Demokrat Zafer

Bursa tarihi kimliği ortaya çıkıyor! Bakın yıkılan binaların yerine ne olacak?

Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’la Bursa’nın en eski yerleşiminde yaptığı incelemeleri bugünkü köşesinde taşıdı…

Yılmaz, yazısında dikkat çeken şu bilgileri paylaştı:

Her şey bir musibetle başladı… Çakırhamam’da, Temiz Cadde’nin üstündeki Kavaklı Mahallesi’nde Üftade Hazretleri Türbesi’nin bulunduğu sokakta bir binanın Temiz Cadde’ye bakan yönündeki bahçe duvarı 25 Mart’ta çöktü.

Bir anda, surlardaki yapılaşma ve toprak kayması riski ortaya çıktı.

İlk incelemede…

Üftade Sokak ve Kazım Baykal Caddesi’ne cepheli mesken ve işyeri gibi bağımsız bölümlerden oluşan 5 binanın riskli olduğu görüldü. AFAD’ın 2 Nisan tarihli raporuna istinaden Üftade Sokak’ta 2, Kazım Baykal Caddesi’nde 3 olmak üzere, 57 daire ve 84 işyeri bulunan 5 binanın tahliyesine karar verildi.

Ardından…

Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 8 Nisan tarihli kararında “Bursa Surları ile ilişkili olarak Koruma Amaçlı İmar Planı’nda yol ve yeşil alan belirlenmiş taşınmazların Osmangazi Belediyesi tarafından kamulaştırılması” istendi.

Aynı süreçte…

1/1000 ölçekli Muradiye Koruma Amaçlı İmar Planı kapsamındaki 21 parselin 5 yıllık imar planına alınması için Osmangazi Belediye Meclisi karar verdi. 8 Nisan’da Belediye Encümeni kıymet takdirlerini yaptı.

Böylece…

Toprak kaymasından 16 gün gibi çok kısa süre sonra Kavaklı’da, Üftade Türbesi çevresinde yoğun çalışma başladı.

İşte…

Bursa’nın en eski yerleşiminde, surlardaki Bursa çalışmalarını Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’la gezdik.

Keşke…

Geçmişte bölge korunabilseydi de, 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olmasına karşın surların üstüne yapı hiç yapılmasaydı. Maalesef zamanında korunamadı.

Tarihi surların üstünde, temizlenmiş alanda Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar yürütülen çalışmayı şöyle özetledi:

“98’i mesken ve 141’i işyeri toplam 239 bağımsız bölüm vardı. 141 bağımsız bölümü vatandaşla anlaşıp rızaen kamulaştırdık. 38 bina yıkılırken 30 milyon lira ödendi.”

Şimdiden ortaya çıkan surlardaki tarihi Bursa çok etkileyici.

Bu Bursa çok özel.

Bölge yeşil alan olacak, surlar ortaya çıkacak

Üftade Türbesi yanından başlayan yıkımların Osmangazi Belediyesi’ne maliyeti toplam 30 milyon lira.

Bölgenin bundan sonra nasıl olacağını ise Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar plan üzerinde şöyle açıkladı:

“Tophane Yokuşu başından itibaren, Çakırhamam’dan Pınarbaşı’na çıkan Temiz Cadde’nin üstündeki surların olduğu bölgenin tamamı yıkılıp yeşil alan olacak. Tarih ve surlar ortaya çıkacak.”

Kamulaştırmada ilk anlaşma Kavaklı Muhtarı Serap Özbay’dan

Rakamları… Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar açıkladı. Kavaklı Mahallesi’nde, Üftade Türbesi’nin olduğu sokakta 98 mesken ve 141 işyerinin olduğu 239 bağımsız bölüm için kamulaştırma yapıldı.

Süreci hızlandırmak adına, vatandaşla görüşülerek rızaen yapılan kamulaştırmalarla elde edilen alanda yıkılan binalarla ortaya çıkan alanı Başkan Dündar’la gezerken, Kavaklı Mahallesi Muhtarı Serap Özbay da bize eşlik etti.

İkinci dönemi için seçilen Özbay’ın ailesi üç kuşaktır burada yaşıyor.

Üftade Kur’an Kursu’nun tek kadın üyesi olan Serap Özbay’ın mahallesinde ne kadar çok sevildiğini fark ettik.

Üstelik…

Kamulaştırma çalışmalarında ilk anlaşmayı bizzat yaparken, ailesinden kalan 3 evden 2’sini hiç tartışmadan ve pazarlık yapmadan vermiş.

Böylece…

Çok zor bir çalışmanın mahalledeki önderi olmuş.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ