Demokrat Zafer

Ülkü Çağlayan’ın “Ön Alıcı Mahal Olarak Beden” Atölye ve Performatif Araştırma Serisinin İlk Oturumu Performistanbul’da

Ülkü Çağlayan’ın 2022’de başlattığı “Erotik Bir Mahal Olarak Beden” atölyesinin devamı olan “Ön Alıcı Mahal Olarak Beden” (Body as a Preemptive Site) atölye ve performatif araştırma serisinin 1. oturumu Performistanbul’da gerçekleşiyor.

“Ön Alıcı Mahal Olarak Beden’in” 1. oturumu 20 Nisan Cumartesi günü, 13:00-16:00 arasında Performistanbul’da; 2. oturumu ise Mayıs veya Haziran aylarında, konaklamalı ve 1.5 güne yayılan bir atölye olarak Güneyköy, Yalova’da gerçekleşecek. Atölyelerin birine ya da her ikisine katılınabilir; benzer içerikler farklı zaman veya mekânlar için düzenlenmiştir. Daha fazla bilgi sanatçının Instagram ve sosyal medya hesabından duyurulacaktır.

“Ön Alıcı Mahal Olarak Beden”

“Her an her şeyin yakılıp yıkıldığı tekinsiz yaşantılarımızda, dış güçlerle iç çatışmalarımızın sıkça kesiştiği bir yer hâline gelen bedenimizi adeta mücadelemizi sürdüren bir antikor olarak düşünelim.

Zararlı istilacıları tanımlamak ve etkili bir şekilde müdahale etmenin anahtarı ise ‘arzunun’,  içinde yaşadığımız bu yarığa rağmen kendisini duyan otonom bir pusulaya dönüşmesi.

Asıl ilgilendiğim, bu dönüşümün ihtimali sırasında öğreneceklerimiz; en çok da ön alıcı (önleyici ve koruyucunun yanı sıra) dinleme becerilerimizi geliştirme ihtimali.

Bu laboratuvar da arzunun isyan, direniş ve dönüşümdeki rolünü sorgulamak ve duyumsamak üzerine egzersizler ve tartışmalardan oluşuyor. Varsa şayet içlerimizi kaplayan bir arzu, onu hesapsızca sarf etmeden nasıl iradelendirebilriz’e bakmak için spekülatif senaryolar üzerinden birlikte-oluş imkânları yaratıyoruz. Akılla değil oyunla; erotik zekamızın (hayal) gücünden davranarak birtakım distopyalarının ön provalarını deneyimliyor; bolca ses çıkarıyor, sesimizi yükseltiyoruz. “

*Özgüçlere kulak vermek; bedenen kulak olmak; önden duyan, önden  alan. Yol gösteren beden.

** Ön alıcı (Preemptive): Bir olayın, durumun veya sorunun ortaya çıkmasını engellemek veya etkisini azaltmak amacıyla önceden alınan tedbir veya yapılan eylem.

Yaklaşan ve kaçınılmaz bir duruma yanıt olarak, tehditleri etkisiz hale getirmek için inisiyatifi alma.

Süreçte Yönlendirici Referanslar ve Okumalar:

“Neşeli Militanlik – Toksik Zamanlarda Direnişi Örmek”,  Nick Montgomery, Carla Bergman

Brian Massumi’nin “kesinlikler yerine potansiyelleri hissetme” fikri

Francesca Laura Cavallo’nun “ön-hazırlık” (pre-enactment) kavramı

Atölye Detayları:

Herhangi bir beden çalışmasında deneyim sahibi olmanız gerekmez.

Çalışma 15:00-18:00 arasında gerçekleşecektir. Atölye dili Türkçe’dir.

Performistanbul’da Yapılacak Atölyenin Ücret ve Kayıt Bilgisi (Tek atölye için geçerlidir.) Öğrenciler 1200 ₺

Tam 1500 ₺

Ülkü Çağlayan hakkında:

Ülkü Çağlayan’ın düşünsel bedene dayandırdığı, pratik araştırma odaklı çalışmaları, bedenin kendiselliğine boşluklar bırakarak, bilinçli şekilde orkestra ettiği performanslar ve kolaylaştırıcılık  eksenindedir.

Pratiği “Sosyal Koreografi” alanında temellenen sanatçı, bedenin sınırlandırılmış alanlarının aşılmasına ve baskılandığı yerlerden taşmasına izin vererek, bedeni yeniden tensel ve tinsel etkiselliğin, oyunbazlığın, hayvansallığın, duyusal ve duyumsallığın ve niyahetinde yaşamsallığın bir mahali haline getirmeyi deneyimler. Başka birlikte olma yöntemlerinin, farklı toplumsal ilişkilerin, yeni sözleşmelerin ve dönüşümlerin inşasına giden yolların izini sürer.

Bu bağlamda, provaların ve atölyelerin etiği ve politikasında derinleşerek, bunların ham ve içten insan ilişkilerini ve radikal birliktelikleri yeşertme potansiyeliyle ilgilenir.  Yarı kurgusal, yarı gerçek, uyarıcı anlatılar eşliğinde, performansçıları geçmiş ve gelecek arasındaki ayrımının inceltildiği birtakım olası tehlike senaryolarını canlandırmaya yönlendirirken tatbikat, ön hazırlık yöntemlerinden beslenir ve bu alanı canlı performanslar ile kolektif biçimde varetmeyi araştırır.

Sanatçı ayrıca, serbest çağrışım kaslarını kullanarak ilişkiler oluşturma, bağlantılar kurma ve yeni düşünceler meydana getirme üzerine eğitsel ve düşünsel hedefleri olan “Social Dreaming Matrix” (Toplumsal Rüya Matrisi) çalışmasının uygulayıcılığını 2021’den bu yana düzenli olarak Türkçe dilinde gerçekleştirerek; sosyal, çağrışımsal, bilinç dışında beliren rüya düşüncelerinin ve kolektif rüyaların da bir arşivini oluşturmaktadır.

Koreograf Michael Klien’in 2025 yılında İstanbul’da  prömiyerinin yapılması planlanan “Parliament” adlı eserinin Türkiye’deki Sanat Yönetmeni olan Çağlayan’ın ilk sanatçı kitabı “Making Sense”, Printed Matters, New York, Art Jameel, Dubai ve Odun Pazarı Modern Müze gibi yerlerde bulunabilir.

Ülkü Çağlayan: https://ulkucaglayan.comhttps://www.instagram.com/ulkusu______/

RCA Sanatçı sayfası: https://2023.rca.ac.uk/students/ulku-caglayan/

Performistanbul: www.performistanbul.org

İhtiyaç: Sen Dijital Arşivi: www.ihtiyacsen.com

Performistanbul Yayınları: www.performistanbulyayinlari.com

Facebook:www.facebook.com/Performistanbul – www.facebook.com/pcsaa.ist

Instagram:www.instagram.com/Performistanbul www.instagram.com/pcsaa.ist

YouTube: www.youtube.com/Performistanbul

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ