Demokrat Zafer

Yaşasın Makina Mühendisleri Odası, Yaşasın TMMOB

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şubesi’nin 18. Olağan Genel Kurulu başladı.

Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Yerleşkesi Oditoryumu’nda başlayan Genel Kurul’da saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından yapılan oylamada Divan Başkanlığı’na C. Serdar Sönmez getirildi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nin 18. Olağan Genel Kurulu açılış konuşmasını TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Fikri Düşünceli yaptı. “Bilindiği üzere TMMOB Makina Mühendisleri Odası, Anayasanın 135. Maddesi kapsamında çıkarılan, 6235 Sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu’na göre 1954 yılında kurulmuş kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Odamız, bilimsel teknik mesleki temeller, demokrasi, insan hakları, barıştan yana, ülke ve toplum yararı gözeten ve yurtsever bir çerçevede çözümler öneren bir yaklaşımla çalışmalarını sürdürmektedir.” ifadelerini kullanan Düşünceli konuşmasına şöyle devam etti:

MMO, bu bağlamda bütün birikimlerini ülkemizin gelişmesi, bağımsızlığı, sanayileşmesi, çağdaşlaşması, kalkınması, hakça bölüşüm, barış ve demokratikleşmeden yana bir çalışma anlayışı içerisinde seferber etmektedir.

Sözlerimin başında, 17. Dönem Şube Yönetim Kurulu olarak, Şubemizin bugünkü güçlü konuma gelmesinde, emeği geçen herkese, tüm dönemlerin temsilcilik, başkan ve yürütme kurulu üyelerine, geçmiş dönem şube başkan ve yönetim kurulu üyelerine, danışma kurulu üyelerine, komisyon üyelerimize, çalışanlarımıza ve kısaca tüm örgütlü üyelerimize çok teşekkür ediyoruz.

Aramızdan sonsuzluğa uğurladığımız bütün meslektaşlarımızı da saygıyla ve şükranla anıyoruz.

Cumhuriyet tarihinin en ağır krizinin yaşandığı günlerden geçtiğimiz bu günlerde Yoksulluk, işsizlik, hayat pahalılığı; yüksek döviz, yüksek faiz, yüksek enflasyon sarmalı sürüyor. Açlık sınırı 4 bin lirayı geçti, yoksulluk sınırı 13 bin lirayı aştı. Yüksek dış borç ve enerji fiyatlarındaki artış da halkın ekonomisini zorluyor.

Bu krizin nedeni uygulanan özelleştirme politikaları, üretimden uzaklaşma, sıcak paraya dayalı büyüme modelinin, üretim yerine ranta dayalı alanlara yatırım yapılması, çılgın projeler olduğunu biliyoruz. Krizi yönetemeyen AKP iktidarı ve tek adam rejimi halkın önüne bir çözüm önerisi sunamıyor, sunmasını da beklemiyoruz.

Cumhuriyetin ilk yılları, erken dönemi, sonra da 1960’lar, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) öncülüğündeki planlı yıllar, çözümün ne olduğunu anlatıyor bize. 24 Ocak kararlarının alındığı 1980 sonrası ise çözümün ne olmadığını gösteriyor hepimize. Çünkü aradan geçen 41 yılda, ülkemizi tek başına veya koalisyon ortağı olarak yöneten çok sayıda partiye karşın, özünde tek bir ekonomik program çıkıyor karşımız. Serbest piyasa ekonomisi, kapitalizm, neoliberal düzen, özelleştirmeler, sosyal devletin tasfiyesi, emeğin baskılanması.

Türkiye; kamucu politikalardan uzaklaştıkça sanayi altyapısı zayıfladı. Büyük kentlere, aşırı nüfus akını oldu. İşsizlik, eşitsizlik arttı. Bölgeler ve sınıflar arasında gelir dağılımı daha da bozuldu. Devlet sanayileşmeye öncülük etmeyince, özel sektör yeterince kârlı bulmadığı yörelere yatırım yapmayınca, sorunlar daha da büyüdü, yapısal hale geldi. Ulaşımda ve yük taşımacılığında karayolları öne çıktı, bu da dışarıya bağımlılığı artırdı.

Bu süreçte, sanayi ve tarımda da çözülme ve tasfiye süreci hızlandı, Ülke yönetiminin yanlışlarının faturası daimi olarak halka çıkartıldı, çıkartılmaya devam ediyor, çalışma yaşamında güvencesiz çalışma biçimleri yaygınlaştırıldı. İşsizlik, yoksulluk ve hak kayıpları meşrulaştırıldı.

Odamız açısından da çok farklı, hiç deneyimlemediğimiz bir dönemi de geride bırakıyoruz. Şube seçimlerimizi yaptıktan yaklaşık bir ay sonra başlayan pandemi süreci örgütümüzü de derinden etkiledi. Ezbere yaptığımız işleri farklı yöntemler ile yapar olduk. Bu süreçte yaptığımız çalışmalarda, etkinliklerde teknolojinin olanaklarını kullanmak bazı kolaylıklar sağlarken, bazı hendikapları da beraberinde getirdi. Üye ile sıcak temas olmaması, yüzyüze görüşemenin, şubeye gidiş gelişin azalması gibi. Bütün bunlar deneyimlemediğimiz bir durumdu. Örgüt olarak bu alışılmadık duruma iyi bir refleks verdiğimizi düşünüyorum. Uzaktan yapılan toplantılar, webinarlar, seminerler ile önemli sayılabilecek bir etkileşim sağlandığını düşünüyorum. Sahadaki teknik çalışmalar da gerekli önlemler alınarak kesintiye uğramadan devam etti. Pandemi etkisini sürdürüyor ama hayat ta devam ediyor. Bundan sonrada Her şeye rağmen ülkemiz, halkımız, mesleklerimiz ve meslektaşlarımızdan yana olan TMMOB`nin ve Odamızın çalışma programı ve ilkeleri, tarihsel olarak bizim rehberimiz, kılavuzumuz olmaya devam edecektir, etmelidir.

İktidarın TMMOB ve Odalarımızı her açıdan sınırlayan, olanaklarımızı ve mesleki etkinliklerimizi daraltan politikalarına karşı meslek alanlarımızı koruma, yeni meslek alanları açma ve demokratik kitle örgütü olma hüviyetimizi pekiştirme çabalarına hız vermeli; meslek alanlarımız ve eğitimde gerçekleşen dönüşümlerin, Odalarımız ve TMMOB`nin geleceğini etkilemesine karşı özel çabalar içine girmeliyiz.

Örgütlü üye ilişkilerimizi yeni yöntemler de ekleyerek geliştirmemiz, daha fazla üye ile temas kurmamız ve onları örgütlü üye ağına dahil etmemiz gerekiyor.

İşte böylesine zorlu bir dönemi bugün geride bırakıyoruz.

Sizlere dağıtılan ve birazdan özet sunumu yapılacak olan 17. Dönem Çalışma Raporunda bu çalışmaları ayrıntılı olarak göreceğiz. Bu nedenle ben yalnızca pandemi şartlarında ne yapılabildiyse onu yaptığımıza inanıyorum diyerek geçmek istiyorum.

Bu dönemle birlikte, yönetim kurulundan birkaç arkadaş dahil bende bir dönem başkan vekilliği, 3 dönem şube sekreterliği, 3 dönem İl Loordinasyon Kurulu sekreterliği ve 2 dönem de Şube Başkanlığı olmak üzere toplam oniki yıl süren görevimi dönem başında açıkladığım üzere bırakıyorum. Bu görevlerimiz esnasında; çalışmalarımızın gerçekleştirilmesinde katkısı bulunan;

Çalışmalarımızı ve kararlarımızı zenginleştirerek bizlere destek olan Oda Yönetim Kurullarına, Oda Organlarında görev alan üyelerimize, İl/İlçe temsilcilik Yürütme Kurulu Üyelerine, Meslek Dalı ve Uzmanlık Komisyonu üyelerine, İş yeri temsilcilerine, TMMOB ve Oda delegelerine, Şube çalışanlarına ve danışmanlarımıza, düzenlediğimiz etkinliklerimize katılan tüm üyelerimize ve dostlarımıza,kısaca emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca, etkinliklerimizde yanımızda bulunan bilim insanlarına, uzmanlara,

Çalışmalarımızda birlikte omuz omuza yürüdüğümüz, TMMOB Bursa İKK bileşeni meslek odalarımızın değerli yöneticilerine, üyelerine, BAOB bileşeni meslek odalarımızın değerli yöneticilerine, üyelerine, Emek örgütlerinin değerli yöneticilerine, üyelerine, Üniversitelerimiz başta olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşların değerli yöneticilerine ve nihayet çalışmalarımızı kamuoyu ile paylaşılmasına yardımcı olan Bursa basını emekçilerine teşekkür ediyorum. Bir özel teşekkürde pek çok fedakarlıklara katlanan sevgili eşime ediyorum.

Sözlerimi tamamlarken,

Şube Genel Kurulumuzun ve Şube Seçimlerimizin başarılı geçmesini, ülkemize, kentimize, mesleğimize ve meslektaşlarımıza yeni ufuklar açmasını diliyorum.

Yeni çalışma döneminde görev almak için aday olan tüm meslektaşlarıma teşekkür ediyor, seçilecek olan yeni Şube Yönetim Kurulu üyelerine ve Oda Genel Kurulumuzda şubemizi temsil edecek olan Delegelerimizi şimdiden kutluyor, başarılar diliyorum.

Genel kurulumuza katılarak duyarlılık gösteren siz değerli konuklarımıza ve meslektaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.

Vazgeçmiş gibi görünsek te bazen bir-iki adım geri durmak, kalan diğer herşeyi korumak/kurtarmak anlamına gelir diyor;

Hepinizi tekrar saygı, sevgi ve dostlukla selamlıyorum.

Yaşasın Makina Mühendisleri Odası

Yaşasın TMMOB.”

Düşünceli’nin konuşmasından sonra kürsüye gelen TMMOB MMO Bursa Şube Sekreter Üyesi Ferudun Tetik, 17. Dönem Çalışma Raporu’nu sundu. Tetik’in ardından söz alan Oda üyeleri görüş ve önerilerini paylaştılar.

BAOB Yerleşkesi’nde TMMOB’ye bağlı birçok oda ile sivil toplum örgütleri ile bazı partilerin yöneticilerinin de konuk oldu.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesinin 18. Dönem Yönetim Kurulunun ve Oda Delegelerinin belirleneceği seçim 13 Şubat 2022 tarihinde 9.00 – 17.00 saatleri arasında BAOB Yerleşkesi’nde yapılacak.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ