Demokrat Zafer

Kaçak binaları önlemek için yapı polisi kurulması gerekiyor

Aysın Komitgan’ın sunduğu Gün’Aysın programının bugünkü konuğu İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Eski Başkanı Mehmet Albayrak oldu. Albayrak, “Kaçak yapılaşmayı durdurmamız lazım!” dedi.

Mehmet Albayrak: Bursa'da kaçak yapılaşmayı durdurmamız lazım!

HACER HALICI / BURSADA BUGÜN

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Eski Başkanı Mehmet Albayrak 10 ilde yaşanan depremi değerlendirirken, Bursa‘yla ilgili açıklamalarda bulundu.

“YARALARIMIZI SARACAĞIZ”

Albayrak, “Bulunduğumuz nokta şu an itibarıyla hiç iç açıcı değil. Depremin büyüklüğü ile ilgili böyle bir afet öngörülemedi. Dünyada hiç kimse öngörmemiştir. Bilim insanlarının söylediğine göre dünya literatüründe ilk üçe girecek boyutta bir depremle karşı karşıyayız. Çok ciddi bir deprem. Ama biz alabileceğimiz kadar önlem alamadık. Bu topum bir daha ayağa kalacak. Yaralarımızı saracağız” şeklinde konuştu.

DEPREME NASIL HAZIRLANACAĞIZ?

Sanayi bölgelerinin büyükşehirlerden taşınması gerektiğini söyleyen Albayrak, “Sanayi nereye giderse insanımı oraya toplanıyor. Sanayi bölgelerimizi daha güvenli bölgelere taşımamız lazım. Bu da insanların oraya taşınması demektir. Bursa’ya ciddi anlamda göç geliyor. Şimdi daha da çok gelecek belki. Kaçak binalar hala kullanılmaya devam ediyor. Şehirlerimizde nerenin acil dönüştürülmesi gerektiğini, nereden başlayabileceğimizi bilmemiz lazım. Kötü binalar yıkılıp tekrar yerine sağlam binaların yapılması gerekiyor. Dönüştürmeye başlamamız lazım. Bursa‘da kayıtlı 7 bin tane inşaat mühendisi var. Biz Bursa‘da bunun üstesinden gelebiliriz. 21. yüzyıldayız, artık kaçak bina yapılmaması lazım. Kaçak binaları önlemek için yapı polisi kurulması gerekiyor. Kimse evinin depreme dayanıksız olduğunu bilmek istemiyor” ifadelerini kullandı.

“GÜÇLENDİRME KAVRAMI LİTERATÜRE GİRMESİ LAZIM”

Çok küçük dokunuşlarla binalar depreme hazır hale getirilebileceğini söyleyen başkan, “Bunun adı güçlendirmedir. Her binayı yıkıp yakmak Türkiye ekonomisinde mümkün değildir. Bu da artık literatürümüze girmediş lazım. Güçlendirme kavramı ilk defa körfez depreminden sonra 2007’de yönetmeliklerimizin arasına girdi. Ondan öncesinde yoktu. Körfez depremi bazı konularda bizim için milat oldu ve birisi de budur.  Beton kalitesiyle ilgili hiçbir sıkıntımız yok” açıklamasında bulundu.

BURSA’DA DÖNÜŞÜM YOK

Albayrak, “Bursa‘da herhangi bir dönüşüm olmuyor. Baktığımızda şehir merkezinde Çarşamba‘da, Altıparmak‘ta hiçbir binanın yıkılıp yenilendiğini görmedim. YıldırımOsmangaziNilüfer‘de iyi gitmiyor bunu da açık yüreklilikle söyleyebilirim. Nilüfer’in ovası da Özlüce gibi hiç iç acıcı değil.  Bursa’mız merkez itibarıyla hiç iyi durumda değil. Bir an önce harekete geçmemiz lazım” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ