Demokrat Zafer

BEN OKURUM’UN YENİ BÖLÜMÜNDE, HARPER LEE’NİN ÖLÜMSÜZ ROMANI “BÜLBÜLÜ ÖLDÜRMEK” VAR!

Deneyimli yayıncı Deniz Yüce Başarır’ın storytel.tr sponsorluğunda hazırladığı podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünün konusu, Harper Lee’nin Pulitzer ödüllü romanı Bülbülü Öldürmek. Başarır, dünya edebiyatının en sevilen büyüme hikâyelerinden biri olan bu romanı dünyaca ünlü çizer M. K. Perker ile konuşuyor. “Bülbülü Öldürmek, çok mutlu olduğumuz, sevdiklerimiz okusun diye tavsiye ettiğimiz kitaplardan,” diyen Perker, romanın hikâyesinin masumiyetle başlayıp tecrübeyle tamamlandığına dikkat çekiyor. Usta çizer, dinleyicilerine “Bülbülü Öldürmek’i okuyun ama benim gibi yapmayın, filmi sonra seyredin,” tavsiyesinde bulunuyor ve ekliyor: “Çünkü her okuduğumda hâlâ Gregory Peck karşıma çıkıyor. Bu da büyük haksızlık yazarın yarattığı karaktere…”

Sohbetle bilgiyi buluşturan podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünde, dünya edebiyatının en sevilen büyüme hikâyelerinden biri var: Amerikalı yazar Harper Lee’nin 1960 yılında yayımlanan romanı Bülbülü Öldürmek. Deniz Yüce Başarır, ırkçılık, adaletsizlik, önyargılar ve toplumsal baskılar ekseninde gelişen olayları küçük bir kız çocuğunun, Scout’un ağzından anlatan romanı, dünya çapında çizerimiz M. K. Perker ile konuşuyor. Yıllarca mesleğini Amerika’da sürdüren, hâlâ da yeni kıtanın önemli basın organlarında imzasına sık sık rastlanan Perker’le Başarır, romanı bu ülkenin gerçekleri ışığında tartışıyor. Ve Bülbülü Öldürmek’in avukatı, babası, aklıselim kahramanı Atticus da sanki bir köşeden muhabbete eşlik ediyor. Başarır aynı zamanda, her zaman olduğu gibi romanın en can alıcı bölümlerinden alıntılar seslendiriyor.

“Güneyli edebiyatı diye bir hakikat var”

Bülbülü Öldürmek’in ve karakterlerinin Güney’den geldiğini söyleyen M. K. Perker, “Güneyli edebiyatı diye bir hakikat var,” diyor ve anlatıyor: “Güney’den neden bu kadar iyi yazarlar çıktığını sorduklarında Harper Lee, ‘Bizim hiçbir şeyimiz yoktu. Sinemaya gitmek yoktu, beyzbol izlemeye gitmek yoktu, hiçbir şey yoktu. Sadece konuşmak vardı’ diye cevaplıyor. Konuşmak da tabii hikayeler anlatmak ya da dedikodu yapmak.” Perker, Harper Lee’nin yazarlık hayatıyla ilgili ise “Genellikle bu otobiyografik olan romanları yazan yazarlarda zaten arkası gelme ihtimali zayıf oluyor… Çok önemli bir silahı bu tür bir hikâyede ortaya çıkarmış oluyor bu tür yazarlar,” yorumunu yapıyor.

“Romanların çizgi romana uyarlanmasına çok karşıyım”

Romanların çizgi romana uyarlanmasına çok karşı olduğunu söyleyen M. K. Perker, “Kitabı kitaba adapta etmek biraz garip. Çizgi roman olduğunda; o kişinin aslında senaryo yazma kabiliyeti olması gerekiyor,” şeklinde konuşuyor. Harper Lee ile Truman Capote’nin arkadaşlığına da değinen Perker, “Milyonda bir olabilecek, evrende oluşabilecek tatlı kazalardan biri gibi. Nasıl olabilir de bu iki şahane yazar kapı komşusu olarak büyürler ve büyüdüklerinde de bu dostlukları devam eder. Biri diğerini romanında kahraman olarak kullanır, diğeri onu çok el üstünde tutar…” diyor.

Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.

“BEN OKURUM” HAKKINDA

Değişen medya düzeninde podcast’ler gün geçtikçe önem kazanıyor. Tüm dünyada sayısı hızla artan bu yeni mecra için Türkiye’de de durum farklı değil. Çoğunlukla sohbet ya da monolog ağırlıklı podcast’lerin arasında, nadir de olsa tematik yapımlar da ortaya çıkıyor. Türkiye’nin en deneyimli yayıncılarından Deniz Yüce Başarır’ın imzasını taşıyan “Ben Okurum” adlı podcast de bu nadir yapımlardan biri. “Ben Okurum”un her bölümünde farklı bir kitaba odaklanan Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken, yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Her bölümüne farklı bir ismin konuk olduğu “Ben Okurum”u bir arkadaş sohbeti gibi dinlemek de mümkün; kitaplar hakkında konuşan, tartışan, kitap sevgisini paylaşan dostların muhabbeti olarak… Ancak bu sohbetle sınırlı kalmayan podcast, söz konusu kitaptan alıntıları ve Deniz Yüce Başarır’ın kitapla ilgili bilgileri, kendi fikirlerini, yaşanmışlıklarını paylaştığı metinleri de kitap meraklılarına sunuyor. Birbirini tamamlayan, ustalıkla bir araya getirilmiş bu üç parçalı yapısı, “Ben Okurum”u diğer podcast’lerden ayıran en önemli özelliklerinden biri.

DENİZ YÜCE BAŞARIR HAKKINDA

Psikoloji okudu. Seslendirme sanatçılığı, çevirmenlik, televizyon programcılığı ve sunuculuğu yaptıktan sonra 2003 yılında editör olarak Doğan Kitap’ta yayıncılığa başladı. 2017 yılında yayın direktörüyken yayınevinden ayrıldı; aynı yıl genel yayın yönetmeni olarak hep kitap’ın kurucu ekibinde yer aldı. Mart 2019’da bu görevinden de ayrılan Başarır, şu günlerde Storytel’de birçok kitabın sesi olarak ve “Ben Okurum” adlı podcast’iyle dinleyicilerle buluşuyor. Başarır’ın, babası ve Kent Oyuncuları’nın kurucularından usta tiyatro adamı Kâmran Yüce’nin arşivine dayanarak kaleme aldığı Perde Kapanmasa Görecektiniz, Kâmran Yüce’nin Arşivinden Kent Oyuncuları’nın Kuruluş Hikâyesi (1959-1986) adlı kitabı Ekim 2021’de okurlarla buluştu.

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ