Demokrat Zafer

​Görüntü ve ses yasağı genelgesinin yürütmesi durduruldu

Danıştay, toplumsal olaylarda güvenlik güçlerinin davranışlarının görüntülenmesine yasak getiren İçişleri Bakanlığı genelgesinin yürütmesini durdurdu.

Bursa Barosu adına Bursa Barosu Genel Sekreteri Av. Aslı Evke Yetkin tarafından İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, toplumsal olaylarda polislerin davranışlarına ilişkin, vatandaşlarca ses ve görüntü alınmasının engellenmesi, şartlar oluştuğunda da adli işlem yapılması talimatı veren genelgesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davada Danıştay 10. Dairesi yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Oybirliğiyle alınan kararda, söz konusu genelge ile getirilen düzenlemelerin temel hak ve hürriyetler içerisinde bulunan haberleşme hürriyeti ile basın hürriyetine yönelik kural ve sınırlamalar getirdiği, anılan haklara yönelik getirilecek sınırlandırmanın ancak kanunla yapılabileceği, temel hak ve hürriyetleri Anayasanın 13. maddesinde getirilen hukuki güvencelere ve kanunla sınırlama ilkesine aykırı olacak şekilde düzenleyen genelgenin hukuka aykırı olduğu vurgulandı.

Danıştay daha önce de Ankara ve Antalya Baroları tarafından genelgenin iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle açılan davalarda yürütmenin durdurulmasına karar vermişti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ