Demokrat Zafer

İŞÇİDER; ‘KUR KORUMALI ASGARİ ÜCRET YAP, ENFLASYON KARŞISINDA ERİMESİN’

İşçi Haklarını Koruma Derneği (İŞÇİDER) Genel Başkanı İsmail Doru ve genel merkez yöneticileriyle birlikte CHP Yıldırım İlçe Başkanlığı’nı ziyaret etti. CHP İlçe Başkanı Nihat Yeşiltaş; “Ülkemizdeki işçi ve emekçi kardeşlerimizin her geçen gün artan yaşama ve çalışma koşullarına ilişkin sorunları konuşma fırsatı bulduk. Karşılıklı çözüm önerilerimizi anlattık. Nazik ziyaretlerinden dolayı sayın başkan ve yönetimine teşekkür ediyorum. Bursa bir işçi kenti. Sorunlarını yakından takip ediyoruz. Mücadelemiz işçi haklarını korumak üzerine kurulu. Direneceğiz ve kazanacağız. Başka yolu yok.” dedi.

İşçi Haklarını Koruma Derneği Başkanı İsmail Doru, CHP Yıldırım İlçe Örgütüne çalışmalarında başarılar diledikten sonra Türkiye’de sendika sistemini değerlendirerek “Türkiye’de sendikacılığın yeterli olması mümkün değil. Sendikaların önünde kocaman setler var. İşveren şu an istemiyor ise hiçbir işveren sendikalı olamaz. Eskiden Bölge Çalışma Müdürlüğüne müracaat edilirdi.6 gün içinde de yetki verilirdi. Şimdi Ankara’ya Bakanlığa müracaat ediyorsun 11 ayda yetki geliyor. Yetki gelmeyle de bitmiyor, yetki gelince hukuk devreye giriyor. İşverenin yetkiye itiraz hakkı var. Dava açıyorsun 3 yıl sürüyor, sendikaların önünde ki en büyük engel adalet. Adalet işlemeli, sendikaların yetki davaları 1 haftada bitmeli.30 Milyon SGK’lı işçinin olduğu Türkiye’de 1 milyon 900 sendikalı işçi varsa burada yapacak bir şey yok. Hak verilmez alınır. Örgütlenmeden bir araya gelmeden hak yok. Ülkede en az 20 milyon sendikalı işçi olmalı ki sendikasızlarda o haklardan yararlanabilsin’ dedi.

‘HER ÇIKAN YASA MAĞDURİYET DOĞURUYOR’

Doru, ‘EYT’liler bu mücadeleyi güzel yaptı ama sadece benim hakkım derse,bizim hakkımız olmaktan çıkıyor.Bu yasayla kısmen de olsa mağduriyetlerin bir kısmı giderilmiş oldu ama 10 yıl bekleyenler,mağdur olanlar oldu. Her çıkan yasa bir mağduriyet doğuruyor. Kayıt dışı ekonomi çığ gibi büyüyor. Bugünkü koşullarda birçok işyerlerinde asgari ücretin altında çalıştırılan Suriyeli, Afganlar olduğunu herkes biliyor. Kayıt dışı ekonomi körükleniyor. Günleri tamamlama sorunlarıyla karşılaşıyorlar. Bu yasa tamam mağdurlara bir nebze hakları verildi. 99’da ki yasada kadınlar 20 yılda, erkekler 25 yılda 5000 günü doldurduğunda emekli olunur deniyordu. Peki, mademki 99 öncesine döndük burada yeni çıkan yasa böyle çıkmamalıydı.3600 günden emekli olması gerekenler emekli olamıyor. 58 yaşını beklemek zorundalar. Yani bir yandan mağdurları önleyelim derken bir taraftan da mağduriyetler arttırılıyor. Sürekli yasalar değişiyor, yasaların bu kadar değişmesi bu halkın yararına olması mümkün değil.2008 de çıkan yasa kökten iptal edilmeli. Türkiye’de ki hayatın olağan akışına aykırı, işsizlik fonunu olması gerektiği gibi işlet, iş bulamadığı zaman vatandaşın iş bulana kadar ücretini ver emeklilik yaşını getir 65 e. Yani hep bir tarafı eksik çıkıyor, yasaların hep bir tarafı eksik olmaz’ dedi.

2AVRUPA’DA ÖLÜMLÜ İŞ KAZALARINDA BİRİNCİYİZ’

İş kazaları değince akla iş cinayetleri geldiğini belirten Doru, ‘Avrupa’da ölümlü iş kazalarında birinciyiz. Bizden sonrada Fransa geliyor. Yılda ortalama 2000-2500 arası işçimizi iş kazalarında kaybediyoruz. Günde ortalama 6 işçimizi iş kazasına kurban veriyoruz. Dünya sıralamasına baktığımızda 10. sıradayız iş kazalarında. Birçok Avrupa ülkesinden yaşam tarzı bakımından önceyiz peki iş kazalarında neden bu noktadayız. Çözüm yollarına bakmak lazım. İş güvenliği uzmanının maaşını işveren veriyor. İşyerindeki eksiklikleri bildiriyor yetkiliye. Yetkili bir maliyet çıkartıyor maliyetler yüksek geliyor. Onu öyle mi yapsak böyle mi yapsak derken, para kazanmak insanın sağlığından daha önemli noktaya geliyor. Burada önleyici tedbirler yaptırımlar yapılabilir mi evet. Ama yetkili kurumlar yaptırım uygulayamıyor. Bizim işyerlerinde de sözde bu eğitimler yapılıyor ama yeterli değil’ dedi.

‘KUR KORUMALI ASGARİ ÜCRET YAP, ENFLASYON KARŞISINDA ERİMESİN’

Doru, ‘Asgari ücretin 8500 lira olması bu ülkede çözüm değil. Her yıl günlerce aylarca asgari ücret için oturumlar gerçekleşiyor. Biz diyoruz ki bu kadar bağırıp çağrışmanıza gerek yok, kur korumalı getirelim asgari ücreti. Asgari ücret dediğim herkese verilecek ücret değildir. Hiçbir mesleği olmayan, hiçbir becerisi olmayan ilk defa işyerini gören vatandaşa işi öğrenene kadar verilecek ücrettir. İşçilerin yüzde 70’i asgari ücrete çalışıyor. Avrupa ülkelerinde asgari ücretle çalışan işçi sayısı yüzde 3. Sendikaların önü açılmadığından, sendika toplu iş sözleşmeleriyle hak alınamadığından dolayı bütün ücretler asgari ücret seviyesine geldiği için biz bu olayları yaşıyoruz. 10 yıllık bir işçi 8.750-9.000 lira alıyor yeni giren işçi 8.500 lira alıyor. Diğeri ben 10 yıldır buradayım, bu işi biliyorum aramızda 250 lira fark var diyor. İş yerlerinde iş barışını göz göre göre bozdular’ dedi.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ