Demokrat Zafer

En İyiyi Amaçlayan Kadınlara Özel Etkinlik!

Soroptimist Kulübü ilk 1921 yılında California(ABD) da kurulmuştur. Şuanda dünyada beş kıtada, 126 ülkede, 3.000 üzeri kulübü ve yaklaşık 90.000 üyesi vardır. Adını Latince ‘’soror’’ kız kardeş – ‘’optima’’ iyi niyet kelimelerinden almış olup, genellikle ‘’en iyiyi amaçlayan kadınlar’’ olarak yorumlanır.

HABER OSMAN ÇETİN

1948 yılında İstanbul’da kurulmuş olan Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonun üyeleri, iş ve meslek kadınlarından oluşmaktadır. 1957 yılında Bursa’da kurulan Bursa Soroptimist Kulübü 65 yıldır kadınlar ve genç kızlar için Sağlık, Eğitim, Kadının Ekonomik ve Sosyal Gelişimi, Çevre ve İnsan Hakları konularında çalışmalar yapmaktayız. Lise ve üniversite öğrencisi 10 genç kızımıza karşılıksız eğitim bursu vermektedir.

Bursa Soroptimist Kulübü Dönem Başkanı Tülay Şener, Çocuk Gelişimi ve eğitimi uzmanı, sosyal pedagog olarak Montessori metoduyla eğitim veren Özel Sihirli Parmaklar Anaokulunda kurucu yöneticiliğini yapmaktadır.

Bu tiyatro gecesi, gazeteci-yazar Atiye Keskin Kubanlı hanımefendi anısına düzenlenmiştir. Döneminde başarıları ve şöhreti, batı ve islam ülkelerine kadar yayıldığı dikkat çekmektedir. Oxfort Üniversitesinde Türkçe dersler veren Prof. Lewis,’in Atiye hanımla yaptığı her konuşmayı kaydederek öğrencilerine dinlettiği ve döneminde BBC Türkçe servisi de kendisiyle mülakatlar yaptığı bilinmektedir. Kitaplarından bazıları ise İngilizceye çevrilmiştir.

Oyuncu / Yönetmen. Tiyatro, sinema ve dizi film oyuncusu, Hakan PİŞKİN, 1967 yılında Karabük’te doğdu. 9 Eylül Üniversitesi İktisat Bölümünden ayrılarak Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarında Müşfik Kenter’den eğitim almaya başladı.

Mezun olduktan sonra bir yıl boyunca Şehir Tiyatrolarında çalışan sanatçı, daha sonra gittiği Londra’da Meltem Cumbul, Güven Kıraç ve Zeyno Gönenç ile çalıştı.

1994 yılında  Hakan Pişkin ve Devrim Nas tarafından kurulan ve Athol Fugard’ın “Ada” adlı oyunuyla sahnelere merhaba diyen tiyatro grubu, aynı yıl Avni Dilligil Özendirme Ödülünü alarak 2. Uluslararası Eskişehir Festivali’ne davet edilmiştir. Ardından 1996 yılında Bertolt Brecht’in “Adam Adamdır” adlı oyununu sergileyerek 8.Uluslararası İstanbul Tiyatro Festival programında yer almıştır. 1997 yılında Joshua Sobol’un “Getto” oyununu Türkiye’de ilk kez sahnelemişlerdir. 1999 yılında Hakan Pişkin’in yazdığı “Sakıncası Yoksa Başka Şeylerden Konuşalım” adlı oyunu sahneleyerek, Türkiye turnesi yapmışlardır. 2000 yılında Ümit Kıvanç’ın yazdığı, Andrzej Sadowski’nin yönettiği “Bekleme Odası” adlı oyunu sahneye koyan topluluk, Polonya uluslararası Krakow Alternatif Tiyatro Festivali’ne davet edilmiştir. Topluluğun “Adamın Biri” adlı oyunu, KölnTürkisch-Deutsches festivali kapsamında açılış oyunu olarak sahne almıştır. 2007 yılında Sevgi Saygı’nın yazdığı Hakan Pişkin’in sahnelediği “Başkan ve Hayalet” adlı oyun, Türkiye’de pek çok festivalde seyirci ile buluşmuştur.

Yılbaşı Partisi, yetişkin iki erkek kardeşin, aralarında yaşam boyu süren anlaşmazlıklarının traji-komik öyküsüdür. Oyunda, bireyin kendini gerçekleştirme; var olma gibi ruhsal sorunları; kişilik, özgürlük, yalnızlık, aşk, öteki olma, sevgi-nefret birlikteliği, iyi ile kötünün değişimi gibi temalar içinde ele alınıyor.

Yılbaşı Partisi, kutsal ve sanatsal anlatıların, eski hikâyelerin günlük hayattaki İz düşümlerinin, alegorik bir biçimde dile geldiği, kurmaca ile gerçeğin bir birine karıştığı, kara güldürü ile trajedinin iç içe geçtiği bir oyun…

Yazar: Üveys AKINCI,

Yönetmen: Hakan PİŞKİN,

Yönetmen Yardımcısı: Ege Seçkin

Oyuncular: Resul AYAN, Güner ELMAS, Dellal YILDIRIM,

Dekor, Kostüm Tasarım: Tuğçe YILDIRIM,

Işık Tasarım: Murat BAKIR,

Afiş Tasarım: Mihriban KAYNAK

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ