Demokrat Zafer

İYİ YENİŞEHİR; “İLÇEMİZ DEPREME HAZIR OLMALI!”

“Yenişehir depreme hazır mı?” soruyu İYİ Parti İlçe Başkanı Ercan Özel muhataplarına sordu. Özel; ” İYİ Parti Yenişehir İlçe Başkanlığı olarak Türkiye’yi yasa boğan, tüm milletimize büyük acılar yaşatan, on binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği, yüz binlercesinin evsiz kaldığı deprem felaketinin ardından acil bir şekilde ilçemizde deprem ile ilgili geniş kapsamlı bir hazırlık yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki deprem felaketlerinin ardından, MTA ve AFAD tarafından Türkiye’nin en aktif fay kuşaklarından biri olan Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun etkisi altında kalan Bursa için paylaşılan deprem risk haritasında, Yenişehir ilçemiz birinci derecede riskli deprem bölgeleri arasında açıklandı.

RİSKLİ BÖLGE VE KÖTÜ ZEMİN’E KARŞI ÖNLEM ALMALIYIZ.

Yenişehir’in büyük bir bölümü “Ayrılmamış Kuvaterner Çökeller” olarak adlandırılan sıvılaşmanın yoğun olarak görüldüğü depreme çok dayanıksız bir zeminden oluşuyor. Olacak bir depremde bu zeminin üzerindeki yapılar aynı standartlarda inşa edilseler bile sağlam kayalar üzerindeki yapılardan kat kat daha fazla etkilenecekleri, hasar görecekleri ve yıkılacakları bilimsel bir gerçektir.

Deprem fay hatları üzerinde yaşadığımız gerçeğini hepimiz biliyoruz. Bu fay hatlarının birgün kırılacağı da herkesin malumudur. Tüm bu gerçekler ortadayken buna göre davranmamız ve zararları en aza indirmek için çalışmalar yapmamız gerekmez mi?

YENİŞEHİR BELEDİYESİ’NE ACİL ÇAĞRIMIZDIR.

Verdiğimiz bilgiler ve sizlere sunduğumuz görsellerden de anlaşılacağı üzere ne yazık ki! Yenişehir’den 3 adet fay hattı geçmekte ve ilçemiz önemli bir deprem tehlikesi altında bulunmaktadır. Deprem öncesi güvenliği sadece belediyelere bırakılacak bir iş değildir. Ancak belediyelerin bu konudaki özverili çabası ve yapılan planları uygulamaya koyması oldukça önemlidir. İYİ Parti Yenişehir İlçe Başkanlığı olarak çağrımız; Yenişehir Belediyesi’nin, Mimarlar Odası, Jeoloji ve İnşaat Mühendisleri Odası’nın yanında üniversiteler ile protokol imzalayarak güvenli bir Yenişehir ve güvenli bir gelecek için çok geç olmadan çalışmalara başlamasıdır.

Depremi engellemenin mümkün olmadığını, ancak insan eliyle büyük bir afete dönüşen depremlerin zararlarını azaltmanın mümkün olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Türkiye’de meydana gelen depremler ve bugüne kadar yapılan tüm araştırmalar, afet zararlarının önemli ölçüde denetimsizlikten ve ihmalden kaynaklandığını, doğa olaylarının afete dönüşmesinin en önemli nedenlerinden birinin de “yapı denetim sistemi” olduğunu gösteriyor.

OKULLARIMIZ NE KADAR GÜVENLİ?

Hepimizin bildiği gibi İstanbul’da 93 okul deprem riski nedeniyle tahliye edildi. Bizler ilçemizde hangi okulların riskli bir yapıda olduğunu maalesef bilmiyoruz. Olacak muhtemel bir deprem de özellikle ülkemizin geleceği olan öğrencilerimiz için hayati önemi bulunan başta okullarımız olmak üzere toplu konut, kamu binaları, iş yerleri, site vb. yerlerin deprem risk dereceleri ve deprem dayanıklılık durumlarının tespitinin yapılması en önemli konuların başında gelmektedir.

Depremlerde yaşadığımız can ve mal kayıpları, yapı denetim sisteminin ne derece yetersiz ve sorunu çözmekten uzak olduğunu bizlere göstermiştir. İnsanı, deprem değil, kötü bina yapanlar, yaptıranlar, yapılmasına göz yumanlar öldürür. Deprem sadece bir sebeptir. Bursa’da birkaç belediye hariç, yerel yönetimler Bursa’nın deprem kuşağında olduğuna maalesef inanmak istemiyor. Deprem olmadan hiçbir tedbir almayan, ancak sonrasında gündemine alan yerel yöneticilerin bölge halkına karşı büyük bir ihanet içerisinde oldukları yadsınamaz bir gerçektir.

DEPREM EYLEM PLANI HAZIRLANMALI.

Bunların yanı sıra halkın depremden önce, deprem sırasında ve sonrasında neler yapması gerektiği konusunda eğitilmesi sistemli bir biçimde yapılmalıdır. Bu konuda arama kurtarma ekipleri kurulmalı mevcut olanlar ise desteklenmelidir. Yine deprem sonrası toplanma alanları önceden halka duyurulmalı ve mahallelerin büyüklüklerine göre deprem konteynırları konularak zaman zaman bakımlarının yapılması gerekmektedir. Deprem sonrası kurumların koordinesi, kimlerin nerelerden sorumlu olacağı, hangi iş makinalarının nereye, nasıl ve kimlerin koordinasyonunda müdahale edeceği, konteynır kentin nereye kurulacağı, yardımların organizasyonu konularında Yenişehir için hazırlanacak deprem eylem planı oldukça önemlidir.

Devletimiz, deprem riski konusunda Yenişehir’in tehlikeli bir durumda olduğunu ve önlem almamız gerektiği hususunda bizleri uyarıyor.  Yenişehir olarak bizlerde uyarıları dikkate alarak bu konuda acil bir çalışma içerisine girmeliyiz. İlçemizde ki deprem gerçeği ve tüm veriler ortada iken İYİ Parti olarak bizlerin düşüncesi halkımızın can ve mal güvenliği için bir an önce çalışmalara başlanması gerekliliğidir. Eğer şimdiden depreme karşı hazırlıklarımızı en kısa sürede tamamlarsak oluşacak deprem bir afete dönüşmez ve bir doğa olayına sadece tanıklık etmiş oluruz ama yapamazsak çok büyük kayıplara uğrarız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ