindeki Bursa telefon zil sesi daha yaygın kullanılmalı.
n) Bursa’nın turizm, tanıtım ve marka stratejisine uygun olarak etkin ve odaklı bir şekilde tanıtımların yürütülmesi durumunda yeni destinasyonlar keşfetmek isteyen milyonlarca turisti ağırlayabileceği ve turizm pazar payında hak ettiği seviyelere ulaşabileceği değerlendirilmektedir.
o) Dünya’nın dört tarafından insanları yakalayabilmemiz için organize ve planlı şekilde son teknoloji gelişmelere göre devamlı güncellenen dijital strateji oluşturmalıyız.
p) Tüm seyahat acentesi ve turizm paydaşlarının kullanımına açık dijital bir görsel ve video arşivi oluşturulması.
q) Turizm sektörünün yürütücüsü olan sivil toplum kuruluşları TÜRSAB, GÜMTOB, GÜMRED, BURO, Güney Marmara Aşçılar Birliği ile işbirliği yapılarak birlikte tek elden turizm çalışmalarının devamlılığı sağlanmalı.
r) Bursa turizm destinasyonlarının tanıtılması amacıyla, planlı ve hedef pazar belirleyerek uluslararası festivaller, fuarlar, tanıtım günleri, kongreler vb. etkinliklerin düzenlenmesine
hız verilmesi. Etkinliklerden önce yerli ve yabancı yayın organlarıyla iletişim kurularak gerekli duyuruların sağlanması.
s) Başta insan sevgisi, Türk misafirperverliği, tatlı dil, güler yüz, hoşgörü dikkate alınarak geleneksel yemek mutfak kültürünün, Bursa gastronomisinin, gelenek ve görenekler, örf ve adetlerimizin dünya insanlık ailesine kazandırılması amacıyla turizm tanıtım faaliyetlerinde kültürel ve ananevi değerlerimiz öne çıkarılarak planlanması.
t) Geleneksel Bursa yemeklerinin ve sokak lezzetlerinin gastronomi turizmine kazandırılması amacıyla, üniversiteler, BTSO, Esnaf Odası, Bursa Aşçılar Derneği, gibi sektöre yön veren kurum ve STK’ların yurt içi ve yurt dışında gastronomi festivallerine katılımlarında birliktelik sağlanması.
u) Bursa’nın tarihi kültürel mirası, doğal güzellikleri ve gastronomi konularında farklı dillerde kısa tanıtım filmlerinin hazırlanarak uluslararası alanlarda gösteriminin yapılması.
v) Bursa’nın doğal güzellikleri, tarihi dokusu ve gastronomisinin tanıtılması amacıyla, Sosyal Medya içerik üreticileri, yemek yazarları, şefler, tarihçiler, amatör ve profesyonel fotoğrafçılar
ile safari çekimleri, tanıtım gezileri ve atölye düzenlenmesi, etkinlikler sonrasında elde edilen bilgiler ve görsellerin dijital platformlarda (sosyal medya, web siteleri, bloglar vb.) paylaşılması.
w) Kökleri Orta Asya Türkistan’dan Anadolu’ya Bursa’ya uzanan Selçuklu, Osmanlı dönemindeki saray ve halk mutfağı, Cumhuriyet dönemi, göçlerle zenginleşmiş geleneksel mutfak kültürümüzün, yemek çeşitlerimizin gastronomi turizmine kazandırılması, tanıtılması amacıyla yerel yönetimlerin, kamu kurumlarının destekleri ile akademik çalışmaların, yayınların çoğaltılması.
x) Bursa’da turizmin 12 aya yayılmasının sağlanması amacıyla, kitle turizmi olarak nitelendirilen gastronomi, kongre, sağlık, spor, gençlik doğa, kış/kayak, macera/adrenalin, inanç, alışveriş, yayla, kırsal turizm gibi alternatif turizm çeşitlerinin ilçeleri de içinde barındıran projelerle yaygınlaştırılması.
y) Bursa’nın tanıtımında yaş unsuru göz önüne alınarak hem üçüncü yaş gruplarına hem de gençlere yönelik turizm aktivitelerinin düzenleneceği tesislerin planlanarak hayata
geçirilmesi.
z) Bursa’nın somut olmayan kültürel miras unsurları ve geleneksel kültürün yürütücüsü olan somut olmayan kültürel miras taşıyıcılarının, yaşayan insan hazinesi kişilerin,
sanatları ve geleneksel kültürel unsurlarının Bursa Kültür Turizmi ile birlikte tanıtılarak Bursa turizmine kazandırılması (Karagöz ve Hacivat, İpek Kültürü, Zeytin ve Zeytinyağı, İznik Çinisi, Tongurdaklı Kaşık, Keles Bebeği, Tarihi Türk Musikisi, Mehter, Kılıç Kalkan, Gezek vb..

aa) Bursa’da tarihi turistik bölgelere ulaşım ile ilgili detaylı bilgilerin olduğu Türkçe ve çok dilli broşürlerin hazırlanarak, önemli lokasyonlarda, (İznik, Yenişehir, Mudanya Feribot İskelesi, Bursa Terminali, Uludağ, Bursa merkez – Yeşil – Tophane II. Murat Muradiye Külliyesi) turizm danışma ofisleri açılarak hizmet sunulması.
ab) Bursa’nın doğusunda Cumalıkızık, batı yönünde bulunan Misi Köyü, Gölyazı, Mudanya ve Trilye arasında kültür köprülerinin kurulması amacıyla bu üç bölgenin turizm tanıtım faaliyetlerinde bir bütün olarak ele alınması.
ac) Turizm zirvelerinin belli aralıklarla devam ettirilmesi, tekrarlanması, turizm sektör temsilcilerinin yol haritalarının belirlenmesine önemli katkı sunacaktır.
ad) Bakanlığımızın girişimleri ile UNESCO tarafından insanlığın somut olmayan kültürel miraslar listesine alınarak tescil edilen, İznik çinisi, kahve, erguvan bayramı, Hacivat Karagöz, gezek ve danışık, kılıç kalkan ve mehter gibi kültür unsurlarının yurt içi ve yurt dışında Bursa halk kültürü örnekleri olarak tanıtılması.
ae) Gastronomi ve yemek kültürü alanında çalışmalar yapan araştırmacılar, yemek yazarları, dergilerin editörleri, gazeteciler, ünlü şefler ve tur operatörlerinin Bursa geleneksel lezzetlerini
tanımaları ve Bursa’nın kültür mirası olan geleneksel lezzetlerini ve geleneksel pişirme tekniklerini görmelerini ve yerinde tatmaları için Bursa’da belirlenecek destinasyonlara lezzet yolculukları düzenlenmesinin sağlanması.
af) Bursa mutfağının gastronomi turizmine kazandırılması amacıyla gastronomi dalında, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) “Yaratıcı Şehirler Ağına” girmesi için yerel yönetimler başta olmak üzere meslek odaları ve sektör temsilcileri ile ortak çalışma başlatılmalıdır.
ag) Sağlık ve termal turizmi pazarlama stratejisi ve uygulamasının Bursa markası adı altında ortak bir platforma oturtulması böylece daha fazla ve etkili tanıtım yapılması.
ah) Sektör aktörlerinin (kamu, konaklama tesisleri vb.) ortak hareket etmesini ve koordinasyonunu sağlayacak çatı bir kuruluşun oluşturulması, güçlendirilmesi, ortak politika üretilmesi.
ai) Sağlık turizminin diğer turizm türleri (gastro turizm, kültür turizm v.b.) ile birlikte pazarlanacağı bir yapı oluşturulması.
aj) Sağlık turizmi pazarlamasında daha profesyonel, etkin ve geri dönüşü olan çalışmaların yapılması, dijital pazarlama tekniklerinin geliştirilmesi ve odak tanıtımların yapılması.
ak) UNESCO kültür mirası özelliğimiz daha fazla ön plana çıkartılmalı.
al) Pastacılar Odası ile iş birliği yapılarak Bursa Kursu, Napolyon Kirazı ve Deveci Armutu içeren tatlılar yapılıp markalaştırılması.
am) Kentimizin ulusal ve uluslararası kültür insanları, müzisyenleri, bestekarları, sanayicileri, bilim insanları gibi beşeri varlıklarından faydalanılmalı.
an) Bursa’ya gelen her turistin aplikasyon indirerek bu aplikasyondan faydalanması, toplu ulaşımı kullanabilmesi, müze biletleri alabilmesi, gezi parkurları ve haritalarını indirebilmesi
sağlanmalıdır. Etkinlik, otel, acente, transfer gibi ihtiyaçlara ulaşabilmesi. Ayrıca buradan elde edilecek datalar ile turist sayısı, turist tipleri ilgi gören yerler belirlenebilir. Turizm istatistikleri ve verileri elde edilerek Bursa Turizmi buna göre planlanabilir.
ao) Bursa turizm envanteri çıkartılmalıdır.

OSMANGAZİ BELEDİYESİ

a) Şehir merkezinde TÜRSAB ile birlikte turizm güzergahı belirlemeli.
b) Tarihte var olan fakat şu an olmayan değerlerimiz tekrar inşa edilmeli.
c) Panorama Müzesi – Kayhan – Kapalıçarşı arasında turistlere yönelik bir düzenleme yapılmalı.
d) Hisar içerisinde Fetih öncesi ve sonrasındaki yapılar yeniden yapılmalı.
e) Sıcaksu ve tabakhaneler bölgesi yüzde yüz turizme yönelik olarak planlanmalı.

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ VE EĞİTİM

a) Uludağ Üniversitesi’ne bağlı Bursa’da Turizm Fakültesi kurulması.
b) Sektörün beklentisi ve günün koşullarına uygun olarak eğitimlerin planlanması.
c) Öğrenciler mezun olduklarında sosyal medya, dijitalleşme ve bilişim konularında alt yapısı olması.
d) Yabancı dil düzeylerinin yeterli olması.
e) Orta öğrenim çağındaki çocuklarımıza Bursa’nın doğal, tarihi ve kültüre değerlerinin sürekli olarak tanıtılmasının gündemde tutulması.

TÜRSAB

a) Gastronomi turizmi alanında kriterler ve standartlar belirlenmelidir.
b) Bursa’ya gelen turistin beklentilerini net olarak ortaya çıkartacak araştırma çalışmaları yapılmalı.
c) Bursa’nın ilçelerinin çok önemli turizm potansiyeli var. Bu potansiyeli turistlere sunmak için yeni turizm rotaları ve tur güzergahları oluşturulmalı. (İlçe belediye başkanlarının konuşmalarında bu eşsiz turizm alanlarının ayrıntıları okunabilir.)
d) İznik’te konaklama yatırımı yeterli değildir. Otel yatırım teşviki verilebilir.
e) Sanayii kuruluşlarına uygulanan ‘sanayii elektrik tarifesinin’, bacasız sanayi olarak adlandırılan, ülkemizin önemli döviz ve istihdam kaynağı Kültür ve Turizm Bakanlığımıza bağlı tesislerimize de uygulanması çok büyük önem arz etmekte.
f) Bursa günlük ve uzun konaklama içeren paket turları hazırlanmalı ve ilan edilmeli.
g) Avrupa, Doğu Avrupa ve Rusya pazarına yönelik acenteler yatırım yapmalı.

ULUDAĞ ALAN BAŞKANLIĞI

a) Uludağ kış sporları ve turizm master planı hazırlanması.
b) Uludağ’daki otellerin, kış sezonundan sonraki sezonlarda da açık tutulması, yaylalara oksijen turizmi, suni kar üniteleri, kar havuzu, kayak okulu ile kayak yapma sürelerinin uzatılması ve yaygınlaştırılması.
c) Günübirlik gelen ziyaretçiler için, kafe, lokanta eğlence merkezleri gibi günübirlik tesisler yapılması.
d) Kayak sonrası eğlence aktivitesi için mekanların çoğaltılması, spor salonları, sinema ve oyun alanları, güzellik ve spa merkezlerinin yapılması.
e) Alternatif kar ve buz spor faaliyetleri, kar golfu, hedikli kar yürüyüşleri, yamaç paraşütü, sıcak hava balonu turları, buz pateni gibi aktivitelerin olduğu tesislerin yapılması,
f) Oteller bölgesinin atık su sorununa yönelik kanalizasyon altyapı çalışmalarının tamamlanması.
g) Uludağ’da sporcuların yaz kamp dönemleri için kullanabileceği uygun bir tesis halen bulunmamaktadır. Bu tesislerin yapılabilmesi için yeni alanların tahsis edilmesi.

BTSO & ESNAF ODALARI
a) Üyelerinin turizm konularında bilinçlendirilmesi.
b) Turizm faaliyetlerinin desteklenmesi.
c) Sanayi yatırımlarında atık su, hava kirliliği ve çevreye duyarlı tesisler yapılması ve denetlenmesi.
d) Fuar alanına yatırım yapılması.
e) 0 karbon salınımı, karbon ayak izleri ve yeşil enerji ön plana çıktığından tüm planlamalar buna uygun yapılabilmelidir. Turizm olmazsa olmazı olan temiz yatak, temiz yemek, temiz yer kavramları tüm taraflarca öncelikle kabul edilmelidir.

BURSA TURİZM PLATFORMU

a) Bursa turizmi, dünyadaki turizm eğiliminin bireysel turizme yönelik olduğu göz önünde bulundurularak planlanmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ