Demokrat Zafer

Kestel Çataltepe Mağdurları; BESOB esnafa sahip çık

Bursa’da 2011 yılında Kestel ilçesi Çataltepe bölgesinde yapımına başlanan ve ilerleyen süreçte yarıda kalan sanayi sitesi projesi nedeniyle mağdur olduklarını bildiren esnaf, hak arayışını yeni bir sivil toplum kuruluşu çatısı altında sürdürecek.

FADİME NİSA SAYAR – MEMET CAN YEŞİLBAŞ / BURSADA BUGÜN

Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) yerleşkesi önünde bir araya gelen hak sahibi esnaf, yeni kurulan Çataltepe Sanayi Sitesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ni (ÇATSANDER) ve yaşadıkları hak kayıplarını kamuoyuna duyurdu.

BESOB önünde yapılan basın açıklamasına ÇATSANDER kurucu Başkanı Zekai Akdoğan ve başkan yardımcıları Aydın Çitil ve Mehmet Kuş‘un yanı sıra esnaf üyeler de katıldı.

Açıklamada TOKİ ve BESOB işbirliğiyle Kestel’de hayata geçirilmesi planlanan sanayi sitesi projesinin yarım kaldığı ve bu süreçte projeye katılmak için ödeme yapan esnaf üyelerin mağdur edildiği belirtildi.

ÇATSANDER Başkan Yardımcısı Mehmet Kuş’un yaptığı açıklamanın devamı şöyle;

“3 BİN ESNAF MAĞDUR EDİLMEKTEDİR”

“2008 yılında TOKİ ve BESOB işbirliğiyle bugün gündeme gelen ilk evim ilk iş yerim projesinde her ne olduysa, BESOB’un olaya sahip çıkmaması ve bazı mahkemelerle 2019 yılına gelinmiştir. 2019’da ise BESOB’daki yönetici arkadaşlarımızın aldığı kararlar bizlere göre çok yanlıştır ve bir sürü insanı haksızlığa sürüklemiştir. Bir kooperatif kurulmuştur. Bu kooperatife 3 bin üyenin kamulaştırma bedelini yatırdığı ve altyapısının yüzde 88’i bitmiş olan 3 milyon metrekare araziyi 54 trilyona, 5 senede ödemek üzere devrini yapmıştır. Ama bu devri yaparken TOKİ ve BESOB’a para ödeyen üyeler kooperatife devredilmemiş ve açıkta bırakılmışlardır. Yani Bursa’da 2008 senesinde başlayan ilk iş yerim projesi akamete uğramıştır.”

“BESOB YÖNETİMİ HAREKETE GEÇECEĞİNİ BİLDİRMİŞTİR AMA…”

“Bugün gelinen noktada bir ÇATSANDER olarak, çeşitli bakanlıklarda, siyasi iradelerde, belediyelerde ve mahkemelerde hakkımızı aramaktayız. Bunun yanında, görüştüğümüz BESOB yönetimi, bu konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığına ve çeşitli bakanlıklara temas etmek üzere harekete geçmiş olduğunu bizlere bildirmiştir.”

“ARADAN GEÇEN 14 YILDA DERDİMİZE DERMAN OLACAK BİR KURUM OLMADI”

“Bugün burada toplanma sebebimiz, aradan geçen 14 yıla rağmen 3 bin tane üyenin derdine derman olacak bir kurumun olmamasıdır. ÇATSANDER olarak bu mücadeleyi başlatmış bulunuyoruz. Temennimiz 3 bin kişiyi ilgilendiren bu projenin tekrardan TOKİ’nin projesi altına girmesidir. Devletimiz halihazırda ‘ilk iş yerim projesi’ni başlatmışken burada bulunan 3 milyon metrekare araziyi alması, sahip çıkması ve 3 bin esnafımıza bunu ücretleri karşılığında tekrar vermesidir. Bu süreç, kurulan kooperatifle kesinlikle herhangi bir ilerleme göstermemektedir. Geçtiğimiz 3 yıl da bunu göstermektedir. Bugüne kadar tek bir çivi bile çakılmamıştır.”

“TOKİ’Yİ GÖREVE DAVET EDİYORUZ” 

“Bugünden itibaren bizler de ÇATSANDER olarak, bu projenin tekrar TOKİ’ye devredilmesi ve bunun için ne gerekiyorsa yapmak üzere mücadelemizi başlatmış bulunuyoruz. Bizim yüzümüzü güldürmesi için TOKİ’yi tekrar göreve davet ediyoruz. Bu konuyla ilgili tüm bakanları, Bursa milletvekillerimizi, siyasi partilerimizi göreve davet ediyoruz.

Arkamızda görmüş olduğunuz esnaf arkadaşlar 3 bin esnafı temsilen burada bulunmaktadır. Umarım bu sorun en kısa sürede çözüme kavuşacaktır. Ama bu işin çözümü sadece ve sadece TOKİ’dir, devlettir.”

Ardından ÇATSANDER kurucu Başkanı Zekai Akdoğan ve esnaflar da konuştu. Hak sahibi esnaflar, mağduriyetlerinin dile getirildiği basın açıklamasına BESOB yönetiminden katılım olmadığını belirterek,” “BESOB esnafa sahip çık” sloganları attı.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ