Demokrat Zafer

‘6284 acilen etkin biçimde uygulanmalı’

İhsaniye Vergi Dairesi önünde buluşan Birleşik Kamu-İş ve Büro-İş sendikaları; 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’yle ilgili basın açıklaması düzenledi. Açıklamada; laiklik ile İstanbul Sözleşmesi vurgusu öne çıkarıldı.

bursamuhalif.com

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Bursa’nın pek çok yerinde meslek örgütleri ve STK’ler basın açıklamaları düzenliyor. İhsaniye Vergi Dairesi önünde 12.30 biraraya gelen Birleşik Kamu-İş ve Büro-İş sendikası 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne yönelik açıklama gerçekleştirdi. Her iki açıklamada da kadınların ev ve iş yerlerinde ayrımcılığa uğradığına değinilirken; İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması eleştiri konusu oldu.

İstanbul Sözleşmesi acilen devreye alınsın çağrısı

Türkiye’de neredeyse her gün bir kadın erkekler tarafından katlediliyor. Giderek artan kadın cinayetine karşı kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle pek çok noktada biraraya gelerek; protesto gerçekleştiriyor. Türkiye, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri konusunda OECD ülkeleri arasında ilk sırada geliyor. OECD ülkeleri ortalaması yüzde 21,6 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 38 seviyesinde. İhsaniye Vergi Dairesi önünde yapılan açıklamayı özetle şu ifadelere yer verildi:

“Kadınların uğradığı tacizler ve cinsel saldırılar da maalesef artık kanıksanır hale gelmiştir. Tecavüzlere bile “orada ne işi vardı?” diye yorum yapan karanlık bir güruh türemiştir. 2022 Türkiye’sinde kadınlar, maruz kaldıkları cinsel saldırıları duyurup, yargıya taşıyacakken bile hedef olmaktan korkar hale gelmiştir. Sadece 2021 yılında adına kader dedikleri, fıtrat dedikleri sömürü düzeninde en az 165 kadın emekçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetmiştir. Bu nedenle acilen; İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun etkin bir biçimde uygulanmalı. Kamu kurumları ve yerel yönetimler tarafından kreş, gündüz bakım evi, hasta ve yaşlı bakım evleri gibi merkezler açılarak tüm kadın ve erkeklerin ücretsiz yararlanabileceği bir hak olarak tanımlanmalı. Kamu-özel ayrımı olmaksızın, zorunlu hizmet ve üretim alanında çalışan ebeveynlere dönüşümlü ve eşit olarak ücretli izin verilmeli. Kadınlar için tam zamanlı ve güvenceli istihdam olanakları yaratılmalı. Kız çocuklarının okullaşma oranını artıracak önlemler alınmalı.”

8 MART EMEKÇİ KADINLAR AYAKTA!

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ