Demokrat Zafer

ULUSLARARASI SERAMİK BİENALİ, 2022 BURSA YOĞUN İLGİ DOLAYISIYLA UZATILDI

Seramiğe hayat veren iki isim Osmanlı’nın geleneklerinin buluştuğu Medresede sanat severler ile buluştu. Uluumay Vakfı Şair Ahmed Paşa Medresesi olarak bilinen yerleşkenin ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinliği Türk Seramik Derneği ve Durma Sanat tarafından düzenledi. Prof. Dr. S. Sibel Sevim ve Dr. Cemalettin Sevim’in katıldığı etkinlikte önemli konulara temas edildi. Uluumay Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Feyza Uluumay Gökalp, sanatsal etkinliklere daima ev sahipliği yapacaklarını açıkladı. Etkinliğin ana sponsorlarından olan Durma Sanat ise 20 Ekim-22 Kasım 2022 tarihleri arasında Bursa’da gerçekleştirilen ULUSLARARASI SERAMİK BİENALİ’nin sanatseverler tarafından büyük ilgi görmesi üzerine uzatılmasına karar verdi. Türk Seramik Derneği (TSD) tarafından Durma Sanat ana sponsorluğunda düzenlenen Bienal sergileri 5 Ocak 2023’e kadar izlenebilecek.

Binlerce yıllık seramik geleneğini yaşatan ülkemizde çağdaş seramik sanatının ilk en büyük buluşması Uluslararası Seramik Bienali 20 Ekim 2022- 5 Ocak 2023 tarihleri arasında Bursa’da gerçekleştiriliyor. Sergilerin 22 Kasım tarihinde sona ermesi planlanmışken, sanatseverlerin yoğun ilgi göstermesi üzerine Bienal Yönetim Kurulu 5 Ocak’a kadar uzatma kararı aldı.

Bienalin küratörlerinden TSD Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Batukan Belge sergilerin uzatılmasıyla ilgili şunları söyledi: “Uluslararası Seramik Bienali’ni Bursa’da gerçekleştirme kararı almamızın ne kadar isabetli olduğunu gördük. Hem Bursalılar hem Bienal için çevre illerden Bursa’ya gelen sanatseverler sergilere büyük ilgi gösterdi. Kentin, kültürel yaşamın canlandırılmasına yönelik hevesi ve bu konuda çalışan gönüllülerinin sinerjisi bu ilgiyi artırdı. Dile kolay 7 farklı sergi düzenledik. Hazırlanmasında büyük emek harcanan bu sergileri daha çok izleyicinin görebilmesi için uzatma kararı aldık. Ana sponsörümüz Durma Sanat’a seramiğe verdiği bu destekten dolayı teşekkür borçluyuz. Yüzyıllar boyunca önemli bir kültür merkezi olmuş Bursa’nın çağdaş sanatla buluşmasını sağlayan bir olanak sunmuş oldular.”

Durma Sanat Başkanı ve Uluslararası Seramik Bienali Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Durmaz Yılbirlik ise “Durmazlar ve Durma Sanat olarak her zaman sanatı yaşamın bir parçası olarak görüyoruz ve böyle kapsamlı bir bienalin organizasyonunda olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bienalimizde bizlerle birlikte olup değerli katkılarını sunan tüm sanatçılarımıza tekrar teşekkür ederiz.” diye konuştu.

Bienal 20-21-22 Ekim’deki açılış seremonileriyle başladı

Türk Seramik Derneği (TSD) tarafından Durma Sanat ana sponsorluğunda düzenlenen Bienal 20 ve 21 Ekim’de yapılan açılış törenleriyle başlamıştı. Törenlerin ilki Bursa Mimarlar Odası BAOB Yerleşkesi’ndeki “Zamanın Ruhu: Mavi” başlıklı serginin açılışıydı. Piyanist Ezgi Aykanat’ın dinletisinin ardından Prof. Beril Anılanmert, Yaşamı Renk ve Tonlar ile Algılamak” konulu bir konuşma yaptı. Daha sonra Hilton Oteli’ne geçen konuklar “Zamanın İzinde” TSF Koleksiyonu sergisinin açılışına katıldılar. Onur sanatçıları Prof. Beril Anılanmert ve Kim Yong Moon’a plaket, Turgut Tuna’ya ise “Seramiğe Adanmış Bir Ömür” Onur Ödülü’nün takdimi yapıldı.  Koreli sanatçılar Kim Yong Moon ve Kim Hyekyoung’un “Nimet” başlıklı performansı büyük ilgi ile izlendi. Çok Sesli Müzik Topluluğu’nun Trio dinletisi ise keyifli anlar yaşattı.

İkinci açılış gününde Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi’nde “Hacettepe Üniversitesi Macsabal Heykelleri Koleksiyonu” sergisi, ardından ÇEK Sanat Merkezi’nde “Düşler ve Arabalar” öğrenci çalışmaları sergisi açıldı. Açılış sonrasında “Üniversitelerde Seramik Eğitimi” Paneli gerçekleştiridi. Aysun Çölbayır’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde Prof. Beril Anılanmert, Prof. Candan Dizdar Terwiel, Prof. Sevim Çizer ve Turgut Tuna konuştu. Gün Akeramos Sanat Galerisi’nde açılan Beril Anılanmert- Kim Yong Moon sergisi ile sona erdi.

Üçüncü gün Turgut Tuna Çini Çiftliği’nde Kim Yong Moon “Topraktan…” başlıklı performansını sergiledi ve katılımcılar atölyede anı tabakları boyadılar. Öğleden sonra ÇEK Sanat Merkezi’nde yazar ve eğitimci Yasemin Sungur, “Sanatçının Yolu” başlıklı konuşmasını yaptı.

Sanatseverler Bienal süresince ayrıca çağdaş seramik ve seramik kültürü kapsamında çeşitli konuşmaları izleme şansı da elde etti. Turgut Tuna “Çiniden Porselene”, Figen Özden “Çiniye Adanmış Bir Ömür Turgut Tuna”, Ayşegül Türedi Özen “Seramiklerim”, Emre Zeytinoğlu “Çağdaş Sanat ve Seramik”, Emre Can “Seramik Üretiminde 3 Boyutlu Yazıcıların Kullanımı ve Sanatsal Öneriler”, Fatma Batukan Belge “Mavi Beyaz Seramikler Ekseninde Osmanlı, Uzakdoğu ve Avrupa Etkileşimleri”, Canan Temizelli “Bursa’da Çağdaş Seramik Sanatının Gelişimi”, Tülin Öztürk “Seramik Eğitimi” konularında konuşmalarıyla sanatseverlerle buluştu.

Uluslararası Seramik Bienali kapsamında Bursalı seramik sanatçıları da atölyelerinde seramiğe ilgi duyanlar için özel çalışmalar düzenlediler. Bunlar Figen Özden– “Tabak üzerine Uygulamalar”, Canan Temizelli- “Seramik Çamur Şekillendirme Temel Teknikleri”, Arzu Karayel- Cuerda Seca/ Black Line Tekniği, Huri Aykut Ülker- “Çocuk Seramik Atölyeleri” idi.

“Zamanın Ruhu: Mavi” temasıyla gerçekleştirilen Uluslararası Seramik Bienali’nin küratörlüğünü Mutlu Başkaya, Fatma Batukan Belge ve İlhan Marasalı yaptı. Bienal sergileri ve etkinlikler Bursa Mimarlar Odası BAOB Yerleşkesi, Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi bahçesi, ÇEK Sanat Vakfı galerisi, Hilton Oteli fuayesi ve bahçesi ile Turgut Tuna Çini Çiftliği olmak üzere çeşitli mekanlara yayılıyor.

5 Ocak’a kadar izlenebilecek sergilerden sadece Akeramos Sanat Merkezi’ndeki Beril Anılanmert- Kim Yong Moon sergisi 22 Kasım’da sona erecek. Ancak Bienal kapsamında yeni bir sergi daha açıldı. Sibel Sevim’in “Benden Size” başlıklı takı ve seramik sergisi 19 Kasım’dan itibaren Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi’nde izlenmeye başladı.

Türkiye Seramik Federasyonu’nun çağdaş Türk seramiğinin tüm kuşaklarından sanatçıların yapıtlarından oluşan değerli koleksiyonu “Zamanın İzinde” başlığı altında Hilton Bursa otelinin fuayesinde sergileniyor. Hilton Bursa adına konuşan Eylül Kutluer Güleç “Hilton Bursa ailesi olarak sanata, sanatın her alanına ve sanatçıya oldukça değer veriyoruz. Bizler için bir ilk olarak imza atmış olduğumuz bu projede, Uluslararası Seramik Bienali’ne otelimizde ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. Yine Bursa’da bir ilk olarak gerçekleştirilen seramik bienaline, misafirlerimizin gösterdiği ilgiden dolayı memnuniyetimizi belirtmek isteriz. Ev sahipliği yapmış olduğumuz sergi sayesinde potansiyel yeni misafirlere ulaşıyor olmak ve kendilerine Hilton Bursa’yı tanıtma fırsatı elde etmek bizler için çok kıymetli. Bursa destinasyonu için gerçekleştirilen bu projelerin ilerleyen yıllarda katlanarak artması adına üzerimize düşen her türlü desteği sağlamaktan mutluluk duyacağız. Bu değerli projede yer almamıza destek olan sevgili Durma Sanat ve Türk Seramik Derneği’ne, eserlerine yer verilen tüm sanatçılara emekleri ve desteklerinden dolayı teşekkürlerimizi sunarız.” dedi.

Hacettepe Üniversitesi’nin “Macsabal Heykelleri Koleksiyonu” sergisine evsahipliği yapan Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi adına konuşan Aylin Tatlı serginin gördüğü ilgiyi şöyle dile getirdi: “Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi’nde bienal kapsamında sergilenen Macsabal heykelleri koleksiyonu 15.000 ziyaretçi tarafından keyifle izlenmiştir. Bu ilgiye kayıtsız kalmamak adına 5 Ocak 2023 tarihine uzatılan bienalin herkes tarafından gezilmesini diliyoruz.”

Bienal sergileri ve mekanları:

“Zamanın Ruhu: Mavi”: Yüze yakın seramik sanatçısının bu tema kapsamındaki yapıtları Mimarlar Odası’nın BAOB Yerleşkesi’ndeki salonunda yer alıyor.

“Macsabal Heykelleri Koleksiyonu”: Hacettepe Üniversitesi’nin koleksiyonu Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi’nin bahçesinde gösteriliyor.

“Zamanın İzinde”: Türkiye Seramik Federasyonu’nun Çağdaş Türk seramiğinin tüm kuşaklarından sanatçıların yapıtlarından oluşan bu değerli koleksiyonu Hilton Oteli’nin fuayesinde sergileniyor.

“Macsabal Heykelleri”: Küçük boyutlu Macsabal heykelleri Hilton Oteli’nin fuayesinde sergileniyor. Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi adına  Aylin Tatlı “ Tofas anadolu arabalari muzesinde bienal kapsaminda teshir edilen maksabal heykelleri koleksiyonu 15.000 ziyaretci tarafindan keyifle izlenmistir. Bu ilgiye kayitsiz kalmamak adina …… tarihine uzatilan bienalin herkes tarafindan gezilmesesini diliyoruz.” Dedi.

“Düşler ve Arabalar”: ÇEK Sanat Merkezi genç sanatçı adaylarının çalışmalarından oluşan seramik sergisine evsahipliği yapıyor. Bu sergide Bursa Uludağ, Bilecik Şeyh Edebali, Hacettepe ve Muğla Sıtkı Koçman üniversitelerinden Seramik bölümü öğrencilerinin çalışmaları görülebilir.

“Benden Size”: Sibel Sevim’in takı ve seramik sergisi Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi’nde izlenebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ